Halott macskák és rák: utópia a Nyugatinál

2006.11.23. 15:04
A legjobb sci-fikre jellemző utópisztikus hangulat uralkodott a Nyugati téren délelőtt, amikor az E-számokra próbálták meg felhívni a vásárlók figyelmét a Hulladék Munkaszövetség és a Zöld Fiatalok aktivistái. A legerősebb verbális fegyverek sem használtak, így valószínűleg a továbbiakban is halnak meg macskák, leszünk rákosak és az allergia is kínozni fog minket. Ahhoz, hogy ezt elérjük, elkészítettük a Tökéletes Önpusztító Ebédet.

A Ne Vásárolj Semmit Napot idén hetedik alkalommal rendezik meg, világszerte ez lesz a tizennegyedik. A Hulladék Munkaszövetség és a Zöld Fiatalok közös akciót tervezett a budapesti fogyasztói kultúra gócpontjába, a Nyugati térhez, ahol hét-nyolc aktivista transzparensekkel és egy őrjítő hangerejű megafonnal próbálta a vásárlókat rábírni, hogy figyeljenek a tudatos vásárlásra, illetve az élelmiszerekben található káros adalékanyagokra. "Sokan úgy érezték, hogy totális nem-vásárlásra nehéz ösztönözni az embereket, de erre még lehet összpontosítani" - mondta egy E123-as papírt a homlokán viselő aktivista, aki a Problémás E-számok emelkedő sorrendben című kis lapocskát osztogatta.


Klikk!

Ne egyen messziről jött zacskósat!

Jelenleg 330 problémás adalékanyag van, amiknek mellékhatásairól és veszélyeiről tájékoztat dr. Kalas György Nyisd ki a szemed, csukd be a szád című kiadványa. A szerző a Nyugatinál E122-nek, Azorubinnak álcázta magát, ami "az eddigi állatkísérletek során - nagyobb adag esetén - a legkülönfélébb mellékhatásokat figyelték meg (a vérképre, a tüdőre, a nyirokrendszerre és a hasnyálmirigyre hat). Feltehetőleg allergiát okoz."

"Amikor EU-tagok lettünk, átvettük az élelmiszerbiztonsági- és fogyasztóvédelmi előírásokat. Korábban Magyarországon a fogyasztókat védték, mivel előzetesen kellett engedélyeztetni a termékeket, de az EU-ban már utólagosan kell. A rendszerváltás környékén 8000 élelmiszert ehetett kapni, jelenleg 50 ezret" - mutatta be a helyzetet Kalas.

A leghírhedtebb adalékanyag a szudán-vörös volt, ami májrákot okozott, de azt már kivonták a forgalomból. Kalas tudatos vásárlónak tartja magát, aki "naponta 5 gramm adalékanyagot visz be a szervezetébe, míg aki előre elkészített ételeket, azok 20 grammot. Ez elraktározódik a szervezetbe, bekerül az anyagcsere-folyamatba és különböző zavarokat okozhat." Mi összeállítottuk a Tökéletes 20 grammos Ebédet.
A Tökéletes Önpusztító Ebéd

A kedves olvasóknak igyekeztünk legjobb ízlésünk szerint összeállítani egy finom ebédet.

Mi mással kezdenénk, ha nem egy finom, gőzölgő Knorr húsgombóc levessel, ami E621-es ízfokozót tartalmaz: az érzékeny embereknél ún. kínai étterem-jelenséget (halántéktájú nyomást, hát- és fefájást) vált ki, ráadásul a patkányoknál szaporodási zavarokat okozott, és vágynüvelő hatása elhízáshoz vezethet. A levesben e mellett megbújik még az E320 nevű szintetikus anyag, ami a rágcsálóknál részben rákkeltő hatásúnak mutatkozott, de mindenképpen elváltozásokat okozott.

