Jamie Oliver új, etikus vállalatot építene cégbirodalma romjain

2019.08.23. 10:19 Módosítva: 2019.08.23. 14:32

A brit sztárséf májusban jelentette be, hogy csődgondnokság alá helyezi vállalatát, amelynek fontos része a Jamie's Italian étteremhálózat. A bajba jutott cégbirodalmat azért nem nullázta le teljesen, és a  maradványokból egy vállalatot szeretne építeni, ahol a bevétel mellett ugyanolyan fontos lenne az emberek, illetve a bolygó jövője. Szerinte ez remek lehetőség, hogy a gyermekkori elhízás ellen és az etikus állattartás érdekében folytatott harcát még jobban összekösse az egyéb üzleti érdekeltségeivel, például a könyvkiadással, műsorkészítéssel és licenceléssel.  

Az átalakítással a vállalata egyike lesz a világszerte több mint háromezer cégből álló B Corporation mozgalomnak. A B Corp jelzés olyan az üzleti életben, mint a fair trade jelölés a különböző termékeken, és a cégek csak független átvilágítás után kaphatják meg. Világszerte több mint háromezren kapták már meg ezt a jelölést, melynek odaítélése hetekig, hónapokig vagy éppen évekig is eltarthat. Az ismertebb cégek közül például a The Body Shop drogérialánc és a Patagonia ruházati márka rendelkezik a címmel.

Jamie Oliver tavaly kicsit ráijesztett a rajongóira, amikor a Tescóval és a Shellel is szerződést kötött. Állítja, azért egyezett bele a közös munkába, mert ez a két együttműködés segíthet abban, hogy az egészséges étkezést szélesebb rétegek számára is elérhetővé tegye. Hozzátette, természetesen ezentúl csak olyan ajánlatokra mond igent, amik elég előremutatóak, amik segítenek betartani például a gyermekkori elhízás csökkentésére vonatkozó ígéreteit. 

Hogy Jamie Oliver megkapja-e majd a kívánt minősítést, azt egyelőre nem tudni, a vállalata egyelőre az elbírálási folyamat elején tart. 

via 444/Guardian

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.