Géza
6 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

A Boldogasszony csipkéje lett az ország tortája

2019.08.01. 10:09

Tóth Norbert dunaföldvári cukrászmester alkotása, a Boldogasszony csipkéje lett idén Magyarország tortája, az ország cukormentes tortájának pedig a szegedi Gyuris László Kicsi gesztenyéjét választották.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizenharmadik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt, amelyre ezúttal is magyaros ízvilágú, természetes alapanyagokat feldolgozó recepteket vártak.

A Boldogasszony csipkéje a málna népies elnevezése. A nyertes torta összes rétegében megtalálható a gyümölcs, így egy torta több, mint 600 gramm málnát tartalmaz. A Boldogasszony csipkéje Tóth Norbert, a dunaföldvári Tóth Cukrászda cukrászmesterének alkotása. Tóth Norbert az elmúlt évek döntőinek rendszeres résztvevője, tavaly bronzérmet nyert.

Roppanós réteg, málnás áztatóval átitatott piskóta, málnás-fehércsokoládés krém, citromos-bazsalikomos felvert ganache, málna lekvár és málnás meringue alkotják a tortát. A csipkét a torta tetején a citromos, bazsalikomos felvert ganache idézi, melyek közeit málna lekvár tölti ki. Liofilizált málnadarabokkal megszórt meringue-gekkel és zöldre színezett fehércsokoládé lapkákkal díszítjük

– fogalmaz a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének közleménye.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt idén Gyuris László, a szegedi A Cappella Cukrászda aranykoszorús cukrászmestere nyerte meg a Kicsi Gesztenye névre keresztelt tortájával. A sütemény nem tartalmaz hozzáadott cukrot és gabonalisztet, gesztenyét, áfonyát és mogyorót azonban igen.

A torta ízvilágát a gesztenye alapozza meg, melyet a kellemesen savanykás áfonya és a mogyorós ropogós teszi teljessé. Az édesség tetejét cukormentes tejcsokoládé borítja, amit koronaszerűen vesznek körbe a csokoládé ívek. Így a torta a harmonikus, egyedi ízvilágához elegáns küllemet is kapott. A hozzáadott cukor nélkül készült Kicsi Gesztenye szeletenként csupán 14,9 g szénhidrátot és 204 kcal-t tartalmaz

– áll a közleményben.

A torták minőségének védelme érdekében az idei évtől mindkét recept csak az év végétől lesz nyilvános, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik. A Boldogasszony csipkéjét és a Kicsi Gesztenyét augusztus 18-tól lehet megkóstolni, országszerte több száz cukrászdában.

Tavaly a Komáromi kisleány lett az ország tortája, Magyarország cukormentes tortájának a  Három kívánságot választották, tavalyelőtt pedig a Balatoni habos mogyoró és a Pöttyös Panni nyert.