Budapest a világ 10. legkevésbé LMBTQI-barát nagyvárosa

2019.11.08. 16:09

A Fitbit és a Currys PC World támogatta azt a felmérést, aminek keretében az emberek világszerte összesen hetvenhét nagyobb várost értékelhettek tizenöt szempont alapján. A résztvevők többek között azt pontozhatták, hogy milyen magasak a lakhatási költségek, milyenek a fizetések, milyen a közbiztonság, milyen az egészségügyi ellátás színvonala, milyen munkalehetőségei vannak a fiataloknak, mi a helyzet a zöldfelületekkel, a közlekedéssel és a nemek közötti egyenlőséggel, illetve mennyire vegán- és LMBTQI-barát az adott nagyváros.

Az eredmények alapján Reykjavík, Izland fővárosa a legélhetőbb város az LMBTQI-közösség számára. Reykjavíkot Amszterdam és Rotterdam követi a sorban, de az első tíz közé bekerült még Montréal (Kanada), Toronto (Kanada), Vancouver (Kanada), Oslo (Norvégia), Dublin (Írország), Brüsszel (Belgium) és Gent (Belgium).

Magyarország fővárosa is toplistás lett, csak éppen azoknál a városoknál, ahol a legkevésbé elfogadóak az LMBTQI-közösséggel szemben. A válaszadók közül Jakartában a legrosszabb a helyzet, ezt követi Moszkva és Sanghaj. Budapest a tizedik helyet csípte meg, és a listán beelőz minket Peking, Hongkong, Bukarest, Varsó, Kuala Lumpur és Isztambul is. 

A felmérés eredményeit itt lehet megtekinteni.