A kormány bedurvulásától tartanak a jövőről szavazó olvasóink

2020.04.29. 11:52

Jövő ilyenkor nem nagy társasági eseményeken fogunk nosztalgiázni egykori karanténunkról, hanem még javában éljük a koronavírus hatásait. Legkevésbé mégis a bezártságtól fogunk szenvedni. Nagyobb baj, hogy a magyar kormány a veszélyhelyzetre hivatkozva tovább darálja a demokratikus berendezkedésünk bútordarabjait.

Legalábbis így látja futurológiai cikkünk azon 160 ezer olvasója, aki szavazott arról, hogy milyen jövő vár ránk 2021-ben. Cikkünkben hét pontba foglaltuk össze, hogy a jelenlegi információk alapján hogyan alakulhat majd életünk a koronavírus-járvány idején.

A jelenlegi tudományos konszenzusra alapuló jóslataink nem túl vidámak. 

Nem lesz még általánosan elérhető vakcina, életünket a karantén és az időszakos lazítások közt éljük, a globalizáció visszaszorul, viszont előretörnek az autokraták. Egyetlen pozitívumként azt láttuk, hogy a tudomány visszakapja elvesztett hitelét.

Olvasóink alacsony pontszámot adtak, ha nem értettek együtt állításainkkal, azaz optimisták voltak, és felfelé értékeltek, ha úgy látták, egy év múlva közel sem kapjuk még vissza régi életünket.

Az, hogy egyetlen kategóriában sem volt 5 alatti pontszám, jelezte, hogy sajnos önök sem látják a fényt a jövő év végén. Megoszlottak viszont az ítéletek az egyes jóslatok valószínűsége közt. Kezdjük a pozitívabb véleményekkel.

Azt tartották a legkevésbé valószínűnek (5,22), hogy még jövő ilyenkor is kijárási korlátozások közt élünk. Önök következetesek voltak, mert ennek magyarázata, hogy eddigre mégis megtalálják, sőt mindenki számára elérhetővé is teszik a védőoltást (5,8).

Kicsit kevésbé hittek abban, hogy a világjárvány ráirányítja majd az emberek figyelmét arra, hogy a tudósok és szakemberek elsősorban nem unalmas fráterek, hanem olyan tudás birtokosai, amit akkor is érdemes figyelembe venni, ha nem értjük, mert időnket tanulás helyett videójátékozással töltöttük. De a tudományba vetett hit előretörése még mindig a pozitívabb jóslatok közt van (6,18).

A kilátások az utazás tekintetében tovább romlottak (6,6). És még többen tudták elképzelni, hogy a globalizáció lelassul, az országok bezárkóznak, és a félelem miatt nő az idegengyűlölet (6,8).

Eddig azonban még a 6-os tartományban maradtunk, szóval kis jóindulattal úgy is fordíthatjuk a szavazataikat, hogy önök szerint vagy így lesz, vagy nem.

A fotónak semmi köze a szöveghez, de a szép tengerparti tájtól mindenkinek jobb kedve lesz
A fotónak semmi köze a szöveghez, de a szép tengerparti tájtól mindenkinek jobb kedve lesz

Egyetlen témában mondtak határozott véleményt: hogy a kormány a saját politikai céljaira használja a járvány okozta zűrzavart, és hogy a világban is előretörnek az autokraták.

Erre az eshetőségre 7,5-ös pontot hoztak össze, ami egyébként annyiban nem meglepő, hogy ez a folyamat már zajlik a rendeleti kormányzással.

Hangsúlyoznunk kell ugyanakkor, hogy a legrosszabbul öregedő jóslatok korát éljük. A vírus váratlanul jött, és olyan helyzet elé állított minket, amilyennel az emberiség évszázadok óta nem találkozott. Szóval az is lehet, hogy az előrejelzéseinkből semmi nem lesz igaz.

A tévedés jogát fenntartjuk.