Emma
-2 °C
6 °C

A UNICEF új programja hátrányos helyzetű hazai fiatalokat támogat

2019.01.01. 15:08

Öt hátrányos helyzetű magyar fiatalokból álló csapat kapott ezer dollárt, valamint szakmai támogatást ahhoz, hogy megvalósítsa terveit az UNICEF Magyarország Rajtad áll a jövőd! kezdeményezésének keretein belül. Az UNICEF 16 országban, köztük az Európai Unióban elsőként Magyarországon indította el új programját, amelynek célja, hogy az érintett fiatalok maguk azonosítsanak egy-egy, az életüket megnehezítő társadalmi problémát, majd kreatív helyi megoldást találjanak rá, aminek kidolgozásához és megvalósításához segítséget kapnak.

10 csapat 38 résztvevője jutott az országos verseny első budapesti fordulójába, ahol összesen négy napon keresztül dolgozhattak saját terveiken. Közülük öt pályázat nyert anyagi és szakmai támogatást a folytatáshoz. 

  • A félelmek legyőzői (Hernádszentandrás, Pere) csapat a kirekesztés ellen indítana érzékenyítő kampányt, mert úgy érzik, hogy kortársaik gyakran a származásuk miatt bántják őket.
  • A Lótuszok (Győr, Sopron) a gyermekotthonban szeretnének mentorprogramot indítani, így segítve a nagykorúsághoz közeledő fiatalok felkészülését az önálló életre.
  • A Depriváció nyomán (Hevesaranyos) a meglévő közösségi házat fejlesztené, hogy a nehezebb körülmények között élő fiataloknak is lehetősége legyen a rendszeres tisztálkodásra, ruháik mosására és számos program gondoskodna arról, hogy ne legyenek a gúnyolódások célpontjai.
  • A Mozaik (Szeged, Hajdúszoboszló, Győr, Kecskemét) mozgássérültek munkahelyi integrációját támogatná egy mobilapplikációval.
  • A Mindenki egyért, egy mindenkiért! (Bükkszentmárton) csapata helyi romák képességfejlesztését segítené roma szakértők bevonásával.  

Mind az öt nyertes pályázó 1000 dollárból, mentorok támogatásával és szakmai segítség bevonásával folytathatja a tervei életre keltését, a két legígéretesebb projekt pedig nemzetközi színtéren mérettetik majd meg, ahol a csapatok további anyagi és szakmai támogatást kaphatnak. A legjobb megoldások mintaként szolgálhatnak a világ fiataljainak milliói számára és remélhetőleg számos helyen hozzájárulnak majd a 24 év alatti korosztály boldogulásához.

A kezdeményezés egyik legfontosabb vonása, hogy nem felülről akarjuk megmondani, hogy melyek a rászoruló fiatalok problémái és mi segítene nekik, hanem az érintetteknek maguknak adjuk meg a lehetőséget, hogy megoldásokat találjanak. Reménykeltő látni, hogy ezek az ötletekkel és energiával teli fiatalok nem csak érzékelik a nehézségeket, de pontosan értik is a helyzetüket és akarnak együttes erőfeszítéseket tenni a közös problémák leküzdésére. Minden segítséget megérdemelnek ehhez

- mondta Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója. 

1,8 milliárd fiatal él a Földön, több mint valaha, közülük sokan pedig nem jutnak megfelelő oktatáshoz, lehetőségekhez és így felnőtté válva akadályokba ütköznek a munkaerőpiacon, ami gondot okoz a társadalom egészének is. A probléma globális, a megoldások azonban nagyon is lokálisak. A program keretein belül szó esett olyan konkrét kérdésekről, mint a kirekesztés, a szegénység, a szennyezett, fertőző környezet és az iskolázottság hiánya.