Nem szeretünk rettegni

2005.10.14. 13:31
Az Építészfórummal közösen szervezett csütörtök esti eredményhirdetésen kiderült, nem csak olvasóink, de a média jeles képviselői szerint is a családi házak a legszebbek. Senki nem szeretne viszont megrettenni néhány gigantikus kőtáblától.


Az extravagáns dizájnépítészet csak az építészek és az Index újságíróinak kedvence, derült ki a csütörtökön indított szavazás, majd az ezt követő médiadíj értékelésekor. Olvasóink és a sajtó egyöntetűen a kicsi, szerethető épületeket támogatták. Azokat, amelyek ablakából integetve lehet búcsúztatni az iskolába induló gyerekeket, és amelyek kertjében vidáman rohangászhat a kutya.

A szavazás ugyanis a nagyívű projektek, üvegfalak és minimalista tömbök árnyékában megbújó családi házakat juttatta dobogós helyekre, ezzel is bizonyítva, hogy az építészet lényege végül is az, hogy az emberre ne essen rá az eső, és csak utána, hogy mindez trendi is legyen.

Zen, haza, család

Önök leginkább a puritán téglaházba szeretnének beköltözni, aminek formavilágában a zen kertek letisztultsága ötvöződik az angol téglaépületek egyszerűségével. A csütörtök esti díjkiosztón kiderült, hogy az értékelésünkben emlegetett öreg, zenbuddhista londoni tulajdonos nem csupán zabolátlan fantáziánk szüleménye volt. A díj átadásakor megszorította kezünket a tulajdonos, aki 25 éve üzletel Japánnal, és az angol kultúra szerelmese.

Második helyen a remek magyar találmányt, az üvegbetont alkalmazó családi erőd végzett, és az olvasók harmadik helyen sem engedték lazulni a koncepciót, így a népi építészeti elemekkel operáló szentendrei műteremház is dobogós lett.

Szerkesztőségi kedvencünkbe, a debreceni egyetemi épület üvegvilágába néhányan azért szintén belelátták a marsbéli télikertet, így a sorban ez követte a családi házakat. Az olvasók egyértelműen kinyilvánították viszont, hogy a nagy és félelmetes jog képe már akkor sem szimpatikus, ha az egy épületben ölt testet. Aminek köszönhetően a legutolsó helyre rakták az építészetileg szerintünk kiemelkedő pécsi bírósági épület rettenetes kőtáblákat formázó tömbjét.

Orchidea nélkül


Egyébként a sajtót is erősen befolyásolta a szívesen laknék itt érzése, így hasonló eredmény született a csütörtök esti médiadíj átadásakor is. Az Építészfórum.hu médiadíját, amit az Élet és Irodalomtól Megyesi Gusztáv, a Heti Választól Devich Márton és Sümegi Noémi, a Kultúrháztól Rózsa Péter, a Magyar Nemzettől Dippold Pál, a Magyar Narancstól Bán Zoltán András és e sorok szerzője szavazott meg, az üvegbetonos családi erőd nyerte. Hiába nyomtuk a Mars télikertjét, ahová egyébként orchideákat és testhezálló ruhában tevékenykedő kertészeket is vizionáltunk a szavazás hosszadalmas művelete alatt.

A terv kategóriában a legjobb a Spora architects óvodája lett, aminél a nagy, állatokat formázó tetőkivágások csábították el a zsűritagokat. Az Index egyébként a tervek építészfórumos szavazásán is az első műteremházat tartotta a legjobbnak. A Balázs Mihály és minusplus architects által tervezett projektben a retrohangulatban ötvöződő, levegőben függő terek ragadták meg a fantáziánkat. A fantáziának egyébként tág tere nyílik ezután is, mert az épület nem nyert az angyalföldi pályázaton, így soha nem fog elkészülni. A tervezők elmondták, ennek ellenére sikeresnek érzik a tervet, azt ugyanis a kelet-európai építészetet ismertető holland A10 magazin beválogatta egyik számába.