Nyomulnak az angyalok

2005.04.14. 20:03
Angyaltrend van mostanság, a könyvesboltok ezoterikus polcairól már a feng shui-könyveket is leszorítják lassan a szárnyas lények, inga helyett is inkább angyaloktól kérnek tanácsot azok, akik nem merik maguk eldönteni, otthagyják-e a munkájukat, esetleg a férjüket, be lehet iratkozni angyaltanfolyamra, sőt hamarosan angyalbolt is nyílik Budapesten. Az Index a transzcendens tollasok nyomában.
A jelenséggel először akkor találkoztunk, mikor tudósítónk a két hete nyílt könyvplázában hatalmas Angyalterápia-halmokba botlott, ekkor vált világossá és megkerülhetetlenné a tény: divatba jöttek az angyalok.

Fellegvár

Alapvetően félős embernek ismertem meg magamat, így megpróbálok úgymond nyitott szellemmel közelíteni az irodalom modernkori fellegvára felé, mely egyfajta szimbolikus (sőt: szimbólikus) világítótoronyként magasodik a Nyugati tér fölé. A fellegváron belül az ezoterikus irodalom polcairól szeretnénk kiszemezgetni az angyalos könyveket, ezért kell a nyitott szellem. Angyalból ugyanis kétfélét tudok elképzelni, az egyik nagyjából úgy fest, mint egy ember, szomorú bociszemekkel néz, és a jó útra próbálja terelgetni a halandókat. Ez a típus konszolidált sötét öltönyben jár, bizonyos alkalmakkor fehérben, de ilyenek csak az Egyesült Államokban fordulnak elő, ritkábban Berlinben. A másik típus viszont lángoló pallossal ront az egekből a szemtelen újságíróra, úgyhogy jobb az óvatosság.

A boltban hamar rátalálunk az angyalos szakkönyvekre, így Denise Whichello Brown már méltatott Angyalterápia című munkájára, Alma Daniel, Timothy Wyllie és Andrew Ramer Az angyalok tudják a választ című könyvére, Elizabeth Clare Prophet Hogyan dolgozzunk őrangyalunkkal című zsebkalauzára, illetve a misztikus nevű Haziel két könyvére, Az arkangyalok ereje és Találkozzunk őrangyalunkkal címekkel. Ellenállunk a kísértésnek, hogy egy tízezresért cserébe elvigyük az összeset, inkább belelapozunk helyben a kiadványokba.

Illóolajok, fémipar

#alt# Az több könyvben is szerepel, hogy az angyalok - a Dante Isteni színjátékából is ismert módon - hierarchiába szerveződnek, az első szférában a szeráfok, a kerubok és a trónusok tartózkodnak, a másodikban az uraságok, az erősségek, illetve a főhatóságok (itt vannak névbeli eltérések a fordítástól függően), a harmadikban pedig a fejedelemségek, az arkangyalok és az angyalok. "Vajon hány HP-t sebez egy kerub egy főhatóságon?" - merengünk el egy pillanatra, de aztán félresöpörjük az irreleváns kérdést, és tovább kutakodunk. Azt már láttuk, hogy az ezoterikus könyvek angyalai a zsidó-keresztény kultúrkörből származtathatók, de azt is hamar kiderül, hogy a new age-ben ezeket elsősorban mint "erőket", "energiákat" fogják fel, amiket, miután meghatározott módszerekkel felvettük velük a kapcsolatot, bizonyos célokra - gyógyítás, védelem, útmutatás - mozgósítani lehet.

Az Angyalterápia alapján úgy tűnik, hogy nem baj, ha az angyalok mellett mindenesetre kéznél vannak a megfelelő illóolajok, füstölők és kristályok is. A könyvből a rövid belelapozással még azt tudjuk meg, hogy Mihály arkangyal úgy néz ki, mintha Rudi Völler a nyolcvanas években egy jelmezbálon ungarische huszártisztnek öltözött volna, illetve hogy ha úgy érezzük, hogy a múltunkból valakihez túlságosan is kötődünk, hívjuk Mihályt ("Mihály arkangyal, segíts meg, segíts meg!"), és ő kardjával elvágja az illetőhöz hozzákötő auraszálakat. Merthogy minden arkangyalnak más a specialitása, Mihálynak többek között ez.

