Emósok tüntettek Szibériában

2008.07.19. 16:21
Jövőre készülhet el az az orosz törvénytervezet, ami ellen több tucat emós tüntetett szombaton a szibériai Krasznojarszkban.

Több tucat emós fiatal tüntetett szombaton a szibériai Krasznojarszk városában az orosz törvényhozók terve ellen, amellyel a politikusok betiltanák öltözködési stílusukat az iskolákban. Az egyik demonstráló egy helyi tévének nyilatkozva közölte: nem érti, miért akarják megtiltani az emberek önkifejezését, amikor öltözködésükkel, életvitelükkel senkinek sem ártanak.

Az orosz törvényhozók még a múlt hónapban kezdték meg egy olyan javaslat kidolgozását, amely megtiltaná az "emo és goth" szubkultúrák divatjának követését az iskolákban. A teljes törvénytervezet jövőre készülhet el.

A tüntetők transzparensein olyan feliratok voltak olvashatóak, mint az "öld meg magadban az államot", vagy a "totalitárius állam a hülyeséget erősíti."

Az emósok jellegzetes viselete a fekete ruházat, szűk farmer, hosszú, az egyik szemet takaró hajviselet, testékszerek, és smink- nemtől függetlenül. Az eredetileg zenei irányzatként indult emó a '80-as években Amerikában alakult ki. Zenében az érzelmesség, az erős és lágy hangok váltakozása jellemzi. A mai emósok főleg a Taking Back Sunday, a My Chemical Romance, a Funeral for a Friende, vagy a Tokio Hotel zenéjét hallgatják. Az 5-6 éve újraéledt divathullám az elmúlt pár évben Magyarországot is elérte.