Marcell
20 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Költöznie kell a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató székesfehérvári étteremnek

hatpottyos-etterem.png
2020.07.15. 17:29 Módosítva: 2020.07.15. 19:38

Június közepén kapta meg a végzést a székesfehérvári Hatpöttyös étterem, hogy ki kell költözniük az épületből, amit a Fejér Megyei Kormányhivatal bocsátott ingyen rendelkezésükre, mert megkezdődik a külső felújítás. A bezárásról szóló Facebook-posztot eddig több mint ezren osztották meg.

Szomorú szívvel írom, hogy a Hatpöttyösök csapata a héten utoljára fogad vendégeket az étteremben. Még két hétig főzünk itt, de csak kiszállításra és elvitelre, majd július 31-vel el kell hagynunk az általunk oly sok szeretettel felújított éttermünket

– írják a közösségi oldalukon.

A Hatpöttyös a második étterem Magyarországon, ahol megváltozott munkaképességű és sérült emberek dolgoznak, és azóta tovább bővült a hasonló koncepcióval működő vendéglátóhelyek száma.

Bebizonyítottuk, hogy sérült és egészségkárosodott kollégáink kiváló szakmai munkára képesek. Segély és járadék helyett adófizető polgárokká váltak: a nyolc év alatt legalább 120 millió Ft adót fizettünk be, legalább 100 kollégát vezettünk vissza a munka világába, sokukat a nyílt munkaerőpiacra, másokat könnyebb munkára. Sok egyetemi szakdolgozat témája voltunk, tudományos kutatások, egyetemi kurzusok tárgya, újságcikkek, riportok alanyai.

A pincér talán sérült, a kiszolgálás szívonala sosem

Az étterem az elmúlt években több elismerést kapott: 2018-ban a Magyar Turisztikai Ügynökség a Magyar Turizmus Minőségi Díjat ítélte oda nekik, 2019 novemberében pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumának Esélyteremtésért Díjat adományozott a csapatnak. Ezután derült ki, hogy a tíz évre szóló megállapodást az illetékes kormányhivatal nem hosszabbítja meg, és hogy az étteremnek majd ki kell költöznie a kormányhivatal kezelésében álló épületből. És ugyan elkezdtek gyorsan új helyet keresni, de úgy tűnt, van még idő, és a felújítás, ami az étterem által üzemeltetett részt egyébként nem érintené, elhúzódik.

Először úgy volt, hogy márciusban kell kiköltözniük, amire végül nem került sor

– nyilatkozta az Indexnek az ügyvezető.

A csapat, amiben jelenleg tizenhárom megváltozott munkaképességű és sérült ember dolgozik, ideiglenes megoldásként egy főzőkonyhába költözik majd. Itt augusztus elején kezdik el a munkát, nem számolnak hosszabb kihagyással. Az új helyszínt egy ingatlanközvetítő segítségével találták meg, és a szoros határidő miatt nem nagyon tudtak válogatni a helyek között. A főzőkonyha adottságai miatt éttermi szolgáltatás nem lesz, csak házhoz szállítást vállalnak.

Mint Hermannné Nagy Vera elmondta, a Hatpöttyös azon kevés társadalmi vállalkozás közé tartozott, ami képes volt eltartani magát, és a koronavírus-járvány okozta veszteségekből – ahogyan ők fogalmaznak – még önállóan, segítség nélkül felálltak, de a költözés komoly nehézséget jelent, és az, hogy ne kelljen elküldeni embereket, nagyon függ attól, hogyan alakulnak a bevételek.

Az emberek leginkább azzal tudnak minket támogatni, ha rendelnek tőlünk, abból élünk ugyanis, amit keresünk. Ha hűségesek maradnak a vendégeink, és áttérnek a házhoz szállításra, akkor talán lesz esélyünk arra, hogy túléljük ezt az időszakot. És reméljük, hogy idővel majd újra tudjuk nyitni az éttermet.

A megállapodással kapcsolatban kerestük a Fejér Megyei Kormányhivatal is, ők a következőket válaszolták.

Az étterem egy felújításra váró épületben üzemelt, így annak restaurálása csak a kiürítést követően kezdődhet meg. A Fejér Megyei Közgyűlés 2010. november 15-én, határozott időre (10 évre) kötött szerződést a Hatpöttyös Nonprofit Kft.-vel. Az épület felújítása miatt a felek 2020. június 18-án közös megegyezéssel módosították a szerződést, a kiköltözés használó által elfogadott dátumaként a 2020. július 31-ét tüntették fel a szerződésben. A felújítással kapcsolatban a hivatal folyamatosan tájékoztatta az étterem képviselőjét."

(Borítókép: Hatpöttyös Étterem épülete Székesfehérváron. Fotó: Google Street View)