'Azért, mert jól érzem magam?'

2005.09.30. 22:52
Hétvégén Ferenc napi búcsú a Bakáts téren: Vérszipoly, koronázási mise, lézer-show. Amit a daganatok korai felismeréséről tudni kell. Bűnmegelőzés körében tanácsadás, drogprevenció és kemencében sült lángos. Családi program a környéken lakóknak.

"A búcsú családi ünnep", mondja Szabon Gábor, a Bakáts téri Szent Ferenc Plébániatemplom plébánosa. És tényleg, a templom körül két napos eszem-iszom-konzumálok, kicsiknek, nagyoknak.

Kirakodóvásár, plusz időutazás a helyi vidámparban. Ha nem lennének a motoros műanyag kisautók, melyekkel a kisfiúk kerülgetik a bójákat, térben s időben szinte bárhol lehetne. De ami a lényeg, biztonságos. A Fővárosi Vidámparban tekergő Hernyó az itteni berendezésésekhez képest maga a száguldó veszedelem.

A nyitó nap délutánján a Bakáts téri Ének- Zenei Általános Iskola növendékei még a legkeményebb környékbeli kiskölyköket is elbűvölték, amikor befejezésül a Valahol Európában egyik betétdalát énekelték:

"A zene az kell, mert körülölel, és nem veszünk majd el.
Ha van elég szív, az sokat segít, bár úgysem adjuk fel."

Sőt, még a közönségnek azt a részét is, akiknek korábban nyilvános művészeti vitájuk volt a karvezetővel.

"Büsze vagyok, hogy egykor én is ide jártam" - mondja meghatottan Miklós Tibor szövegíró, a rendezvény műsorvezetője, a Rock és Musical Színház tagja.

Este héttől a templomban: "Kiálts a szeretetért!", a Teréz anya életéről szóló musicalopera oratorikus világpremierje a Piccolo Színház Rock és Musical Társulata előadásában.

A musicalopera élvezetéhez sajnos nekem nem elég cukrozott lelkem. De, gondoltam, oratorikus formában talán megkockáztathatom. Se ugri-bugri, se dialógusok, csak zene és ének, és hamarabb vége van.

Ennél a műfajnál veszélyt jelent még a dalszöveg is. Szerencsémre a "világpremier" ebben az esetben mintha az első nyilvános énekpróbát jelentette volna, a hangosítást pedig sikerült úgy megoldaniuk, hogy fényképezgetés közben gyakorlatilag egyetlen mondat sem jutott el a tudatomig. De a hangulat kedvéért álljon itt Kalkuttati Boldog Teréz egyik imájának egy részlete:

"Szabadíts meg, ó, Jézus,
a vágytól, hogy szeressenek,
a vágytől, hogy magasztaljanak,
a vágytól, hogy tiszteljenek,
a vágytól, hogy dicsőítsenek"

(Akit érdekel, a darab premierje november 25-én lesz a Kőbányia Pataky István Művelődési Házban.)