Erzsébet
1 °C
4 °C

Vadiúj Boeinggel Veszprémbe

2007.05.28. 23:43
A hétvégén felavatták a SkyEurope új Boeing 737/700-asát, a társaság első magyar lajstromozású gépét. Az utasszállító első útja Ferihegyről Veszprém-Szentkirályszabadjára, a repülőnapra vitt.

A gépet legalább háromezren várták a leszállópályánál. Megérkezés után felavatták a Boeinget, ami a hajók vízre bocsátásához hasonlóan itt is pezsgősüvegtörés jelentett. A célra - az új festést kímélendő - a kifutópálya aszfaltja is megfelelőnek bizonyult.


Az eseményen részt vett Lagzi Lajcsi is a két fiával, a képen ifjabb Galambos Lajos ismerkedik a pilótafülkével. Szintén gyermekeivel, magánemberként volt jelen a programokon Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter.


A 737/700-asnak kedvezőbb az üzemanyag-fogyasztása, fejlettebb az elektronikája, a hajtóműve és a fékrendszere a korábbi típusokénál. Az EU-s szabályoknak megfelelően alacsonyabb a szén-dioxid-kibocsátása is.


Debreczenyi János, Veszprém polgármestere örült, hogy a városnak és a Balaton keleti medencéjének is lesz polgári repülőtere. Veszprém és Szentkirályszabadja önkormányzata a közös tulajdonban lévő 450 hektáros területet, a rajta lévő számos épülettel, egykori honvédségi objektumokkal tavaly adta el 1,2 milliárd forintért a Budawest Airport Holding Zrt.-nek. Kisebb sport- és hobbigépeket már most is fogadnak, de az első menetrend szerinti nagy utasszállító 2009 elején landolhat a felújított repülőtéren, amely évtizedeken át katonai helikopterek bázisa volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?