Hogyan jelentettük föl a Magyar Postát Brüsszelben?

2008.11.16. 15:33
Azt hittük, hogy Brüsszel a világ legunalmasabb városa. Nem is tévedhettünk volna nagyobbat.

Érdekes apróság kerülte el a magyarság figyelmét az elmúlt években: London, Berlin és Barcelona lejárt lemez, új legmenőbb helye lett Európának, egyfajta kedélyes zseb-New York, pontosabban zseb-Dél-Manhattan. Vicces, hogy Európa pillanatnyilag kulturálisan legpezsgőbb pontja a legamerikaiasabb egyben. Háromsarkonként más népcsoport, pompás ételek és még jobb italok, izgalmas nemzetközi forgatag a köbön, cukrosdobozszerű meseházak és gigantikus fém-üveg ládák, keskeny utcák, kurvák és hivatalnokok serege, de mindez élhető méretben: ez a kozmopolitizmus elképzelhető legkellemesebb formája.

Hogy jól meglepjek mindenkit, ez a csodaváros a nálunk a szürkeség szinonimájaként kezelt Brüsszel, ahová Szent-Iványi István SZDSZ-es EP-képviselő hívott meg egy rakás újságírót, hadd tudják meg, hogyan működik az Európai Parlament liberális frakciója, amíg vannak benne magyar liberálisok. Na jó, ezt igazából nem így fogalmazta meg, de Vágó István és Hajós András fenyegető árnyékában nehéz volt másképp érteni. Ha az SZDSZ ezt a vonalat folytatja, Szent-Iványi barátunk lehet a következő ciklusban Szorcsik Viki asszisztense.

Csányi Sándor a biztosát ugratja

Ja, és tudta-e Ön, hogy Brüsszel a mennyei Új Budapest, ahol a hazai tekintetektől távol mindenki normális lesz és kedves, ahol bárány ül a farkashoz, liberális szeret fideszest, és Csányi "Rettegett Sándor" Sándor az ír pubból kikurjantva próbálja meg rávenni egy körre a legénylakása felé osonó Kovács László szocialista uniós adóbiztost? (Nemet mondott állítólag.)

Brüsszel píárjának persze maga az EU teszi a legrosszabbat. A szekularizálódó XX. század a római katolikus szentmisék menőtlenné válása után képtelen volt felmutatni egy Új Legunalmasabb Dolgot, míg el nem jött az Európai Unió, aminek még a halvány gondolata is állkapocstöréssel fenyegető ásításrohamokat vált ki minden jóérzésű fogyasztóból. Pedig ha tudnák, hogy az EP-képviselők mindegyike gyakornokfalkát tart fenn, ami a férfiak esetében természetes kéjencségből, a nők esetében politikai korrektségből kifolyólag kétharmad részt csajokból áll. A gyakornokok mellett a főállású parlamenti és bizottsági alkalmazottak nagy része is fiatal és nem házas, így a fojtogatóan padlószőnyegszagú bürokratikus hangulat pikánsan ötvöződik az elfojtott szexualitással.

Tőkés László Rage Against the Machine-pólóban

Az unalmas imidzs miatt a magyar ember - engem is beleértve - kevesebbet tud arról, hogy mi történik Brüsszelben, mint Magnyitogorszkban. Tegye a szívére a kezét: tudatában volt annak, hogy Tőkés László a zöldek képviselőcsoportjában ül, és a frakcióvezetője az izgága, vörös hajú, überkommer zsidó Daniel Cohn-Bendit? Vagy hogy Moldova teljhatalmú EU-cárja a magyar Mizsei Kálmán? Pedig ezek abszolúte nem új információk. Na, és hogy a Kitty O'Shea's pubban a sör mellett bármikor megtalálható a magyar politikai és gazdasági elit, a szokásosnál kipirultabb arccal?

A megoldás a kitelepítés

Az itt megtapasztalható Másik Magyarország sokkal rokonszenvesebb, mint a parndorfi Csodafalu mellett elterülő szerencsétlen igazi. A politikusok itt joviálisak és lovagiasak. Szent-Iványi például két fideszes és egy MSZP-s EP-képviselővel is találkát szervezett a csoportnak, közülük a hatalmas, pina alakú asztal mögött szenvedélyes előadást tartó Becsey Zsolt fideszes euróatya mindenkit meghökkentett azzal, hogy okos volt, szenvedélyes, mégis tárgyszerű, és elegánsan elkerülte a kínálkozó alkalmakat, hogy beletörölje a lábát Kovács László adóügyi biztosba. Sőt simán képes volt bevallani, hogy áfaügyben egyetért a volt MSZP-elnökkel. A válságról pedig többek között olyanokat mondott, hogy a PSZÁF-nak abszolúte lett volna lehetősége, hogy megakadályozza, de legalábbis erősen megnehezítse, hogy a lakosság fedezet nélkül őrülten eladósodjon devizában. Bárkinek, aki Brüsszelbe látogat, a második gondolata feltétlenül az, hogy egy nagy nemzetközi csereakció keretében deportálni kéne ide a teljes magyar politikai elitet, aztán távkapcsolatban maradni velük.

