'Anyám hozott be csipszet, azt zabáltuk'

2005.05.31. 23:16
Értő szívvel rezdül a versre az Amatőr Művészek Fórumának több mint kétezer regisztrált felhasználója. Olvassa el két szerzőnk jelentését a háziköltészet és a strandröplabdázó rákok világából!

1. töredék

[...] Mint ifjú szívben a szerelem lángja, úgy tombol a nyár, s vele tombol a forróság, egy hűs kéz ha lehűtené izzó homlokom. Szerencsére létezik a megnyugvás szigete e rohanó világ tüzes betondzsungelében, ez az Amatőr Művészek Fóruma, "hol értő szívvel rezdülnek a versre". Az alkotás csodálatos dolog, még csodálatosabb, ha valakiből gátak nélkül áradnak a kreatív energiák. Ennek a fékezhetetlen erőnek lehetünk tanúi az amatőr művészek oldalán, ahol az egyszerű műélvező valóban úgy bolyong élvezettel, egy édes-ízes gyümölcsöt szakítva innen, egy fanyart onnan, mintha a művészetek édenkertjébe tévedt volna.

Elegem van.
Megölöm magam.
Éjfélre jár,
Kibelezlek már.

Így dalol például a Nórika művésznéven alkotó székesfehérvári tanuló fiktív irodalmi levelének felütéseként, és bárki átérezheti e sorok mély üzenetét. Ennél igazabbul talán csak [szövegromlás]

Műkedvelők

Nem tudjuk, mi történt azzal a versírásba is bele-belekóstoló kollégánkkal, akinek hátramaradt jegyzetei között ezekre a sorokra bukkantunk. Mivel a téma érdekes, de természetesen munkatársunk iránti tiszteletből is, közreadjuk az írást, már amennyi megmaradt belőle. A cikk az Amatőr Művészek Fórumáról szól, mely 2047 regisztrált felhasználójával igen tiszteletreméltó közössége a verseket, novellákat farigcsáló, esetleg rajzoló, festő, vagy akár iparművészeti tárgyakat készítő műkedvelőknek.

2. töredék

Ha a csömör gyötör, az undor átjár,
sex site-ok szőke cicái nevetve
jönnek eléd, de mégis másra várnál,
legyints a fórumokra és a chatre,
a virtuális szexre s szerelemre,
s ha az unalom ül már minden arcon,
és nem nevet rád se lány, se asszony,
hozd vissza a hajnalt az életedre,
hogy benned üde dallamot fakasszon,
ne kattints másra, mint az AMF-re!

Ezt az Arion-x nevű felhasználó írja Ballada az AMF-ről című versében, és ennél a főoldalon olvasható műnél értőbb, ihletettebb összefoglalását mi sem adhatnánk e weboldal célkitűzéseinek. Akik az internetet végre nem csak "könnyű műfajú" szórakozásra, tartalmatlan időtöltésre akarják használni, hanem szeretnének végre valami értéket is találni, sőt talán létrehozni is az információs világóceán feneketlen mélységeiben, azok itt ezt megtehetik. [...]

Gótok

Az oldalra kattintva két dolog tűnik föl azonnal: az amatőr művészek igen termékenyek, mind a művek számára, mind hosszára nézve, sőt vannak, akik még egymással, a hozzászólások között is versben kommunikálnak. Merthogy az oldal tulajdonképpen egy gigantikus fórum, a felhasználók beküldik a műveiket, melyek szerkesztői jóváhagyással jelennek meg, a többiek meg kommentálhatják azokat, sőt vannak, akik kritikákat is közölnek.

A felhasználók, legalábbis az arcképes adatlapok alapján, többségében középiskolás, valamint harminc körüli nők, bár képet csak háromszázan töltöttek fel, úgyhogy lehet, hogy a többiek mind italozó, dohányzó, két Y-kromoszómás, Hemingway-típusú férfiak. Viszont az internetes irodalmi-művészeti oldalakra általában jellemző, általunk egyelőre meg nem fejtett tendencia, tudnillik hogy nagy százalékban a fekete színhez vonzódó gótok írnak rájuk, a nickek, a képek és az írások alapján itt is erőteljesen tetten érhető.

3. töredék

Felmentünk a szobára két csajjal
Vidám kedvvel, lobogó hajjal
Jöttek utánunk míg oda nem értünk
De az ágyamon így négyen éppen hogy elfértünk

Anyám hozott be csipszet azt zabáltuk
Mit akarunk egymással hamar kitaláltuk
Jött az este, villany égett, én odamentem, hogy lekapcsoljam
Épp egymásra találtunk volna, ha anyám ránk nem szólna

Mit csináltok fiúk, lányok?!
Mit csináltok nálunk?
Mit csinálnánk, na mégis mit!?
Hogy kimenj arra várunk...

Hemperegtünk, gőzölgött a ruhánk
Ami házon kívül volt mintha nem tudnánk
Meg is lepett minket mikor
Hallottuk, hogy valaki szól

Mit csináltok fiúk, lányok?!
Mit csináltok nálunk?
Mit csinálnánk, na mégis mit?
Hogy kimenj arra várunk...!

Az élet egy pajzán helyzetét meséli el Sunto verse, a tőle megszokott őszinteséggel, ám mégis megkapóan ábrázolva a finom érzelmi rezdüléseket, melyek egy-egy ilyen tapasztalatot, akár az évek távlatából is jellemeznek, át- meg átszőnek. Az ember lelke beleremeg, ha [...]

Lizergsav

Azt kell feltételeznünk, hogy a kortárs amatőr művészeknél sem ismeretelen az érzékelés tágításának lizergsavval végzett válfaja, hiszen mi másra tudnánk gondolni a strandröpladázó rákok izgalmas kalandjait körüljáró flashjátékot látva? Hamar rátaláltunk másik kedvencünkre is, ez az Animal Hunter (Állatvadász) című játék, amiben közvetlen közelről nyilazhatunk le kis nyuszikákat, akiknek eszükbe sem jut elszaladni (egy kolléganő szerint nem halnak meg, csak elalszanak, de szerintünk nem).

Az amatőr írók, költők műveinek olvasgatásán túl is kellemes időtöltést biztosít tehát az oldal, de vigyázni kell, csak kis adagokban fogyasszuk, művészetből is megárt a sok.

4. töredék

[...] intsünk hát búcsút e csöpp kis édennek, és hagyjuk alkotni a művészeket!