Előd
6 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

A londoni Soho a legegészségtelenebb hely Nagy-Britanniában

2019.07.01. 20:50 Módosítva: 2019.07.01. 22:33

London Soho nevű szórakozó negyede a legegészségtelenebb lakóhely Nagy-Britanniában, a legegészségesebb település egy kicsiny város, Great Torrington a délnyugat-angliai Devon grófságban.

A Liverpooli Egyetem kutatói környezeti, légszennyezési szempontok, életmód tényezők, a szolgáltatásokhoz, az egészségügyi intézményekhez való hozzáférés, parkok, szabadidős létesítmények gyakorisága alapján állapították meg a legegészségtelenebb és legegészségesebb lakhelyeket, rangsorolva őket.

A tíz legegészségtelenebb lakókörnyezet közül hat a brit fővárosban van: a Camdenben lévő St. Giles negyed, a City Bank nevű negyede, a spitalfieldsi Tower Hamlets, az islingtoni Farringdon és a Finsbury térsége, valamint a Barbican negyed – olvasható a The Guardian című brit napilap honlapján.

A London központjában fekvő, legegészségtelenebb Soho negyedben ugyan rengeteg szórakozóhely, étterem, pub működik, de nagyon magas a légszennyezettség, szinte nincs egyetlen park vagy zöld övezet sem. Ezzel szemben az észak-devoni Great Torringtonban nagyon alacsony a légszennyezés mértéke, rengeteg park és zöld övezet van, jó a hozzáférés az egészségügyi ellátáshoz és csekély számú kiskereskedelmi egység van.

A 10 legegészségesebb hely között a további kilenc mind Skóciában található, köztük van Lochwinnoch és Foxbar, Fauldhouse és Marnoch.

A kutatásból kiderül: Nagy-Britannia lakosai átlagosan olyan közel laknak, átlag 1,1 kilométerre egy pubhoz vagy bárhoz, mint a legközelebbi háziorvoshoz. (MTI)