Franciaország KRESZ-ben szabályozza az e-rollerek használatát

2019.10.25. 15:59

A városi közlekedésben gyakran kaotikus helyzeteket teremtő elektromos rollerek és minden egyéb elektromos meghajtású egyéni járművek használatát szombattól a szigorúan szabályozza Franciaország; egyebek mellett tilos lesz rollerekkel a járdán közlekedni és parkolni is - írja az MTI.

Az óránkénti maximum 25 kilométeres sebesség, valamint 12 éves alsó korhatár szerepel a pénteken rendeleti úton közzétett szabályozásban. A törvény az elektromos egykerekűkre, valamint a hoverboardokra is vonatkozik. A kerékpárokhoz hasonlóan a rollerek kötelező felszerelése ezentúl az első és hátsó lámpa, a fékrendszer és csengő, és a járműveken szombattól nem közlekedhet két ember, azaz tilos utas szállítása, csak a vezető tartózkodhat a járművön, akinek legalább 12 évesnek kell lennie.

Ezentúl az elektromos járművekkel tilos a járdán közlekedni, a városokban a kerékpársávokat használhatják a rollerezők, akik menet közben nem viselhetnek fülhallgatót, azaz nem telefonálhatnak és nem hallgathatnak zenét. Alkohol és kábítószer hatása alatt pedig tilos rollerre szállni. És ahogyan arról korábban is szó volt, a szabályok megszegését 35-től 1500 euróig terjedő pénzbírsággal sújtják.

Az e-rollerek egy évvel ezelőtt jelentek meg a párizsi utcákon, számukat 20 ezerre becsülik.

Alapvető igény volt a szabályok lefektetésére

- hangsúlyozta közleményében Emmanuel Barbe, a közlekedésbiztonságért felelős tárcaközi megbízott, aki szerint a szabályozás felelősebb közlekedőket fog teremteni, és a járdákat visszakaphatják a gyalogosok.

Az elektromos rollerek helyzete itthon még tisztázatlan, de egyre több nagyvárosban igyekeznek rendet tenni ezen a területen. Prága városvezetése napokban jelentette be, hogy  felmondta a megállapodást azzal a céggel, amitől elektromos rollereket lehet kölcsönözni.  • Hírek
  • Bankszámla