Egy délutánra a kutyák bénítják meg Budapest belvárosát

2019.09.23. 15:42

A kutyatartók érdekeinek védelmével, valamint a felelős kutyatartás népszerűsítésével foglalkozó ZöldEb egyesület a Critical Mass mintájára kutyás felvonulást szervez Budapesten.

A kutyatulajdonosokból és kedvenceikből álló menet október 12-én, szombaton, délután egykor indul majd a budapesti Szent István Bazilikától, a vonulás végállomása pedig a Hősök tere lesz.

A ZöldEb egyesület hétfői közleménye emlékeztet: egy 2018-as kutatás szerint Magyarországon közel három millió kutya él, vagyis a magyar emberek több mint harmada olyan háztartásban lakik, ahol legalább egy kutya is van.

Ez Budapestre nézve közel fél millió ebet jelent; csaknem minden negyedik ember tart kutyát a fővárosban, ami még európai szinten is kiemelkedő szám. Ám a magas kutyatartási kedv akaratlanul a konfliktusok megnövekedésével is együtt jár, hiszen a szűkös városi környezet alapvetően korlátozza a szabad kutyázás lehetőségeit; így mindig több az összeütközés, mint ami indokolt lenne

– írja az egyesület, amely abban hisz, hogy a feltételek javulásával és a városi kutyás lehetőségek bővítésével a minimálisra lehetne csökkenteni a kutyatulajdonosok és a nem kutyás közösség közti feszültséget.

"A szervezet a rendezvénnyel elsősorban a városvezetés figyelmét szeretné felhívni: a kutyák velünk, köztünk élnek, és attól, hogy az önkormányzatoknak sem megközelítő adataik, sem megfelelő felkészültségük nincs a városi kutyázásra vonatkozóan, senkit nem érhet hátrány csak azért, mert négylábú családtaggal osztja meg otthonát" – áll a közleményben.

A szervezők minden békés, jól szocializált kutyát és felelős gazdit szívesen látnak a menetben, és azt remélik, hogy a kutyát nem tartó budapestiek közül is sokan csatlakoznak hozzájuk. A legnépszerűbb magyar kutyafajtákról és -nevekről ebben a cikkünkben írtunk.  • Hírek
  • Hírek