Nikola Teslát egy SZDSZ-es lobbicsoport fizette

2008.09.13. 07:30
Emberkísérlettel villanyozták fel a közönséget a Csodák Palotájának újranyitásán, ahová két tesztgyermekkel érkeztünk. Az Ön dühöngő kisdedei a megújult kiállításon is jól fognak szórakozni, bár sok nem változott. Nikola Tesla viszont Demszky Gábor embere volt.

Drága olvasó, gondolkodjon el egy pillanatra: hogyan bizonyítaná be kisgyermekeknek, hogy a fizika nem száraz tudomány?

Íme egy megoldási javaslat: kérjünk meg egy csapat 5-9 éves kisgyereket, hogy alkossanak kört a forgattyús áramfejlesztő készülék előtt, és szorosan fogják meg egymás kezét. A nagyobb móka kedvéért invitáljunk a körbe 1-2 felnőttet is. A sor két végén álló gyermekek feladata, hogy a ceremóniamester jelére megérintsék a gépből kiálló egy-egy bunkós végű antennát. A kísérlet elindul, de az egyikük mindig megijed az utolsó pillanatban, és elrántja a kezét. A feszültség - haha - egyre nő, aztán a végén minden klappol, a kisfiú megfogja és durr, az áram végigszalad és jól megüti az összes gyereket.

Ezt nem Johnny Rotten találta ki, hanem a Csodák Palotájának a stábja, és élőben elő is adták a megújult kiállítás megnyitóján. A gyerekeket persze nem csapta agyon az áram, sőt némi sziszegés után minden addiginál lelkesebben rohantak a következő attrakcióhoz. A tesztgyermekek, Miriam (5) és Borisz (6), józan óvatossággal körön kívül maradtak.

Galaktikus lufifújás

Nézze meg képeinket!

Aki esetleg nem tudná: a Millenárison lévő Csodák Palotájában a nagyobb óvodások meg a kisebb iskolások vicces/plasztikus/játékos formában ismerkedhetnek meg látványosabb fizikai jelenségekkel.

Az Univerzumot összetartó törvények közül a megnyitón azzal ismerkedhettünk meg először, hogy ha úgy fújunk fel egy zacskót, hogy nem közvetlenül a szájához tartjuk a szánkat, hanem egy arasszal messzebb, akkor sokkal nagyobbra duzzad. Ez az ismeret nagyon hasznos lehet, amikor az életünk múlik azon, hogy 5 másodperc alatt feszesre fújjunk egy kígyószerű, két méter hosszú nejlonzacskót.

Demszky bizalmi embere

A tárlatvezetésen a legelsöprőbb hatást a Tesla-generátor tette a kis és nagy közönségre, olyan rettenetes hangokat adott ki magából. Nikola Tesláról, a titkozatos zseniről rengeteg legenda terjeng, de azt eddig senki sem emelte ki, hogy a nagy feltaláló - évekkel a metróépítkezések beindulása előtt - feltalálta az állomásépítés zaját. A pattogó szikrák sokkal kevésbé voltak meggyőzőek.

Miriam (5) kedvence a szögletes kerekű autó volt, ami olyan huplis pályán haladt, hogy úgy tűnt, rendes kerekeken gurul. A pompás kiállítási darab egy Kispolskiból lett átalakítva. Borisz (6) favoritjai a klasszikusok voltak, nevezetesen a kifeszítet dróton biciklizés és a Holdgravitáció-imitátor.

A szögletes kerekű autó

A kiállítás mindezzel együtt nem változott meg alapjában, az attrakciók túlnyomó többsége kipróbált darab. A leglátványosabb, ámde nem interaktív látványelem a forró levegőtől felszálló, majd kihűlve leereszkedő nagyon dagadt polgármester-méretű hőlégballon. A repülőszimulátor már a nyitó eseményen lefagyott, egy teremőrlány hiába próbált restratolni a botkormánnyal. A sajtóeseménnyek jellegzetes hátulütője, hogy az attrakciók ilyenkor még életszerűtlenül tiszták, frissen festettek. Ezért mentem neki a tükörlabirintus egyik elemének szemből, fékezés nélkül, arccal, a tesztgyermekek mérhetetlen örömére.