Varázslények inváziója

shutterstock 189565421
2018.11.20. 12:15

Mindig is hittem az ünnepekben. Nagyon jó érzés volt, amikor Anya mondta, hogy mindjárt jön az angyalka! Ha jó gyerek vagy, akkor hoz neked ajándékot! Most már tudom, hogy ez nem igaz.

Belegondolok, milyen úgy gyereknek lenni, hogy nincsenek ünnepek.

Három dolgot lehet elmondani, az élet ünnepek nélkül: unalmas, egyhangú, rossz.

Szeretném, ha minden gyereknek lennének akár otthoni legendáik, amit a szüleik találnak ki. Vagy amin ők nőttek fel, vagy akár hallották. Például jön a Téli Elefánt Afrikából és csak a jó gyerekeknek hoz ajándékot. Ha jó vagy, akkor kapsz, és lehet egy kívánságod, ha rossz vagy, akkor nem hoz semmit.

Persze a játék végén a kisgyerek akár rossz, akár nem, úgyis kapna ajándékot.

Saját ünnepeket is ki lehet találni, pl. az volt a gyerek első szava, hogy kutya, akkor legyen kutya-nap. Ilyenkor egy kutyás kulcstartót kap, vagy egy plüsskutyát. De lehet egy történet is, pl. régen egy gnóm megfélemlítette a családot, és évente egyszer adni kell neki egy tábla csokit, hogy ne ijesztgessen többet. Ilyesmikre gondoltam.

Ha majd nagyobbak lesznek, akkor hagyni kell nekik, hogy karácsonykor ők rakják be az ajándékot a fa alá, hogy nekik is legyen egy kis izgalom.

Három dolgot mondok, a világ ünnepekkel: jó, szép, zseniális.

A cikk szerzője ötödikes általános iskolás.  November 20. a gyermekjogok világnapja. Ez az írás az UNICEF  Gyerekhang kampányának részeként született az Index kezdeményezésére.