Igazából még a liberális frakció ülése sem volt tűrhetetlenül unalmas. A téma többek között az autók szennyezőanyag-kibocsátásának korlátozása volt ugyanis, ahol a kisautógyártásban erős franciák kajánul ragaszkodtak a tervezett limithez, amit a nagy német sportautók, ha fejre állnak is, képtelenek teljesíteni. Az is kiderült, hogy az európai liberálisok nagyon rühellik Sarkozy francia elnököt. A liberális frakció amúgy annyira web 2.0-ás, hogy egy csomó beszédüket feltették a Youtube-ra. Közös áhitat keretében meghallgattuk Szent-Iványi István gyújtó hangú ujgurpárti beszédét. Hát mit mondjak, nem lennék az ujgurok ellensége.

Sarko, a virtigli szocialista

Szent-Iványi a jelek szerint az utolsó nemkommunista szabad demokrata: sörközi beszélgetésekben óvatosan szkeptikus volt Obama elnök tervezett protekcionista lépéseivel, Sarkozy komoly állami tulajdonra épülő válságkezelő terveit "igazi szocializmusnak" nevezte, a válságról meg az volt a véleménye, hogy nem a rendszer menthetetlen, hanem a szabályozás volt rossz, a liberálisok pedig pénzpiaci beavatkozást elfogadnak, reálgazdaságit viszont nem szeretnének.

Nemzetközi koalíció a magyar fogyasztósanyargatók ellen

Kuneva fogyasztóvédelmi biztosba azonnal belezúgtam: cárpárti bolgár liberális asszony, a Tékozló Homár álma, aki lángoló karddal akarja miszlikbe aprítani a kiszolgáltatott fogyasztókkal kukoricázó cégeket. Kuneva dolgozta ki azt a fogyasztóvédő jogszabálycsokrot, ami jövőre lesz hatályos, és olyan témák szerepelnek benne, mint a fogyasztói hitelektől kezdve egy rakás termék és szolgáltatás visszamondhatósága 14 napon belül. A hitelfelvevőket fogja segíteni, hogy a feltételek még összehasonlíthatóbbak lesznek, és megszűnik az a banki szemétség, hogy csak súlyos büntetések fejében engedik az ügyfelet előre törleszteni.

Nem lennék a postások helyében

Kuneváék felmérése szerint egész Európában a ciprusiak után a magyar fogyasztók a második legelégedetlenebbek a panaszaik kezelésével. Szegény asszony, próbálkozna bármely hazai telefonos ügyfélszolgálattal. Miben jó Magyarország? - szegeztem neki a keresztkérdést. Hosszas lapozgatás. Ha riasztást kell kiadni veszélyes élelmiszerekről, leste ki végül a papírjaiból. Ezután feljelentettem nála a Magyar Postát, hogy rengeteg panasz érkezik, sőt közhelyszerű állításnak számít, hogy külföldi online vásárlások esetében szeretik ellopni a csomagokat, ezért egy rakás cég már nem szállít Pumaföldre. Így végre megértette azt a furcsa adatpárt, hogy tavaly a magyarok 12 százaléka vásárolt online, de csak 1 százalék idegenből. Innen üzenem az enyves kezű antikézbesítőknek, hogy nemsokára jön a cárista asszony, és szívbaj nélkül levágja a kezeteket. Ja, az új jogszabályokban az is szerepelni fog, hogy ha egy megrendelt áru egy hónap alatt nem érkezik meg, vissza kell fizetni a pénzt. És aki nem szerepelteti a hirdetésében a rejtett költségeket, az szívni fog, mert ami nincs jól láthatóan kiírva, azt nem kell kifizetni. Csodálatosan fekete év lesz 2009 a magyar utazási irodáknak.

Új típusú szurkolás

Az utazás végén amúgy klasszikus multikulturális felsülésben volt részem. Séta közben kiszúrtam egy FC Barcelona-zászlókkal és vitorláshajó-makettetekkel dúsan dekorált kocsmát. A dekoráció annyira buja volt, hogy egyáltalán nem lehetett belátni a belső térbe. Volt még öt euróm, gondoltam beugrom egy sörre. Már a pultnál bonjouroztam, amikor feltünt valami furcsa. A helyiségben csak férfiak tartózkodtak, és fura torokhangon társalogtak. Korábban ugyanezt tapasztaltam az EP ebédlőjében, azok az SZDSZ megyei elnökei voltak. Ezek itt viszont arabok, így egy Fanta naranccsal fejeztem be a brüsszeli sörnapokat, azon morfondírozva, miért pont egy Barca szurkolói klubot szereztek meg maguknak a Danseart utcában.

A tanulságot a legjobban Hangember, a Napi Borzasztó Szóvicc olvasója fogalmazta meg, pedig ott sem volt velem:

"Na igen. Mi van akkor ha ha újra akarod kezdeni néhány sötét bőrű kártyajós között? Új élet rád csak Bharatok közt vár!"

(Az út során a katasztrofális brüsszeli wi-fi helyzet ellenére posztoltunk párat az e célra létrehozott Liberális Zsíroskenyér blogba. Aki még nem látta, annak hajrá, remek leleplező kép van benne a rendőri túlkapásokról értesülő Kovács Lászlóról.)