Meleg kazánfűtő, sunyi alkopop

2004.04.28. 14:20
Nem is a marihuána a veszélyes kapudrog, hanem az élénk színű buborékos üdítő és homeopatikus mennyiségű tömény szesz összekeverésével előállított alkopop, fedőnevén RTD? Sokan - szakemberek - már-már ezt állítják. Az Index tesztcsapata saját testén végezte el a veszélyes kísérletet, és végigkóstolta a legismertebb márkákat.
Arra még a legöregebb tesztelők sem emlékeznek, hogy az egypártrendszer agitátorai valaha is lecsaptak volna a vodkanarancsra, mint a szocialista ifjúságot megmételyező kapitalista ármányra. A legendás hánytató koktél modernizált, dizájnosan becsomagolt, buborékos változatát azonban sok szakember a szeszgyártók beetető csalijának tartja. Amivel szinte észrevétlenül szoktatják rá az alkoholra a ragyogó neonszínű, édes italt gyanútlanul leküldő kamaszokat.

Bátor tesztcsapatunk nem tétovázott: beszereztük tíz kurrens alkopopot, kezdve a piacvezető Bacardi Breezerrel. Aztán stílszerűen újságpapírba tekertük a két és fél decis palackokat és vakteszteltünk egy nagyot.

A keserédes részleteket alant olvashatják. Elöljáróban annyit, hogy aki ettől lesz alkoholista, az meg is érdemli. És egy módszertani megjegyzés: a szokásos paramétereken - szín, illat, íz, összhatás - kívül ezúttal azt is vizsgáltunk, hogy az adott termék a kiskorúak mely csoportját veszélyezteti különösen, már ha egyáltalán.

Smash Tequila

Tekintse meg képeinket!
Lefegyverzően szexuális volt az antré: az első, mohó korty után olyan érzés, mintha erőszakkal megcsókolt volna egy édesszájú vegyésznő. Villanásszerű képzelgések egy huncutul szétnyíló laborköpenyről, kéjesen megremegő aldehidekről és mélybíbor gyűrűs molekulákról. Aztán élénk pezsgés, hogy a korty leküldése után szexuális orientációnk végképp megkavarodjon. Az íze ugyanis olyan, ahogyan egy trópusigyömölcs-illatú dezodort használó, homoszexuális kazánfűtő izzadságát képzeli egy olyan ember, aki sosem cicázott meleg vasutasokkal. A tesztcsapat dinnyét, narancsot, gyógyszereket, maracuját, Limó szörpport és mangót azonosított a narancssárga, fanyar folyadékban, amelynek ízorgiája az első másodpercek szexuális viharzása után szomorúan ellaposodott. Alkohol egyáltalán nem érződött benne.

Veszélyeztett célcsoport: Nagymellű pénztárosnőkről és izzadós fizikai munkásokról ábrándozó, bizonytalan kamaszok + infantilis vasutasszakszervezeti vezetők

Osztályzata: 3,7/10

Bacardi Breezer Watermelon

Mér nincs hozzá képregény?! - kiáltott fel egy gyermekként héttagú tesztcsapatunk, miután ízlelőszemölcseinket egyszerre tömítette el a mindent elsöprő Donaldrágó-íz, egyenesen a boldog középső csoportból. Talán ezt a jelenséget is koincidenciának hívják az arra hajlamosak. Hogyan lehetett képes arra egy multinacionális italtervező team, hogy ilyen hátborzongató hűséggel teremtse újra a kommunista blokk óvodás életérzésének egyik alapelemét? A harmadik-negyedik másodperc táján lecseng Donald, a helyét a rohadt - de még nem kellemetlen - álgyümölcsök veszik át. Szabó kolléga szép szavaival mint amikor egy meleg nyári hét alatt megbuggyan a tornácon felejtett meggykompót. Valami sanda tuttifrutti lappang a meglepően cukormentes ízképben - írta Uj főszerkesztő, aki a csavarlazítótól és a zsilettpengétől jutott el a barrique-olt cuvéé-ig. A Bacardi Görögdinnye színe lehengerlő mélybíbor, csomagolása príma. Tesztünk is bizonyította, hogy ez a legismertebb alkopop: a színe láttán hárman is rávágták, hogy ez a bríízer.

