Melinda, Vivien
-5 °C
3 °C

Zöldebb lesz az Ultrabalaton

SZA-7644
2019.09.12. 15:58

Számos újítás lesz a 2020-as NN Ultrabalatonon, ami a szervezők céljai szerint élen jár majd abban, hogyan lehet zöldebbé tenni egy 15 ezer indulós futóversenyt.

A csütörtöki sajtótájékoztatón Zelcsényi Miklós főszervező elmondta, hogy a 2020. május 14-17. között megrendezett versenyen a környezettudatosság jegyében:

  • Nem lesznek eldobható műanyag, vagy papír poharak, hanem a terepversenyekről ismert trail soft cupokat használnak majd. Ezeket meg is lehet majd venni, de a verseny idejére bérelni is lehet a csapatoknak. De akár a versenyző által hozott pohárba, kulacsba is biztosítanak vizet és izotóniás italt.
  • Papír alapú szórólapok és műsorfüzetek sem lesznek, de minden információ ugyanúgy elérhető lesz online és egy tervezett app-on keresztül is.
  • A verseny előtti szokásos tésztapartin sem lesznek már műanyag tányérok és evőeszközök.
  • A PET-palackokat csak szelektíven fogják gyűjteni.

Az is változás, hogy ezúttal az egyéni futók és a 2-3 fős csapatok egy külön ultraversenyen indulnak már pénteken reggel hétkor. Ennek az egyik célja az, hogy az egyéni versenyt is továbbfejlesszék. Az ultrafutóknak 22 szakasz lesz.

A 4-13 fős csapatok pedig a szokásos szombati indulással vágnak neki a 221 km-es távnak a Balaton körül. Ezeknek a csapatoknak legfeljebb 28 óra áll majd rendelkezésükre, hogy teljesítsék a távot. Megint növelték a váltópontok számát, a nagyobb csapatoknak már 49 lesz összesen, ezzel kisebb tumultus várható az egyes pontokon.

Létszámlimit 2020-ban is lesz, de 15 ezer indulóra, 1500 csapatra, 300 egyéni futóra számítanak a Balatonfüredről induló, és oda visszaérkező versenyen. A nevezést a 4-13 fős csapatoknak október 20-án vasárnap, 14 óra 14 perckor nyitják meg.

Rekordsokan, már több mint 13 ezren futottak a XIII. NN Ultrabalatonon májusban. A leggyorsabb egyéni futó 20 óra 26 perc, a leggyorsabb csapat 13 óra 54 perc alatt ért célba. A versenyen az Index csapata is rajthoz állt, itt közvetítettük a kör teljesítését.

(Borítókép: Szilágyi Anna / Index)