11 éves magyar kislány a Kilimandzsáró csúcsán

2019.03.07. 05:16
Feljutott az eddigi legfiatalabb magyar csúcsmászó a Kilimandzsáró tetejére: a 11 éves Happ Anna február 20-án meghódította az 5895 méter magas Uhuru-csúcsot. Aztán előkerült egy új rekorder.

Nála fiatalabb magyar még nem járt a csúcson, legalábbis a komarnicki.hu hegymászó oldalon található Magyarok 5000-es csúcsokon gyűjtés adatai szerint, ahova a túravezetők és a túrázók le szokták adni a sikeres teljesítők neveit.

Mint a kislány apja lapunknak elmondta: Pankának kisgyerekkori elhatározása volt a Kilimandzsáró, szóval eléggé elhivatottan indult neki. Voltak előakklimatizációs mászáson is a Kilimandzsárótól 70 kilométerre fekvő Mount Merun. 

A kislány a következőképp írta le, mit érzett a csúcson:

Reggel, amikor elindultunk, mindenki nagyon fáradt volt. Jó kedvvel indultam neki, mert azt hittem könnyű lesz. Mikor a Stella Pointhoz (a kráterperem, 5756 méteren) értünk, alig bírtam már lépni. Nagyon lassan mentünk, ezért fáztam és elfáradtam. A csúcson, bár nem így képzeltem el, olyan boldog voltam, hogy sírtam is. 3 éves korom óta ez volt az álmom, és már látom, hogy megérte a sok fáradtság.

Happ Anna előtt a szintén 11 éves Szabó Márk már volt a Kilimandzsárón, de ő csak az 5756 méteres kráterperemig (Stella Point) jutott, ami már az Uhuru-csúcs előszobája, és majdnem akkora teljesítmény, mint maga a csúcsmászás.

A tanzániai hatóság egyébként 10 éves kortól engedi a túrát a Kilimandzsáró csúcsára, bár mindenféle szülői és egyéb engedélyekkel fiatalabban is el lehet indulni. A legfiatalabb csúcshódító állítólag 6 éves volt, de ő biztos nem a saját lábán ment fel, legalábbis nem végig. 

Hogy nem könnyű a Kilimandzsárót megmászni, azt lapunk újságírói is tapasztalták, amikor öt évvel ezelőtt megtették az utat:

Frissítés:

A cikk megjelenése után írt olvasónk, aki szerint volt már egy még fiatalabb magyar a Kilimandzsáró csúcsán, és csatolta leveléhez a fotókat, oklevelet is. Ő nem tudta, hogy van magyar regisztrációs oldal is, ezért nem jelentkezett oda. Mint írta:

fiam, Szemeti Laborc Gellért, 2013.08.04-én jutott fel az Uhuru csúcsra, 10 éves (még pontosabban 10 éves és 9 hónapos) korában. Mi a leghosszabb, ugyanakkor az akklimatizáció szempontjából nagyon előnyös Lemosho utat választottuk. Akkor a fiam volt a világon a legfiatalabb, aki ezen az úton keresztül feljutott a Kilimandzsáró csúcsára, ezt a hegyről való lejövetel után, a Nemzeti Park kijáratánál vezetett regiszterben egy a neve mellé tett csillaggal jelölték.