Veszélyeztett célcsoport: ovisok + alsósok + Dévényi Tibi Bácsi

Osztályzata: 4,6/10

Vilmos Inside

A harmadik palack tartalma azonnali, mondhatni brutális sikert aratott. Illat: citromföldön robotoló néger lábszaga - jegyezte fel a citrusfélékről legendásan sokat tudó főszerkesztőnk. Az ital borzvizelet-színe miatt kezdetben arra gyanakodtunk, hogy a lelketlen piagyártók ezzel kísértik meg az erdészek gyermekeit. Aztán rájöttünk, hogy ez pont úgy néz ki, mint a buli másnapján a pohárban megerjedt pezsgő. Tippünk szerint a prototípus úgy készült, hogy egy nagyobb házibuli után egybeöntötték a házban található összes citromlét, kockacukrot, mezei poloskát és aláírásgyűjtő aktivistát, aztán addig préselték, amíg el nem kezdett gyöngyözni. Íze annyira nehezen megfogható, hogy még a legendásan magabiztos Razziát is kételyek közé taszította: Vermut + cián vagy tempera + vodka? Padlóragasztó. Ez nem gyömbér + gin, Sam Spade kedvenc itala + földimogyoró? Hát nem. A Sió limonádé-lime italát idézi talán, már ha azt lehet idézni - jegyezte meg bölcsen egy rostoslé-expert csapattag. A Vilmos csomagolása - magyar termék létére - pöpec, mondhatni világszínvonalú. A beltartalom tervezőit viszont további fejlesztésekre sarkallhatja, hogy tesztelőink egyike sem írta le a körte szót.

Veszélyeztetett célcsoport: Politikusok és vadászok gyermekei + borzrajongók

Osztályzata: 3,1/10

Joint Ice Passion Fruit

Pszichedelikusan irreális világoskék színnel ijesztett be negyedik versenyzőnk, melynek neve egyszerre szól a drogosokhoz és a fundamentalista keresztényekhez. A tiltott szerek felé is nyitott sportolók által kedvelt pszeudo-pszichedelikus energiaitalok (Gatorade-Powerade) ízvonalát követi ez a gonosz, kékszínű lé. Talán erdei tuttifruttinak hazudta az aromát kikutyuló vegyész, de erre már senki sem emlékszik - elemezte Uj Péter. Az egyeseket toalettkacsára, másokat megfázás elleni gyógyszerre emlékeztető íz - honnan ismerheti Szabó kolléga a toalettkacsa ízét? - műszaki jellegű megjegyzésre sarkallta Tóth-Szenesi riportert. Szerintem van a motornak olyan alkatrésze, melyet ezzel az itallal kenegetve a vártnál hosszabb élettartamú lesz. Több résztvevő jegyzeteiben szerepelt az ablakmosó folyadék összetétel, ezért forgalmazását különösen benzinkutak shopjaiban javasoljuk.

Veszélyeztetett célcsoport: LSD-vel beetetett tanulók, egyházi iskolások, kadett testépítők

Osztályzata: 2,6 /10

Joint Ice Orange

Barátságos narancssárga színnel köszöntött minket a Joint Ice Orange, amely nem is próbálja tagadni a rokonságot a Nagy Ősképpel, a vodkanaranccsal. Annyi tesztelőnek jutott eszébe hasonlatként a Szigetre becsempészett Mirinda + Pató Pál vodka/Sztolicsnaja/Rába vodka mix, hogy utólag is csodálkozom, ki iszik ott sört a népszerű hánytató keverék helyett. Határozott jaffa illat, de annyira hetvenes évek, hogy szinte egy Áfészt reklámozó kártyanaptáron pólóban és rövidnadrágban, melltartó nélkül pózóló Bíró Ica és/vagy Sütő Enikő kezébe képzeli az ember az üveget - nosztalgiázott a legöregebb résztvevő. Én a tánciskola előtt ittam először az említett italból, ahol katolikus fiúiskolások próbáltak megslowfoxozni apácaiskolás lányokat. A vodkanarancs olyan hatással volt rám, hogy képtelen voltam végrehajtani az első feladatot - menjenek szépen körbe lépésben, én meg tapsolom az ütemet, hogy bal-jobb bal-jobb - aztán határozottan úgy láttam, a fekete ruhás szerzetes gyors mozdulattal lepinázza a varjúfejű apácát. A Joint Ice Orange sajnos közel sem jár ilyen mellékhatásokkal.

