Jenő
-2 °C
6 °C

Nikola Teslát egy SZDSZ-es lobbicsoport fizette

2008.09.13. 07:30
Emberkísérlettel villanyozták fel a közönséget a Csodák Palotájának újranyitásán, ahová két tesztgyermekkel érkeztünk. Az Ön dühöngő kisdedei a megújult kiállításon is jól fognak szórakozni, bár sok nem változott. Nikola Tesla viszont Demszky Gábor embere volt.

Drága olvasó, gondolkodjon el egy pillanatra: hogyan bizonyítaná be kisgyermekeknek, hogy a fizika nem száraz tudomány?

Íme egy megoldási javaslat: kérjünk meg egy csapat 5-9 éves kisgyereket, hogy alkossanak kört a forgattyús áramfejlesztő készülék előtt, és szorosan fogják meg egymás kezét. A nagyobb móka kedvéért invitáljunk a körbe 1-2 felnőttet is. A sor két végén álló gyermekek feladata, hogy a ceremóniamester jelére megérintsék a gépből kiálló egy-egy bunkós végű antennát. A kísérlet elindul, de az egyikük mindig megijed az utolsó pillanatban, és elrántja a kezét. A feszültség - haha - egyre nő, aztán a végén minden klappol, a kisfiú megfogja és durr, az áram végigszalad és jól megüti az összes gyereket.

Ezt nem Johnny Rotten találta ki, hanem a Csodák Palotájának a stábja, és élőben elő is adták a megújult kiállítás megnyitóján. A gyerekeket persze nem csapta agyon az áram, sőt némi sziszegés után minden addiginál lelkesebben rohantak a következő attrakcióhoz. A tesztgyermekek, Miriam (5) és Borisz (6), józan óvatossággal körön kívül maradtak.

Galaktikus lufifújás

Nézze meg képeinket!

Aki esetleg nem tudná: a Millenárison lévő Csodák Palotájában a nagyobb óvodások meg a kisebb iskolások vicces/plasztikus/játékos formában ismerkedhetnek meg látványosabb fizikai jelenségekkel.

Az Univerzumot összetartó törvények közül a megnyitón azzal ismerkedhettünk meg először, hogy ha úgy fújunk fel egy zacskót, hogy nem közvetlenül a szájához tartjuk a szánkat, hanem egy arasszal messzebb, akkor sokkal nagyobbra duzzad. Ez az ismeret nagyon hasznos lehet, amikor az életünk múlik azon, hogy 5 másodperc alatt feszesre fújjunk egy kígyószerű, két méter hosszú nejlonzacskót.

Demszky bizalmi embere

A tárlatvezetésen a legelsöprőbb hatást a Tesla-generátor tette a kis és nagy közönségre, olyan rettenetes hangokat adott ki magából. Nikola Tesláról, a titkozatos zseniről rengeteg legenda terjeng, de azt eddig senki sem emelte ki, hogy a nagy feltaláló - évekkel a metróépítkezések beindulása előtt - feltalálta az állomásépítés zaját. A pattogó szikrák sokkal kevésbé voltak meggyőzőek.

Miriam (5) kedvence a szögletes kerekű autó volt, ami olyan huplis pályán haladt, hogy úgy tűnt, rendes kerekeken gurul. A pompás kiállítási darab egy Kispolskiból lett átalakítva. Borisz (6) favoritjai a klasszikusok voltak, nevezetesen a kifeszítet dróton biciklizés és a Holdgravitáció-imitátor.

A szögletes kerekű autó

A kiállítás mindezzel együtt nem változott meg alapjában, az attrakciók túlnyomó többsége kipróbált darab. A leglátványosabb, ámde nem interaktív látványelem a forró levegőtől felszálló, majd kihűlve leereszkedő nagyon dagadt polgármester-méretű hőlégballon. A repülőszimulátor már a nyitó eseményen lefagyott, egy teremőrlány hiába próbált restratolni a botkormánnyal. A sajtóeseménnyek jellegzetes hátulütője, hogy az attrakciók ilyenkor még életszerűtlenül tiszták, frissen festettek. Ezért mentem neki a tükörlabirintus egyik elemének szemből, fékezés nélkül, arccal, a tesztgyermekek mérhetetlen örömére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?