Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Márpedig az én gyerekemnek nem lesz karácsonya, és kész

1.png
2018.12.14. 23:49
Egy ateista kanadai családnak 12 000 kanadai dolláros (2,6 millió forintos) kártérítést ítélt meg a bíróság, miután nem engedték nekik, hogy kislányukat beírassák az óvoda nagycsoportjába, illetve azt egy olyan nyilatkozat aláírásához kötötték, amire ők nem voltak hajlandók.

A Bowen Island-i Montessori óvoda (BIMS) és a szülők cicaharca nem újkeletű. 2014 novemberében a szülők (Gary Mangel és Mai Yasué), akik egyébként lelkes tagjai voltak a szülői munkaközösségnek is, tiltakoztak az ellen, hogy a gyerekek elfeket (a Télapó kisnövésű segítői) ábrázoló dekorációkkal díszítsék fel a tantermeiket. Amikor a szülők közül néhányan azt javasolták, hogy az elfek mellé legyen valami hanukás téma is, Mangel és Yasué közölte az intézmény vezetőségével, hogy

a tantervben és hivatalos iskolai programokban semmiféle vallási jellegű motívumnak nincs helye, és passz.

A vita elé sokáig tartott ahhoz, hogy Mangel kicsit megboruljon.

  • Egy ponton az javasolta, hogy simán lehetne "szkeptikus" feliratú díszeket aggatni az ablakokra,
  • sőt, egy olyat is javasolt, ami a World Trade Center ikertornyait ábrázolta, alatta "az ateisták nem repülnek bele toronyházakba utasszállító repülőgépekkel" felirattal.
  • Később a kanadai himnuszt, az O, Canadát költötte át és az iskola udvarán masírozva, náci karlendítésekkel kísérve adta elő.

Ezeknek semmi hatásuk nem volt az igazgatóra, sőt, amikor íratták volna be a kislányukat a következő évre, eléjük nyomtak egy nyilatkozatot, aminek aláírásával tudomásul kellett volna venniük, hogy az intézményben multikulturális oktatás folyik, melynek részét képezik a különböző vallások is.

A pár megtagadta az aláírást, mire a gyereküket nem engedték beíratni a következő évfolyamra.

Mangel a bírósághoz fordult, mondván a vallási oktatás bármilyen formáját sértőnek tartja, azt viszont nem hajlandó eltűrni, hogy a gyerekét és őt is így zsarolják. A bíróság neki adott igazat - pontosan ezért. Azt is elismerték, hogy a férfi viselkedése túlment a jóízlés határain, és burkolt iszlamofóbiát is fel lehetett benne fedezni, viszont ez nem jogosította fel az igazgatót, hogy a kislányon keresztül zsarolja a szülőket akiknek fejenként 5-5000 kanadai dollárt ítéltek meg, a kislánynak meg még kettőt.