Veszélyeztetett célcsoport: rózsadombi áltis rockerek + leendő szerzetesek és apácák

Osztályzata: 2,4 / 10

Smash Vodka Grapefruit

Ultrapink Barbie-heroin színével sokat ígért a következő versenyző, de az íze sajnos nem volt jobb, mint bármelyik fenolba mártott mókusé. Razzia nagyfröccsben feloldott rúzsra gyanakszik még mindig, talán nem alaptalanul. Moon, az igazi szakértő, körömlakkra tippelt, lemosóval hígítva. Tóth-Szenesi Attila ettől az italtól tört meg igazán, majd posztkommunista delíriumba merült. Erős szódába ételszínezék esett. Szerintem a XX. kerületi BKV diszkóban ebből az italból fogy a legtöbb. Címkéjén egy ellenőr sikeresen lefülel egy bliccelőt, szocreál stílusban, sok szereplővel, a kép jobb alsó sarkán látható a fiatal Apró Antal keresztrejtvényt fejt. Kettes. Halavány, tonikos íze miatt ebből legalább kiérezni az alkoholt.

Veszélyzetetett célcsoport: szőke, copfos-masnis kislányok + BKV-ovisok

Osztályzata: 2,6 / 10

Unicum Nite

A hatás olyan volt, mintha Pokorni Zoltán születésnapi tortájából a Tisza István-imitátor helyett maga Ron Werber bújt volna elő. Köhögés, harákolás, sikolyok, rémület. Egyikünk a hatás alatt majdnem aláírt egy kopogtatócédulát. A punk mozgalomban edződött Péter - hasonulva a kóstolt termékhez - nem finomkodott. Ennél gecibb italt még nem kóstoltam. Édes-laza, szinte behízelgő kanalasorvosságos ízzel indít (házilagos unikum egy keceli vállalkozó bögrecsárdájában?), de olyan brutális keserűséggel zár, hogy még percekkel a kóstolás után is ökölbe szorítja az ember arcát. Büntető kategória. Az agresszió agressziót szül. Moon, a Velvet főnöke is szokatlanul brutális húrokat pengetett csinosan lakkozott körmeivel. Pont ilyen ízűt szoktam hányni. Igen, általában Unicumot iszom. Szerintem értelmetlen hígítani. Szabó Zoli a dühöngés előtti rövid periódusban nosztalgikus rohamtól szenvedett: Erőteljes kólaszörp szag, ha becsukom a szemem, felsejlik az általános iskolai büfé, ahol 10 forint volt a pohár kóla, és tizenöt, ha szénsavat is kértünk bele. Az íze egyszerűen brutális, mintha unicumból készítenénk hosszúlépést.

Veszélyeztetett célcsoport: Halálmetálos kölykök + gót tinédzserek + gyermekkorú fideszesek

Osztályzata 1,16 / 10, ami minden idők egyik legrosszabb teszteredménye, gagyikólák included

Bacardi Breezer Lemon

Az Unikum-aszteroida becsapódása után bizonyos értelemben felüdülés volt a fehéres-színtelen, az ízanyagokat többé-kevésbé nélkülöző nyolcadik limonádé. Illata alapján medencevíz + vodka- mondta róla Razzia. Szabó riporter azonnal kiszúrta a Breezer trükkjét: Lime ízű üdítőital, amiben megbújik az alkohol. Kiváló kapualkohol nagycsoportos óvódásoknak vagy általános iskolásoknak, hiszen ezzel a löttyel észrevétlenül alakíthatjuk ki az alkoholfüggőséget. Ez a talján keverék a legkevésbé sem provokált merev elutasítást, sőt Navarro kifejezetten kedvelte, ízét és illatát kellemesnek minősítette, de ő rockzenész.

