Nárcisz
7 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

A szelfiző turisták veszélyt jelentenek a vadon élő állatokra is

2019.09.03. 13:12

A vadon élő állatokkal szelfiző turisták megzavarják az állatok táplálkozását, utódgondozását, veszélyeztetik a születésszámot - figyelmeztettek kutatók az Új-Zélandon tartott Nemzetközi Pingvinkonferencián.

Az országban többször kaptak azon turistákat, hogy veszélyeztetett fókákkal táncolnak, megpróbálják magukhoz ölelni a rejtőzködő életet élő kivi madarat egy-egy szelfi kedvéért, de gyakori az is, hogy kergetik a pingvineket, amelyek a tengerből a partra tartanak, ezzel megzavarják őket a fiókák etetésében vagy az élelemkeresésben.

Még ha az állatok védelmére buzdítanak is ezek a fotók, akkor is elvész az üzenet. Ha valaki megölel egy pingvint, akkor az arra ösztönöz másokat, hogy ők is ezt tegyék

- magyarázta az Otagói Egyetem vadvédelmi programjának vezetője, Philip Seddon.

A World Animal Protection nevű állatvédő szervezet több százezer vadállatos Instagram-fotót elemzett, és állapították meg, hogy ezeknek 2014 óta 292 százalékkal nőtt a száma, ráadásul a képek mintegy 40 százalékánál úgy tűnt, hogy az emberek nem bántak megfelelően az alkalmi modellekkel.  A szervezet szerint csak az a szelfi számít helyénvalónak, ahol nincs kapcsolat ember és állat között, a vadat nem kényszerítik, nem ejtik fogságba, hogy kellékként használják.

Természetesen a hírességek is táplálják a vadszelfik iránti lelkesedést: Kim Kardashian elefánttal, Taylor Swift kenguruval, Justin Bieber pedig tigrissel pózolt.  Seddon elmondta, az állatvédők azt igyekeznek kitalálni, hogy lehet jó célra használni a vadállatos szelfiket, többek között arra kérnék meg az Instagram nagy számú követővel rendelkező felhasználóit, hogy képeiken azt mutassák be, milyen a helyes, biztonságos érintkezés a vadvilággal.

(MTI/Guardian)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.