A találkozzunk az őrangyalunkkal című könyv születési idő alapján segít meghatározni őrangyalunk kilétét, az én őrangyalom például Jelalél, akinek eleme a Föld, zodiákus háza pedig a Bak 16. és 20. foka között van. "Megidézése által elérhetővé válik számunkra az egészség és a gyors felépülés (főleg szembetegségekből), a kohászat, illetve a fémipar területén való érvényesülés, valamint hogy szeressünk, és hogy (rendkívüli módon) viszontszeressenek bennünket" - jegyzem fel az éhes sakálként köröző biztonsági őr gyanakvó pillantásaitól kísérve, aki azonban szerencsére nem tud mit kezdeni a problémával, hogy csak könyvet tilos-e lopni, vagy mondatokat is. Így egy másik könyvből gyorsan följegyzünk még egy, belső logikájában is igen szép útmutatást, mely szerint "Ha a tanács, melyet angyalodtól kapsz, helytelen, akkor nem az angyalodtól jött igazán."

Ráhangolódás

Benézünk még az Elixír ezoterikus könyvesboltba, ahol már külön polca van az angyalos könyveknek, Doreen Virtue például - akit sokan az angyalterápia egyik alapítójának tartanak -, rögtön öt könyvvel is képviselteti magát (Angyali látomások, Angyali útmutatás, Fényküldöttek útja, Angyali üzenetek, illetve Arkangyalok és felemelkedett mesterek). Kapható Eckard Strohm Atlantisz angyalai című könyve, a titokzatos Haziel egy újabb munkája és a felülmúlhatatlan című Mennyből az angyal vezesse léptedet, Terry Lynn Taylor tollából. Az eladók elmondják, hogy az angyaltematika most legalább annyira megy, mint pár éve a feng shui, a boltban körbenézve ez nem hihetetlen, lehet például kapni angyalos posztereket és angyalkártyákat is, melyekkel "rá lehet hangolódni az angyalok szeretetére".

A könyvesboltokban tehát széles a kínálat angyalos mindenféléből, de tulajdonképpen még a boltig sem kell elmenni, az Angyal.lap.hu oldalon ugyanis mélyen merítenek a témából, olyan kategóriacímekkel, mint az Angyalokról szakszerűen, az Angyalkommunikáció vagy az Énoch mágia angyalai.

Igényes angyalok

Az Elixír boltban halljuk, hogy hamarosan angyalbolt is nyílik Budapesten, előzékenyen meg is adják a bolt tulajának számát. Schmidt Brigitta jelenleg az Angyalház-ban segít az angyaltanfolyamok szervezésben - ezeken a jelentkezők az angyalokkal való kapcsolatfelvételt tanulhatják meg, a tanfolyamokon különben állandó a túljelentkezés, tudjuk meg mellékesen -, de egy angyali sugallat hatására úgy döntött, hogy alapít egy angyalbolthálózatot, meséli lehengerlő jókedvvel. A belvárosban nyíló első boltban a könyveken, kártyákon, ilyesmiken túl még angyalokat ábrázoló tárgyak is lesznek, de "igényes termékek, nem kínai fröccsöntött dolgok". A lényeg az, hogy "átjöjjön a szépségen keresztül a szeretet és a lelkiség" - magyarázza. Minderre most nagy szükség van, hiszen "az angyalok nagyon nyomulnak le, mert mostanában egyre nagyobb problémák vannak a Földön."

Mivel az Egyesült Államokból indult a new age-angyalmozgalom évekkel ezelőtt, ott már azóta vallásos ellenállás is kialakult, például a katolikus egyház tanításaihoz állítólag híven igazodó Sean Hitlapja szerint (ami megkapta a legjobb, "zöld fény" minősítést a korábban Peter's Netnek, vagyis Péter Hálójának nevezett Catholic Culture honlaptól hitelessége miatt) az angyalterápia egyenesen okkult praktika, és az annak révén megidézett lények valójában bukott angyalok, azaz démonok. Bár hallott erről, de ő itthon még nem tapasztalt hasonló vallásos kirohanásokat, mondta Schmidt Brigitta, olyannyira nem, hogy az Angyalházban egy katolikus pap is szokott előadásokat tartani. Démonokkal ugyan közvetve találkozott már, teszi hozzá, de tapasztalata szerint "ha az ember szívében megerősödik a szeretet és az önmagába vetett hit, az ellenerők nem tudnak többé uralkodni rajta". (Figyelem! Ellenerők, és nem ellenőrök. - a szerző.)

Szóval társadalmunkat egyelőre senki sem félti a démonoktól, ami jó hír, és az is megnyugtató, hogy ha a kohászat, illetve a fémipar területén kívánnék érvényesülni, bármikor számíthatok a segítségre. A fejleményekről beszámolunk.