Veszélyeztetett célcsoport: Kis úszóversenyzők + ovisok

Osztályzata: 4,7/10

Bacardi Breezer Orange

Ha szeretném a sárgadinnyét és fehér szövetnadrágom, hatéves, de jó állapotban lévő, spoilerezett BMW-m és full extrás kondibérletem lenne, biztos minden este ilyet innék - vallotta meg a napsárga, dinnyésen bolondos löttyhöz fűződő kapcsolatát egyikünk. Az illető persze oldalzsebes nadrágban jár biciklivel és képtelen lenne felemelni akár egy tekegolyót. Az archetipikus szénsavas üdítőital, savanyúcukros-jaffás ízképpel. Az alkopopok Dávid Ibolyája: középutas, jellegtelen, így akár népszerű lehet - analizált a nem múló politikai fixációtól szenvedő főszerkesztő. A Breezer Orange a legkevésbé sem költői ital, inkább egy erősen felhígított rostos trópusi mixre hajaz. Razzia szerint szexuális szeretkezés után való. Illedelmesen teszteltünk, úgyhogy erről sajnos nem tudok többet mondani.

Veszélyeztetett célcsoport: fukszos kiscsávók + MDF-es centrista kamaszok + nemileg koraérett kisdedek

Osztályzata: 5,7 / 10

Cool Vodka-zöldalma

Az utolsó italt viccnek szántam, aztán mi lett belőle. A jellemzően négy és hatszáz forint közötti áron kapható rokonok közé kakukktojásnak válogattam be ezt a kétszáz forintnál nem sokkal drágább, ígéretesen halványzöld, prosztó külsejű versenyzőt. A Cool azonban már az első kortyok után vidám gödröcskéket varázsolt a tesztelésben összeaszott indexes arcokra. Zöldalma ízű folyadék, a vegyipar remeke, ami bizonyítja, hogy minden biohívő hülye, hiszen ipari körülmények közt, használt traktorgumiból és némi bodzafakéregből is utánozható a zamatos gyümölcs aromája - tett hitet Szabó Zoli a magyar molekulák mellett. És tényleg. A könnyed, vicces, arcfacsarósan kedélyes álalma-íz senkiben sem keltett ellenérzést, sőt, mélyenszántó elemzőnk szerint a nyolcadik kerületi talponállókban is ismert almásfröccs ultramodern parafrázisa, szpídes-exes rohanó világunk igényeihez igazítva. Még az eddigre kataton öregasszonnyá változott Tóth-Szenesi kolléga is kitört a tespedtségből és ezeket a sorokat dobta papírra: WC-illatosító higítottak egy pohár erős szódával. Minél többet iszol belőle, annál jobban ízlik. Depressziós roham után ez nem is kevés.

Veszélyeztetett célcsoport: Index-dolgozók

Osztályzata: 6,2/10

Zárszó

A tesztet tehát a kakukktojás, a zöldalma ízű, magyar Cool nyerte 6,2 ponttal. A piacvezető multinacionális márka narancsos mutációja, a bacardi Breezer Orange 5,7-tel jött be másodiknak, utána a citromos verzió és a dinnyés változat. Általános felháborodást keltve lett utolsó az emlékezetesen keserű, elkorcsosult hungarikum, az Unicum Nite.

Klikk a képre!
A teszt tapasztalatai alapján elvileg ugyan nem kizárható, hogy egy gyermek tartós alkopopozás hatására rászokjon az alkoholra, de a vidám, rikító színű ital furcsa módon annyira depresszív hatású, hogy tömegméretű beetetéstől talán nem kell tartanunk. Az indexes tesztek általában élénk, sőt néha féktelen hangulatban szoktak folyni. Ezúttal viszont letargikusabb volt a hangulat, mint a magyar futballválogatott csatársora. A bortúra-riportról vidáman érkező Szabó kolléga a harmadik pohár után szomorúbban nézett, mint Dávid Ibolya az egyszeri közvéleménykutatóra. Tóth-Szenesi riporter a szemünk láttára változott jóképű fiatalemberből kataton öregasszonnyá. Azóta szerencsére újra a régi.

Azért vigyázzanak a gyermekeikre.