Arnold, Levente
17 °C
32 °C

Önkéntes pszichológus segítőkhöz lehet fordulni a koronavírus-járvány kapcsán

2020.03.20. 16:57 Módosítva: 2020.03.20. 17:12

Ahogy arról már korábban írtunk,a koronavírus-járvány miatt olyan helyzet állt elő Magyarországon is, amire régóta, bizonyos szempontból soha nem volt példa. Ez nemcsak a gazdaságra nézve jár egyelőre beláthatatlan következményekkel, hanem az emberek mentális egészségére is.

Most több mint 100 segítő szakember, vagyis pszichológusok, pszichiáterek, mentálhigiénés szakemberek önként és ingyenesen nyújtanak segítséget a rászorulóknak online vagy telefonon keresztül a koronavírus krízis kapcsán. 

Elérhetőségeiket a pszi.hu honlapon tették közzé.

A segítők bárkinek a jelentkezését várják, aki úgy érzi, hogy a koronavírus-járvány idején lelki segítségre van szüksége, de közleményükben felsorolnak néhány példát is, amivel bárki az önkéntes szakemberekhez fordulhat:

  • ha erős szorongás tör valakire,
  • ha olyan fizikai tünetei vannak (pl. rosszul alszik, fáj a mellkasa, gombócérzés alakult ki a torkában), amelyek korábban nem voltak,
  • ha valaki elvesztette a tájékozódási pontot a sok információ közt, és már nem tudja, mit is kellene tennie,
  • ha valaki segítséget szeretne kérni abban, hogyan alakítsa ki saját/családja/gyermekei napirendjét a feszültségek csökkentése, minimalizálása érdekében,
  • ha tanácstalan, hogy mit mondjon a gyerekeinek a kialakult helyzetről, hogy a lehetőségekhez képest biztonságban érezzék magukat.

A szakemberek azt ígérik, hogy az emailekre 48 órán belül válaszolnak, a  segítségnyújtás időtartamát 3-5 alkalomban maximalizálták.

A szakemberek ugyanakkor azt is kiemelik, hogy mindez nem jelent egészségügyi ellátást, pszichoterápiát vagy pszichiátriai gondozást, hanem csak tanácsadást, segítő és támogató beszélgetést. Arra is külön felhívták a figyelmet, ha valaki eleve jár pszichológushoz vagy más segítő szakemberhez, és a már meglévő tünetei súlyosbodnak, keresse terapeutáját, pszichológusát. Illetve ha valakinek azonnali segítségre van szüksége, hívja a lelki segélyszolgálat elérhetőségeit, amelyeket szintén közzétettek a pszi.hu oldalon.

Soha nem látott fejlesztések, vagy hatalomátvétel?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!