Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Inkább a helikoptert zavarnák a bringák

2008.09.18. 11:41
A Parlament miatt korzózó turistákat és magukat is óvnák a biciklisek azzal, hogy a bicikliutat az autók mellé tennék a járda helyett. A biciklisek ezért szerdán a Lánchídtól a Batthyány térig egy láncban sorakoztak fel, és bringát emeltek. 22-én, hétfőn pedig jön Critical Mass, ezért jól jött a gyakorlás is.

Újabb gyors és hirtelen felindulásból elkövetett Critical Massen vehettek részt mindazok, akik nem voltak lusták csatlakozni a Biciklilánc elnevezésű projekthez, aminek lényege kettős volt: sikerüljön felhívni a figyelmet a Batthyány tér és a Lánchíd közötti, korzózókkal, kutyákkal és Parlamentet fotózó turistákkal kivert bicikliút-szakaszra. Másfelől az összművészeti performanszban a vizualitásra érzékeny CM biztos, ami biztos élő láncot alkotva egy nagy és hosszú bicikliemelést is tartott. Mert a Parlament jó háttér.

A biciklisek célja mondhatni egyszerű, szeretnék, ha az autóúton közlekedhetnének a járda helyett, mert úgy mindenkinek sokkal jobb lenne. Hat óra tízkor már a villamosmegállóig értek a láncszemek. A CM meghatározó alakját, Kürti Gábort is elkaptuk, aki szerint csak akkor nem zavarnának senkit a városban, ha a tetőn közlekednének, mondta. A helikoptereket talán.

A kedvenc kritikusom a kritikus tömegben egy pogácsát majszoló kislány volt, aki azt magyarázta, mennyire imád biciklizni apukájával. Apukája meg azt, hogy nyugodtabb lenne, ha kislánynak nem a tömegben kellene kanyarognia.

Az külön jó a 22-i CM előtt, hogy gyakorolhatták az emelést, mert néhányuknak elég rosszul ment, de vannak, akik mindaddig kivárnak, amíg el nem készül a tökéletes fotó a Parlamenttel a háttérben.

Mivel szívügyünk a CM, ezért szolgálati közleményként jelezzük, hogy a CM oldaláról mindenki letöltheti a plakátokat, amiket saját kedve szerint kinyomtathat és kitehet, ezzel segítve az összes nem bicikliző tájékoztatását. Kürti Gábor a hétfői felvonulás miatt sokkal kevesebb embert vár a hétfői eseményükre, és kicsit csalódott is, hogy ilyenkor a politikusok is díszbiciklisek lesznek egy napra. "Teljesen kamu ünnep az autómentes nap, egy protokoll esemény, de nem tesznek semmi pluszt az ügyért" - magyarázta. És mit csinálna Kürti Gábor egy vödör sárga festékkel? "Előbb befestetném a városházát, a maradék festékből pedig minden autóútból leválasztanék egy métert."

(Külön köszönöt az Eddie Merckx-sapkás bicajosnak, aki megmentette a táskánkat.)