Óriási játszótér épül a Városligetben

2019.02.06. 13:07

Európa egyik legkomplexebb játszótereként hivatkozik a Városliget Zrt. következő beruházására, amelynek reklámfilmjét ma szétküldtek a sajtónak. A vitatott Liget-projekt népszerűnek remélt elemét kisgyerekekkel hirdetik a videóban, akik olyan dolgokat mondanak, mint hogy a játszótér központi elemét, egy 17 méter (!!!) magas épített légballont egy híres festményről mintázták, amit a kislány már eléggé sokszor látott a Magyar Nemzeti Galériában. (Az említett festmény Szinyei Merse Pál Léghajó című, 1882-es alkotása.) Ezt hallva azért felmerül az emberben a gyanú, hogy a megszólaltatott gyermek vagy elszántan készül kiállítási kurátornak már az óvoda óta, vagy egy betanított szöveget mond fel.

Az új játszótérről Baán László, a Liget-projekt miniszteri biztosa azt mondja, hogy a legnagyobb és legkorszerűbb lesz Magyarországon. 

"A játszótér nem csak méretével, de különleges felszereltségével, a felfedezésre, természet megismerésére, tanulásra ösztönző játékelemeivel is ki fog tűnni. A tervezési folyamatban pszichológusok, tájépítészek, pedagógusok mellett gyermekek (Városligeti Ifjúsági Tanácsadó Testület tagjai) is részt vettek. Mindezek eredményeképp a különböző korosztályok és a szülők igényei is visszaköszönnek a tervekben", írják. A munkálatok során azt ígérik, hogy megújul a zöldfelület, rehabilitálják az aljnövényzetet és új, ligethonos fákat is ültetnek.

A Nagyjátszótér 13 ezer négyzetméteren terül majd el a Városliget délkeleti részén. A spéci létesítményről kiderül, hogy lesz benne

  • egyedi tervezésű, másfél méter magas kerítés,
  • homokos-vizes játszórész előásható fosszíliamásolatokkal,
  • sebességmérős csúszdák,
  • távolugrópálya ugrótávmérővel,
  • terepjátszó vagyis mászószikla, mászófal, skateboard pálya, BMX-tereppálya,

No meg természetesen a már említett 17 méter magas, háromszintes léghajó-mászóka.

És pont ez az utóbbi elem az, ami a túlméretezettségével elgondolkodtató. Mert igaz ugyan, hogy a játszóterek megújítása a múzeumi negyed beruházásának egyértelműen a legelfogadottabb eleme, de a Városliget léptékéhez, tájképi parki adottságaihoz sokkal inkább illene egy szerényebb játszótér, mint ez hipermodern gyermek activity-park. Aminek persze nagyon is lenne létjogosultsága akkor, ha a kormány a zöldterületekben szegény pesti oldalon elősegítené új parkok létrehozását és a régiek bővítését, és presztizsberuházásaival nem rendre csökkentené a meglévő zöldterületeket, mint ahogy a Duna Aréna esetében történt, vagy a készülő csepeli sportközpontnál, ahol mai hírek szerint 6,8 hektár erdőt irtanak ki.

A Városliget esetében lett volna lehetőség a park bővítésére mind a Nagykörút felé, a Nyugati pályaudvar vágányai menti sávban, mind Rákosrendező irányában. A rozsdazónából rehabilitált parkrészeken sokkal inkább helyén való lett volna az új Nagyjátszótérhez hasonló technikás-épített létesítmény - bővítés hiányában azonban az összes szükségesnek ítélt funkció a Liget szűkös zöldterületére zsúfolódik össze, ahol a tervek szerint összesen 7 (!) új játszótér épül. Valószínűleg nemcsak a léghajó-mászóka magassága, hanem ez a szám is világrekord lesz.  • Tippek
  • Lakáshitel