Főételnek sok gusztus és mérgező étel közül választhatunk, de a szemünk mégis az ARO Sonkás-gombás pizzáján akad meg. Látjuk magunk előtt az olasz dzsigolót, ahogy tekeri a feje felett a nyúlós tésztát. De mi van benne? E250 (Nátrium-nitrit, ami a szervezetben reakcióba léphet más élelmiszer-összetevőkkel, ami elősegítheti a rákkeltő nitrózaminok kialakulását), E316 (Lehet, hogy a szervezet C-vitamin felvételét gátolják), E452 (Az egyik legvitattottabb adalékok közé tartozik, a gyerekek hiperaktivitásáért felelhet, csontritkuláshoz vezethet), E412 (A mérgező guar magvából nyerik, allergiát okoz), E621, E301 (hólyagrákot okoz, állatkísérleteknél fejlődési rendellenességet okoz). Hát, nem mennyei?

A pizza mellé mi mást is rendelhetnénk, mint Coca Cola lightot, hogy el ne hízzunk. De helyette mit kapunk? A benne lévő E951 miatt az érzékenyebbek fejfájást, kábultságot, emlékezetkiesést vehetnek észre magukon.

Az ebéd után együnk jégkrémet, mert a nagy részük azt az E412-őt tartalmazza, ami a mérgező guar magvából készül.

Az étkezés végeztével, hogy eltüntessük az ebéd okozta kellemetlen, mondhatni büdös leheletet, kapjunk be egy Wrigley's Airwaves Lemon Ice rágót. A mentolos citrom íz mellett sajnos nem érezhető ki az E950, az E951, a gumialapanyag, az E102 (allergiát, csalánkiütést és asztmát okozó színezék) és az E320.

Jó étvágyat!

(A menüt Kalas György Nyisd ki szemed, csukd be szád című kiadványa alapján állítottuk össze.)

Megafonos apokalipszis

A megafonos lány folyamatosan sorolja a különböző adalékanyagok hatásait. Nekem egyre rosszabb a kedvem, akkor mit egyek? "Az én kedvenc csokimban, az Utasban, nincs tartósítószer és színezék" - mondja az egyik aktivista, aki ezután a Kaiser's áruházból kilépő nénit szólítja meg, aki még soha nem hallott az E-számokról, de elborzad attól, amit hall: allergia, rák, rohamok, betegségek, amikkel támadnak az aktivisták. A néni korrekt választ ad: "Az az igazság, hogy én befőzök, és főleg csak abból, ami a kertben terem."

De vajat csak szokott vásárolni a néni, nem? Igen, Flóra margarint, de arra rá van írva, hogy szívbarát - nyugtatja meg magát a néni, miközben elindul a metró felé.

A háttérben a megafonos lány az apokalipszis lovasaként bömböl a megafonba az egyik E213-ról: "A kutya- és macskaeledelekben betiltották. A macskáknál már 5 ezreléke halált okoz! Csalánkiütést okoz!" És itt elneveti magát, ami levon a performansz értékéből, de egyben életszerűvé varázsolja e zord utópiát.

Kurva drágák!

A Skála forgóajtaján egy huszonéves lány jön ki, aki a munkatársainak vásárolt. Mint utóbb kiderült, nála tudatosabb vásárló még az aktivisták között sem akad, mint mondta: "Basszus, mindenben van E. Próbálok tudatosan vásárolni, de hiába". A bevásárlószatyrában találtunk: natúr joghurtot, kenyeret, habtejszínt (nem nyomós!) és őrölt borsot. A rendkívül lelkes lány megörülve zöld társainak, elárulta, hogy édesapja most kezd bele egy kis bio-termesztésbe, mert már a kandírozott narancsot sem eheti, mivel "azt is teleszórják mérgező vegyszerekkel és színezékekkel. Vennék én biocuccokat, de kurva drágák."

A felvilágosító akció során több vásárló szatyrába próbáltunk betekintést nyerni, de ezt nem engedték. Egy nőt állított meg az aktivista, aki nem gondolt bele, mire vállalkozik, amikor elindult zsemléket vásárolni. Ropogós zsemlét akart csak, de helyette a nyakába zúdítottak egy csomó információt az E-számokról. Szegény vásárló savanyú arccal, és egy E-számokat tartalmazó brosúrával ment be a hatalmas közértbe.

Kalas György szerint a legjobban azokra a termékekre kell figyelni, amit "távolról hoztak be, illetve nagyon feldolgozottak, mint a zacskós ételek vagy a konzervek."