Bulcsú
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Bezár az Oktogonhoz közeli Funky Pho a járvány miatt

2020.05.12. 13:21

Május végén, hét év után bezár a Funky Pho nevű vietnámi étterem a hatodik kerületi, az Oktogonhoz és a Jókai térhez közeli Mozsár utcában. A hírt egy kedden publikált Facebook-bejegyzésben jelentette be az étkezde.

"A napokban voltunk 7 évesek, de ez az évforduló nem ünnepléssel telt sajnos, hanem egy kemény döntés körüli vívódással. Végül arra az igen fájdalmas elhatározásra jutottunk, hogy május végével bezárjuk a Funky Pho-t. Reméljük nem véglegesen, de itt a Mozsár utcában már biztosan nem fogunk kinyitni júniustól" – írja keddi posztjában a 2013 májusában nyitott étterem, amely az ország egyik első fenntartható vendéglátóhelye volt. Pho levesüket a Gault&Millau étteremkalauz 2014 legjobb street food díjával jutalmazta.

"Legfőbb ok, hogy a jelenlegi 80%-os forgalomcsökkenés mellett gazdaságilag teljesen ellehetetlenült az étterem fenntarthatósága. Nem sok remény van rá, hogy az élet hamar visszatér a régi kerékvágásba. Valós kormányzati segítségnyújtás nem történt, és ilyenre sajnos remény sincs (...) Végül pedig a helyiség tulajdonosa teljes mértékben elzárkózott a bérleti díjunk mértékének felülvizsgálatától, amely a körülményeket figyelembe véve irreális mértékűvé nőtt" – részletezi a bezárás okait az étterem.

A tulajdonosok – Éva és András – csaknem ötven országban jártak a Funky Pho megnyitása előtt, szívesen ismerkedtek az ételeken keresztül is a különböző kultúrákkal. "Jártuk a piacokat, ettünk Fokváros nyomornegyedében, amihez a körbeadott tejeskannából ittuk az ott helyben erjesztett sört, és ettünk homárt a Park Hyatt tetején Tokióban. Éltünk másfél évig Ázsiában (innen a rajongás a pho és távol-keleti konyhák iránt), és Éva Vietnam legjobb főzőiskoláiban tökéletesítette főzési tudományát, mielőtt megnyitottunk volna" – írták a honlapon.

Budapest azonban biztosan nem marad pho nélkül: egyrészt rengeteg pholevesező van még a városban, másrészt pedig a Funky Pho csak a Mozsár utcában húzza le a fémrolót, a brand egy új, egyelőre titokban tartott helyszínen élhet majd tovább. "Elvileg nyitunk egy új helyet az ősszel. Azért fogalmazunk ilyen talányosan, mert habár kész a koncepció, és megvan a tökéletes válságálló lokáció is hozzá, de a vírusnak is lehet még egy-két szava a projekthez" – írják.