
Weiler Péter képzőművész munkássága és portfóliója mesterséges intelligenciával fűszerezve.
MEGVESZEMPohner Ádám és csapata a 12. helyet szerezte meg a 2019-es Bocuse d'Or szakácsversenyen szerdán Lyonban. Összesen 24 ország képviselte magát az idei versenyen, a nyertes Dánia lett.
A második helyezéssel járó díjat Svédország kapta, a harmadik Norvégia lett.
A különdíjak:
A magyar csapatnak két fogást kellett elkészítenie, ezek pontos részletei csak kedden derültek ki: a magyar szakácsnál a hústéma főszereplője a Carré de Veau „Balaton” fantázianevet viseli. A tálon szerepel egy sült borjúkaraj, borjúmirigy csicsókával és tárkonnyal, csicsókakrém, radicchio és retek „gombóc”, mustáros zöldborsó, hagyma tart, és egy rendkívül különleges „derelye”.
Here is the first theme on platter from team Hungary! 🇭🇺 #bocusedor #BocusedOr2019 pic.twitter.com/OdXDatFlii
— Bocuse d'Or Official (@Bocusedor) January 29, 2019
A tányértéma - azaz a kötelező elemnek számító étel - a Chartreuse „Hommage Robouchon” nevet kapta a menükártyán. Maga a chartreuse burgonyával és padlizsánnal készült, valamint kagylófélékkel. A tányéron szerepel még egy tormás almasaláta uborkával, zöldspárga, valamint pastis mártás.
Pohner maga is elmondta, hogy kedden - azon kívül, hogy elromlott a sokkoló nevű eszközük - igazából minden flottul ment, és minden úgy készült el, ahogy annak kellett. A magyar csapat kedden készítette el a két tányért, de a pontok csak a szerdai eredményhirdetésen derültek ki.
Pohner Ádámot Csillag Richárd commis segítette, coachként Segal Viktor vett részt a munkában. A magyar csapat felkészülését a korábban aranyérmes Orjan Johannessen is segítette, mellette pedig a versenyzőként bronz-, coachként pedig aranyérmet nyert Odd Ivar Solvold is a magyarokkal dolgozott. Pohner jelenleg a balatonszemesi Kistücsök séfje.
A Kistücsök étteremről ebben a cikkünkben írtunk, a mindössze 25 éves Pohner Ádámmal pedig itt interjúztunk, miután megnyerte a Bocuse d'Or magyar döntőjét. Pohner a gimnáziumban jött rá, hogy szakács szeretne lenni: a nyári szünetekben sokat volt egyedül, és állandóan mirelit kaján élt, majd mikor megcsömörlött a fagyasztott pizzától, 17 évesen főzött egy paprikás krumplit. Egy év múlva már biztosan tudta, hogy szakács szeretne lenni.
A Bocuse d'Or történetéről és fontosságáról ebben a cikkben írtunk.
Az első Bocuse d'Or szakácsversenyt 1987-ben rendezték Paul Bocuse séf ötlete alapján. Először magyar versenyző 2013-ban vett részt a versenyen, Széll Tamás személyében, aki a 10. helyezést érte el. 2015-ben Molnár Gábor a 13., 2017-ben megint Széll a 4. helyet szerezte meg. A 2017-es döntőt az amerikai csapat nyerte. Paul Bocuse 2018-ban meghalt, ez volt az első verseny, amit az ő jelenléte nélkül tartottak, az eredményhirdetés résztvevői egy perces tapssal tisztelegtek előtte.
A díjátadón azt is bejelentették, hogy a következő, 2020-as döntőt Tallinnban fogják rendezni.
Weiler Péter képzőművész munkássága és portfóliója mesterséges intelligenciával fűszerezve.
MEGVESZEM