Inkább a helikoptert zavarnák a bringák

2008.09.18. 11:41
A Parlament miatt korzózó turistákat és magukat is óvnák a biciklisek azzal, hogy a bicikliutat az autók mellé tennék a járda helyett. A biciklisek ezért szerdán a Lánchídtól a Batthyány térig egy láncban sorakoztak fel, és bringát emeltek. 22-én, hétfőn pedig jön Critical Mass, ezért jól jött a gyakorlás is.

Újabb gyors és hirtelen felindulásból elkövetett Critical Massen vehettek részt mindazok, akik nem voltak lusták csatlakozni a Biciklilánc elnevezésű projekthez, aminek lényege kettős volt: sikerüljön felhívni a figyelmet a Batthyány tér és a Lánchíd közötti, korzózókkal, kutyákkal és Parlamentet fotózó turistákkal kivert bicikliút-szakaszra. Másfelől az összművészeti performanszban a vizualitásra érzékeny CM biztos, ami biztos élő láncot alkotva egy nagy és hosszú bicikliemelést is tartott. Mert a Parlament jó háttér.

A biciklisek célja mondhatni egyszerű, szeretnék, ha az autóúton közlekedhetnének a járda helyett, mert úgy mindenkinek sokkal jobb lenne. Hat óra tízkor már a villamosmegállóig értek a láncszemek. A CM meghatározó alakját, Kürti Gábort is elkaptuk, aki szerint csak akkor nem zavarnának senkit a városban, ha a tetőn közlekednének, mondta. A helikoptereket talán.

A kedvenc kritikusom a kritikus tömegben egy pogácsát majszoló kislány volt, aki azt magyarázta, mennyire imád biciklizni apukájával. Apukája meg azt, hogy nyugodtabb lenne, ha kislánynak nem a tömegben kellene kanyarognia.

Az külön jó a 22-i CM előtt, hogy gyakorolhatták az emelést, mert néhányuknak elég rosszul ment, de vannak, akik mindaddig kivárnak, amíg el nem készül a tökéletes fotó a Parlamenttel a háttérben.

Mivel szívügyünk a CM, ezért szolgálati közleményként jelezzük, hogy a CM oldaláról mindenki letöltheti a plakátokat, amiket saját kedve szerint kinyomtathat és kitehet, ezzel segítve az összes nem bicikliző tájékoztatását. Kürti Gábor a hétfői felvonulás miatt sokkal kevesebb embert vár a hétfői eseményükre, és kicsit csalódott is, hogy ilyenkor a politikusok is díszbiciklisek lesznek egy napra. "Teljesen kamu ünnep az autómentes nap, egy protokoll esemény, de nem tesznek semmi pluszt az ügyért" - magyarázta. És mit csinálna Kürti Gábor egy vödör sárga festékkel? "Előbb befestetném a városházát, a maradék festékből pedig minden autóútból leválasztanék egy métert."

(Külön köszönöt az Eddie Merckx-sapkás bicajosnak, aki megmentette a táskánkat.)