Most nem lesz szex Kabulban

2003.08.08. 13:38
Az Index Marco Polója ismét lecsap: pénteken indult Ferihegyről egy kétfős magyar expedíció Afganisztánba, hogy emléktáblát szereljenek a nagy keletkutató Stein Aurél kabuli sírjára. A két tag egyike jogászunk, aki Fekete Pákóval támad a mudzsahedekre.
Egymás vállán sírt volna Rejtő Jenő és Truman Capote, ha valaha olyan kalandokba keverednek, mint Bodolai "Bodi" László, akinek tíz évvel ezelőtti afganisztáni útján egy jólelkű hegylakó barátsággal felajánlotta, hogy lőjön egyet aknavetővel Kabulra.

Bodi ezúttal Dávid László gödöllői történelemtanárhoz csatlakozott, aki 2000-ben Balázs Dénes egyik könyvét olvasgatta, és megpillantotta benne Stein Aurél sírját, amelyen nincs magyar nyelvű felirat. Merthogy Stein brit állampolgárként halt meg. Dávid a fotó hatására eldöntötte, hogy magyar nyelvű emléktáblát helyez a sírra.

Szex és gyatya a nappaliban

Itt állunk péntek délelőtt, Bodi lakásának nappalijában, ahol a házigazda egyszer csak két nadrágszárat húz elő egy zacskóból, majd akkurátus mozdulatokkal rövidnadrágjának szárára cipzárazza azokat. "Afganisztánban nem lehet rövidgatyában járni" - sziszegi keserűen, majd felfedi, milyen élmény emléke torzította el ilyen fájdalmasan az arcát. "Nem értettem, miért kiabálják utánam az utcán, hogy: 'szex, szex, szex'. Aztán odajött egy kisgyerek és megtépkedte a lábszőrömet. Utána jött egy szakállas férfi, és azt mondta, hogy megfojt. Afganisztán további részeit mackóban jártam végig."

Nem aknavetővel

Ázsia nagy barátja azonban nemes visszavágásra készül. "Fekete Pákó CD-t fogok ajándékozni nekik" - mondja vigyorogva, és a hátizsákba helyezi a veszélyes hanghordozót. A két László Bodi egyik nyilvános úti beszámolóján találkozott a Vistában és évek óta készülnek a táblacsavarozásra. Regényes diplomáciai kapcsolataikat mozgósítva igyekeztek vízumot szerezni, illetve olyan eszközt, ami elszállítaná őket Kabulig. Aztán idén nyáron egy ismerősük telefonált, hogy Iránból bejutott gyalog, helyben szerzett vízummal, majd az is kiderült, hogy már online is lehet jegyet rendelni az Ariana afgán légitársaság Isztanbul-Kabul járatára. (Az Ariana név az árjából jön amúgy). Bodi klikkolt, aztán egy nap múlva, horgászat közben ázsiai akcentus kereste mobilon, hogy akkor tényleg kell-e a jegy.

Az utazók ügyes szervezéssel megbízólevelet kaptak az afganisztáni magyar katonai kontingenstől, hogy mozogni tudjanak az országban.

Riporterünk Bodit egészen a reptérig kísérte, ahol Dávid Lászlótól, az akció kitalálójától megtudtuk, mi áll a márványtáblán, ami jól be volt csomagolva, így nem tudtuk lekapni. Szóval ez a szöveg: "MAGYARORSZÁG FELNEVELTE, ANGLIA TANÍTTATTA, AFGANISZTÁN BEFOGADTA. A NAGY MAGYAR KELETKUTATÓ HALÁLÁNAK HATVANADIK ÉVFORDULÓJÁN FŐHAJTÁSSAL

BODOLAI LÁSZLÓ DÁVID LÁSZLÓ"

Kabuli korong

A táblát Dávid saját pénzből csináltatta, támogatást eddig még a Nemzeti Kegyeleti Bizottság sem adott, csak egy számítástechnikai cégtől kaptak laptopot, digitális kamerát meg ilyesmiket.

Bodi búcsúzásként elmondja, hogy ha eljutnak Nazar-Sharifba, biztos csinálnak egy tuk-tuk tesztet a Totalcarnak, aztán felidézi, hogyan tömte tele őket tíz évvel ezelőtt egy korongrészeg kabuli szállodaigazgató fagyasztott kecskével és görögdinnyével, majd elrepül Izstanbul irányába.