Nemzeti paranoia proletároknak

2004.10.02. 21:18
Hány milliót keres Gyurcsány naponta, és miért él édesanyja magányos szegénységben? A borfesztiválnak álcázott jobboldali toborzón kiderül, kik tervezik eltörölni a magyar nyelvet, és mit akar a Fidesz a teleshopos csodatermékekkel.
Angyalföld szombat délutánonként olyan, mint egy 2065-ben játszódó cyberpunk-film külvárosa. A néptelen utcákon néha feltűnik egy márványkoptatott dzsekis fröccsöntőmunkás, hálószatyros nyugdíjas, de embereket amúgy csak a Söröző-Borozó feliratú söröző-borozók környékén látni. Mintha az arra érdemesek már egy mesterséges bolygó buborékvilágában tevékenykednének, a kizsákmányolt Földön maradottak pedig olyan programokkal szórakoztatják magukat, mint az alkoholizmus, illetve az alternatívát kínáló borfesztiválok.

Gumicápa

#alt#
Tekintse meg képeinket!
Négynél több emberrel csak a forgalom elől ideiglenesen lezárt Gömb utcában találkoztam. Körülbelül negyvenen állhattak a II. Angyalföldi Borfesztivál középpontjául szolgáló színpad előtt. A szórólapon terjesztett program szerint Szigeti Eszter mondta éppen a mikrofonba: "Bizonyára mindenki ismeri Koltai Lajos nagyszerű filmjének, a Honfoglalásnak a dalát. Ezt fogom most előadni".

Miközben az előadó megtartotta szavát, végigsétáltam a szemközi járdára települt "Bortermelők, kézművesek" vásárán. Ki akartam deríteni, miért akarja az imidzsben amúgy erős Angyalföld, a kannás bor, a kisgengszterek, hajnali hatkor nyitó kocsmák és a munkásosztály kerülete a sűrűcsillogású nedűk földjeként újradefiniálni magát.

Az első asztalon színes, szerencsehozó köveket és műgyantába öntött, kulcstartóként is használható kis állatokat árultak, egy másikon a Szigetvin pincészet borait mérték decire és üvegben (75 dl: 265-345 Ft), a harmadikon gumicukor- és kókuszrúd. Az eladó a gumimaci, gumikukac, gumibéka, gumicápa és gumihal feliratú kartonlapokon áthajolva éppen azt magyarázta nekem, hogy a Kassai törökméz nevű termék (600 Ft) olyan, mint a négercsók belseje, csak finomabb, mikor Szigeti Eszter búcsúzóul belekiabálta a mikrofonba: "Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!"

A borfogyasztás szellemiségétől persze nem feltétlenül idegen a nemzeti beállítottság, a mellbevágóan nyílt hajrámagyarozás azonban kizökkent a nyelvre sprézhető cukrok vizsgálgatásából.

Szent Kereszt és kulcstartó

A medvecukor felett körbetekintve szokatlan jelenségeket fedezek fel a borfesztivál kulisszái közt. Mintha váratlanul egy élőszereplős karikázza be a képen az oda nem illő részleteket játékba dobtak volna. A színpad melletti teherautón Fidesz és KDNP pártzászlók láthatók (karika), egy közeli asztalról a Szent Kereszt magazin (karika) remitendáit süllyesztik ötösével táskáikba a nyugdíjas nénik, velük szomszédságban pedig nagymagyarországos kulcstartókat, címeres magyarzászlókat és álrégi Nagy-Magyarország-térképeket áruló pult (karika) áll.

Nincs szükség arra, hogy feszes logikával felismeréssé rendezzem az észlelteket, a színpadra lépő rendező ugyanis szeretettel arra buzdítja az egybegyűlteket, hogy lépjenek be a Szövetségbe vagy a KDNP-be, ismerjék meg programjukat és vállaljanak részt törekvéseikben. Majd átadja a mikrofont Kontúr Pálnak, a Fidesz munkástagozatának elnökének, aki a meghirdetett, félórás beszélgetést túlteljesítve, másfél órás monológba fog.

Gyurcsány elvtárs szivarja

#alt#
"Tudták, hogy Gyurcsány elvtárs tizennégy éven át napi egymillió forintot keresett, szombat-vasárnapokat is beleszámolva. És napi két darab, tizenkétezer forintos szivart szív el." - kezdi a tények talaján állva a jelenleg is autószerelőként (reggel 7-től délután fél 4-ig) dolgozó tagozati elnök. "Kóka elvtárs is a mi nyomorunkon állt fel, és lett milliárdos".

Miközben azt hallom, hogy "idáig bankárkormányunk volt, most pedig seftes-milliárdos kormányunk", végképp elhatalmasodik rajtam a cyberpunk életérzés.

A közeli jövőben a baloldali erők hatalmas vagyonuk segítségével kolonizálják a naprendszer bolygóit, majd a nemzeti erőket hátrahagyva hedonista-materialista államokat alapítanak az Univerzumban. Távozásuk előtt azonban betiltják a jobboldali eszméket, így a nemzeti érzelmű földlakók csak elhagyott városrészekben, borfesztiválnak álcázott gyűléseken tarthatják egymással a kapcsolatot. Nagymagyarország eszméje azonban egyre kevesebbeket mozgat meg...

Az utóbbi csak azért jut eszembe, mert Kontúr Pál hiába ismerteti Gyurcsány Ferenc édesanyjának szomorú helyzetét (40 ezer forintos kis nyugdíjából, egyedül él, miközben fia Apró Antal unokájával az oldalán egy rózsadombi villában dőzsöl), a nemzeti zászlóárusok sietősen pakolni kezdenek.

"Nem erre számítottunk. Alig vannak itt, csak a környékbeli lakók jöttek le. Semmit nem adtunk el" - mondja a hölgy, miközben a zászlókat viszi az árpádsávos nagymagyarország matricával díszített, öreg Daihatsuhoz. Az árusoknak egyébként a Fideszből szóltak, "mindig szoktak, ha rendezvény van".

A nénikéjüket

Hibásan gondolom azonban, hogy a Fidesz a tévéshopos csodaszerekkel tervezi előnyhöz juttatni szimpatizánsait. A biocsodalámpát, Ökomag - Lágy-mágnesgolyót, légterápiás "megoldásokat" áruló néni állítása szerint nem tudta, hogy politikai rendezvényre hívták meg. "Nekem is azt mondták, hogy borfesztivál lesz. De nem bánom. Csak nem vesznek semmit" - mondja, és szomorúan elmosolyodik két szelet hagymás-zsíroskenyere fölött.

Klikk a képre!
Mi a tervük a rendezvénnyel? - lapozok végül a megoldáshoz, megkérdezve az egyik rendezőt. A KDNP irodájában, ahol a Kádár-rendszer öröksége ellen küzdők egy büfé miniuniverzumában feltámasztották a Kádár-rendszert (ásványvíz 10 Ft, szendvics 20 Ft, pogácsa 10 Ft) kiderül: "Meg akarjuk mutatni az angyalföldieknek, akik szerint csak a baloldal jó, hogy a nemzeti oldalon is emberek vannak."

Kontúr Pál odakinn éppen azt mondja, "az SZDSZ az igazi kultúrgyilkos párt. Az egyikük azt mondta a tévében, húsz év múlva itt már nem fogunk magyarul beszélni. Ők oroszul taníttattak minket évtizedeken át, miközben sutyiban már angolul tanultak! Hát a nénikéjüket, én azt üzenem." A hajléktalanokra nézek, de ők az emberarcú üzenet ellenére is egykedvű precizitással töltögetik tovább a kannás bort.