Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Szalonspicc a várban

2003.09.12. 16:49
Borsznobok, üresen meredező talponállók, alkohollal küszködő műszaki értelmiségiek, és Orbán Viktor bora a Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztiválon.
Érzi a sárgabarack zamatát? -kérdezi a francia nemzeti színekbe csavart eladó, majd miután látja, hogy én bármennyire igyekszem, sárgabarackot nem érzek, megpróbál egy kis segítséget adni: A kerek zárt zamat mögött, szinte utóízként bújik meg, de már a szájban szétolvad, mint ha csak érett sárgabarackba harapna. -mondja, és én erősen bólogatok, sőt megpróbálok olyan arcot vágni, mintha minden agysejtemmel a száj ízlelőbimbóiból érkező ingereket elemezném, de nem tudom becsapni, pillanatok alatt rájön, hogy amatőr vagyok, aki kannás borral öblíti le a zsíros tokányt, akinek fogalmas sincs, hogy milyen bor illik a lepényhalhoz, és aki talán még azt sem tudja, hogy a rosé nem a fehér- és vörös bor egy-egy arányú keveréke.

Tekintse meg képeinket
Csupán egy becsmérlő pillantást kapok ezután, és már ott sincs, inkább egy kopaszodó negyvenes nőre koncentrál, aki nagy szakértelemmel lötyköli a borospohár alján csillogó opálos folyadékot, majd az erősen felhős ég felé fordítja, és halkan, szinte kéjesen csak ennyit mond: Chardonnay!

Ekkora én már végeztem a magam két centiliteres kóstolójával, újabb borvidékek felé kalandoznék, de az eladó rám sem hederít, hiszen kőbunkó vagyok, aki lötykölés és ég felé fordítás nélkül issza a bort, tisztára, mint állatok a vízmosásnál, még jó hogy nem böffentek hangosan egy-egy korty után. Nem is érdemlem meg, hogy kiöblítse a poharam, egyszerűen csak ráönti a fehérbor utolsó cseppjeire a testes vöröset, majd némi undorral csak ennyit mond: Ez is egy bor!

Harc az egri leánykával

Egy rakás új ismerettel és némileg megemelt véralkoholszinttel távozom a standtól, hogy körülnézzek a Budai Palota udvarában berendezett XII. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál más helyszínein is. Körülöttem öltönyös úriemberek, kiskosztümös hölgyek poharazgatnak a lemenő nap fényénél, a pesti panoráma előtt hideg szélben didergő olasz turisták kortyolgatnak vörösbort. Pár fiatal metálrajongó is feltűnik a színen, marokra fogják a borospoharat, mint a söröskorsót, de csak aprót kortyolnak műértő élvezettel, bizonyítva, hogy a kannás bortól nem csak a hígítóig és a habszifonpatronból kinyomott kéjgáz mámoráig vezet út, de akár felkent borsznobokat is nevelhet a mesterséges színezőanyaggal feldobott cefre a magyar fiatalságból.

A színpadon éppen spanyol néptáncbemutató zajlik a borozgató nagycsaládok legnagyobb örömére, kicsit arrébb brókerek próbálják megőrizni hanyag eleganciájuk utolsó cseppjeit, miközben birokra kelnek egy pohár könnyed egri leánykával, majd meddő vitába kezdenek a szalonspicc pontos, véralkoholszinthez köthető definíciójáról.

Kuponolás

A hegyoldalban felállított talponállók üresen meredeznek, a munkásosztály füstös szentélyeit idéző magasított asztalkák helyett inkább a várfalat támasztja a borértő közönség. Gyorsan fogynak a zsebemből a borkuponok, szinte félóránként állok sorba a fesztivál hivatalos fizetőeszközként funkcionáló lapocskákért, amiknek darabját nyolcvan forintért mérik az információs pultoknál.

Négy-öt borkuponért már adnak magyar borokat, az elegánsabb francia nedűkért azonban akár 8 kupont is elkérhetnek. A sajttál 5 kupon, ezért némi trappistát és füstölt karavánt, no meg pár falásnyi penésszel érlelt camembert sajtot adnak, de a szerencsésebbek vagy erőszakosabbak mindezt ingyen is elvihetik, ha oda tudnak férkőzni a sajtkóstoló pavilonhoz.

Az etyeki Orbánok

Egy pavilonhoz sodor a tömeg, az eladó rögtön megragadja a tekintetem, és a belépő mellékelt poharat: - Kóstolja meg ezt a Sauvignon Blanc-t, a mi etyeki borunkban Orbán Viktor szőlészetének gyümölcseit is megízlelheti! -mondja, és már tölti is, én pedig a politikai utalások bűvöletében szó nélkül fizetek.

Klikk a képre!
Nyolc felé elviselhetetlen lesz a tömeg és a hideg, forralt bor után kiáltanék, ha nem tudnám, hogy a bortermesztők itt helyben hordóba zárnának és legurítanának a hegyről, ha hangot adnék ennek az istentelen vágynak. Nyílegyenesen török a kijárat felé egyensúlyérzékem birtokában, a véremben zajló lassú erjedésre legfeljebb az utal , hogy hangosan köszönök az éppen most érkező BB Évinek és Renátónak, pedig csak a csodaláda két oldalán találkoztunk eddig.

Finom borok, kecskesajt, eső, no meg tömeg az idei borfesztiválon, amit látogathatunk borsznobként, orrunkat a pohár aljáig dugva, és az illatkomplexitást elemezve, vagy minőségre vágyó alkoholistaként, Gróf Telegdy René pincészetének egész tavalyi évi termését magunkba öntve, de akár egyszerűen élvezhetjük is a jó borokat, mesterkéltség vagy éppen rosszullét nélkül.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?