Meghajoltak a nagydolgok előtt

2004.10.05. 15:30
Meglepően kihaltak voltak délelőtt Újlipótváros utcái. "Mindenki kutyaszart szedni indult!" - mondtam a csajomnak. "Á, rejtőzik a lakosság, vagy a csirkék jogait védik a Hősök terén" - vélte ő, és igaza lett.
Törvényi szabályozás
1998. évi XXVIII. tv. az állatok védelméről és kíméletéről 4.§ (4) "A kedvtelésből tartott állat ürülékét az állattartó a közterületről köteles eltávolítani."
Mintegy ötvenen gyülekeztek a nagy, rendezett és kutyamentes Szent István park melletti kicsi, rendezetlen és alaposan teletojt parkban. A plakátok alapján civil kezdeményezésre tippelt házastársam, de most ő tévedett, önkormányzati szervezésű akcióról volt szó. Egy kedves egyenruhás asszony szétosztotta a kis kartondobozzá hajtogatott eldobható lapát-zacskó kombókat, gumikesztyűket, "Meghajlunk a nagydolgok előtt" feliratú nejlonzacskókat, majd mindenféle beszéd vagy eligazítás nélkül elindult a menet a Pozsonyi utcán kifelé. Mintegy ötven méter múlva már bajba is került a csapat, egy fa mellett található, kezdődő hasmenésre utaló állagú bélsáradag nem talált felszedőre, a mellette toporgó bácsi "Itt hagyjuk, itt hagyjuk, nem lesz így jó" kiáltásait valahogy senki se hallotta meg (én sem).

Ki gépen száll fölébe

Klikkeljen, nézegessen!
Szerencsére megmentette a helyzetet a takarítógépek megérkezése. Egy-egy szép új piros és zöld masina gurult elő a semmiből, mögöttük egy óriás proszívóval felszerelt kerekes, embervontatású kuka. Feltakarítani ezek sem tudták az objektumot, a fa gyökereinek mérete jóval meghaladta a rollerkerekeken guruló gépek terepezési képességeit. Az iciripiciri kerekeken guruló magas, keskeny alkalmatosságok azonnal borulásnak indulnak minden nem megfelelően akadálymentesített járdaszegélynél. A Demszky-oszlopok közötti szlalomozásuk annyira lenyűgözött, hogy csak fél óra múltán és több utcával arrébb tűnt fel: a gépek valójában csak gurulnak a menettel, keféik, spriccelőik, szívókáik nem működnek. Takarító-üzemmódba csak jóval később, felsőbb utasításra kerültek, aztán gyorsan szétszóródtak a környező utcákba.

Gyorsan eltűntek szemünk elől a most már vizes csigacsíkot húzó járgányok, mivel figyelmünket magára vonta a biciklisnadrágos-pirospulcsis-fehérkutyás Wolfgang és neje, illetve az Önkormányzat Embere. A német mérnök és családja hosszasan ostorozta az autóstáskáját szorongató Önkormányzatot az autósok bosszantó parkolási és zenehallgatási szokásai miatt. Zenét hallgatni sajnos szoktam, de a járda szerintem is a gyalogosoké. A New York-i bírságolási szokások - "Ha diszkózik az autójában - kétezer dollár!" - megtárgyalása során vettük észre, hogy közben elvesztettük a kakaszedőket, de nem estünk kétségbe. Egy helyen lehettek csak, Újlipótváros központi kutyaszarató helyén, a Gergely Győző utcában.

A kutyaszar főutcáján

Tekintse meg képeinket!
A környék egyetlen autómentes utcája szokatlan felépítése miatt - az úttest helyét elfoglaló füves rész használatát bokorkerítéssel és szintkülönbséggel akadályozta meg a tréfás kedvű tervező - mágnesként vonzza az ebánuszokat. Itt aztán felgyorsultak az események, a rendezvény szervezőit is megpróbálták beszervezni a már beszervezettek - "Látott kutyakakát? Mert akció van!". Csak ebből az egy utcából több zsák kutyapiszkot sikerült kinyernie a még mindig lelkes társaságnak. Néhány nyugdíjas a lelkiismeretes kutyaszarpakolás helyett a helyszínen dolgozó kukásembert mószerolta éppen Szanyi Tibornál: "Többször is láttuk már, hogy itt ül, és eszik" - panaszolták. Tettükhöz ezúton is gratulálunk.

"Otthagyni ciki. Felszedni nem."

A kerületben egyébként tizennégy sarki kukából lehet hozzájutni a száthajtogatható papírlapátokhoz, de már nem sokáig, az eddig négyezer példányban kihelyezett, darabonként 40 forintba kerülő készségeket költséghatékonyabb nejlonzacskók váltják fel a jövőben. Az igencsak nagy szarban levő városrész helyzetének javulásával kapcsolatban igen nehéz túl pesszimistának lenni. A takarítógépek, vagy akár a babakocsik a járdákon szinte sehol sem férnek el a parkoló autóktól. A járdára parkoló autók elleni harc valószínűleg még jó darabig el sem fog kezdődni, a főváros a kerületre mutogat és viszont. A kutyások hozzáállásának megváltozásában lehet reménykedni, meg évente egyszer összeszedni mindenki más szarát. Esetleg ha erre téved egy komolyabb monszun vagy a szomszéd kerületben rendszeresített lajtos járdamosó autó.

Az akció egyik plakátja