Buddhisták a bőrdíványon

2005.01.13. 13:00
A lounge-kultúra beteszi lábát a hetedik kerületbe, liftzene helyett azonban a vérbő Rácz Kati és zenekara szól, és kiderül, mindez a buddhista üzleti háló egy újabb láncszeme.
Távol-keleti filozófiákra nyitott nyugat-európai brókerek hosszú idő óta vastag szőnyegekkel, öblös kanapékkal, alacsony asztalokkal és orientális motívumokkal berendezett, füstölőillatú szórakozóhelyeken beszélik meg esténként, hogy az élet mennyivel több, mint egy jó értékpapír, vagy akár a kokain, amit az imént fogyasztottak.

A lounge-nak nevezett szórakozóhely-típus amúgy kellemes hely, többnyire ugyan negédes liftzenét adnak, de kényelmes testhelyzetben lehet beszélgetni, és ez alkalmassá teszi az intézményt a kapcsolatépítés legkülönbözőbb formáira. Furcsa, hogy bár Magyarország rendelkezik saját gyártású liftzenével, és szusit már házhoz is szállítanak, de lounge-ok nem nagyon nyíltak eddig.

Lounge a valóság peremén

Amikor az első, itthoni lounge híre eljutott hozzám, izgatottan öltöttem magamra sportos Armani öltönyömet, hogy kiderítsem, új korszak kezdődik-e a hazai szórakozóhely-evolúcióban, vagy nem. A megnyitóra igyekezve megállapítottam, hogy a Babar Lounge Café nem elégedett meg az egyszerű úttörő szereppel, és ahelyett, hogy a banknegyedben vagy Buda valamelyik népszerű pontján nyitott volna meg, a hetedik kerületbe pozícionálta magát, ami annak ellenére is bátorságra vall, hogy a Huszár utcát már sétálóutcává alakították.

Kattintson a képre
Kattintson a képre
A frissen renovált homlokzatú, eklektikus épületet azonban a valóságba ágyazza, hogy a sarkok után ugyanaz a hámló vakolat borítja, mint a környéken minden házat. A realitás csak az ajtón belül kúszik kicsit távolabb. Rögtön megállapítottam, hogy a Babar lounge jellegét a hat babzsákfotellel és alacsony asztallal berendezett egyik, kisebb helyiség jelzi. A hely ettől függetlenül inkább visszafogott, japán stílusban tervezett kávézónak tűnik, és ha már erről a vonalról van szó, akkor inkább a Király utcai Ping Pong volt az első, igaz, az egy hajdani kínai éttermet olvasztott magába.

A Babar ettől persze még barátságos hely: a barna és lakk berendezés, a gyékénnyel borított falak, a japános festmények, a lampionszerű lámpák orientális hangulatán csak a művelődési házas színpad igazít kicsit.

A Babar pozícionálását a Meghívott Celebriti szerepében fellépő Noszály Sándor ismertette a megnyitón. "A mai, rohanó világunkban nehéz eldönteni, hogy hová menjünk bulizni" - foglalta össze a korhangulatot röviden a Nagy Ő, és miközben leporoltam bőrtalpú cipőmről a meglepetéstől ráhulló gyömbéres rizsgolyó morzsáit, hozzátette, ez a hely azoknak szól, akik a nagyon elit és nagyon lepukkant közt keresnek valamit.

Nem hippik

Hamarosan kiderült, hogy a Babar a belsőépítészeti jellegzetességeken túlmutató kapcsolatot ápol a Kelettel, mégpedig azért, mert az épület egy olyan buddhista közösségé, amit ugyan egy dán láma alapított, de ő viszont már járt Tibetben.

Kattintson a képre
Kattintson a képre
A Babar tulajdonosa, Farkas Péter elmesélte, hogy a keleti vonalat nem akarták túlhangsúlyozni, arra pedig, hogy az egésznek köze van a buddhizmushoz, talán csak az atmoszféra utal. A lényeg úgysem a külsőségekben van, mondta, amit alátámasztott az is, hogy a laza, kreatívigazgató-stílusú tulajdonosnak ez a második szórakozóhelye. Övé a sikeres, fiatal üzletemberek és kereskedelmi tévések számára kötelező, budai Oscar is.

A tizenöt éve gyakorló buddhista üzletember, aki egyébként bérli a közösségtől az épületet, úgy gondolta, a hely magasra belőtt kategóriája már csak azért sem ellentétes a vallással, mert manapság a legtöbb buddhista nem hippi, hanem a létforgatagban is sikeresen működő ember.

A nirvánát és a fűszeres pástétomszeleteket én sem tartottam összeegyeztethetetlennek, így jó lelkiismerettel teszteltem le a Babar hidegkonyhai felhozatalát, a gyömbéres-citromos és édes-savanyú rizsgolyókat, az olívabogyós kenyérkét tejszínes csirkével, a paprika pickle-t és mindenféle tapasokat. A célközönség számára minden bizonnyal magnetikus elnevezésű fusion konyha által kiváltott, megvilágosodásközeli állapotomat szerencsére nem zavarták meg az étlapon szereplő árak, amik a majaból érkezők számára tartogathatnak meglepetéseket.

Később, átszellemülten ülve egy bőrkanapén megállapíthattam, hogy a lelki békéhez a fusion konyhánál több kell. Miután ugyanis a Nők Lapjások az Elle magazin stábjának helyére ültek, miközben ők gasztronómiailag térképezték fel a helyet, rövid szóváltás kerekedett, majd mindkét lap képviselői távoztak a helyszínről. Pedig Rácz Kati és zenekara még csak ezután következett.