Olivér
4 °C
8 °C

Bor, búza, békesség

2003.09.29. 03:03
Gondolatban éppen a Geszti Péter-díj csillagokkal díszített kiskeresztjét adományoznám annak az ismeretlen kreatív elmének, aki Kezes-lábos Fesztiválnak nevezte el az etyeki gasztronómiai kirakodóvásárt, amikor a busz hirtelen fékez, és én váratlanul egy kistelepülési forgalmi dugó kellős közepén találom magam. Lépésben araszolnak az autók a falu kanyargós főutcáján, mintha csak egy csőtörés, esetleg egy belső sávban parkoló Grand Cherokee lassítaná a sort a Körúton, az út mentén hömpölygő lángos és kolbász szagú tömeget pedig egyenruhás biztonsági őrök tartják távol a veszélyes sebességgel araszoló kocsisortól.

Csak tiszta forrásból?

Etyek Mint a pesti rakpart Szent István tűzijátékának éjszakáján, vagy Budaörs külterülete egy új szórakoztató elektronikai szupermarket nyitásakor. - jut eszembe, ahogy a buszról lelépve körülnézek, de a hasonlatfűzért már nincs időm tovább morzsolgatni, mert egy könyök menetirányba taszít. A főutcán végig népművészeti kirakodóvásár és lacipecsenye-találkozó folyik éppen, a sültzsír és műbőr illata keveredik a friss falusi levegővel.

A népművészetnek álcázott Rúzsa Sándor-franchise és a sumerológiával bolondított biobusiness nagy számban felvonult képviselőitől megvehetnék mindent, ami csak csúf lehet egy lakásban, de természetesen a háromszor csavarodó DNS-spirálhoz imádkozó hungarofantaszták elengedhetetlen ruházati kiegészítőit is beszerezhetném. Van itt honfoglalást idéző csúcsos üveg, szabványos franciaágyra való szőttes, kemencében égetett, zöld mázas vécépumpa-tartó és rovásírással díszített bőr mobiltelefon-tok is.

A gagyifolklór sátrai közt elszórva borstandok, és kecskesajtot, lángost vagy éppen fél ökröt árusító pultok sorakoznak; ide-oda kapkodom a fejem a tömegben a legrövidebb sor után kutatva, és eközben megpróbálok úrrá lenni egyre gyorsuló nyáltermelésemen.

Fast food, fast wine

A már-már elviselhetetlen gasztronómiai gerjedelem szerencsére némiképp csökken, amikor észreveszem, hogy egy transzparens tanúsága szerint az esemény főszponzora egy készételek házhozszállítására specializálódott cég. Olyan ez, mintha egy romantikus film fesztivált egy thaiföldi vibrátor-gyártó üzem szponzorálná, vagy mintha Kozsó lenne az Operaház legfőbb mecénása. - gondolom, és bánatomban lehajtok egy pohár cserszegi fűszerest, majd egy kóstolónyi etyeki Chardonnay-t, és végül pár deci Sauvignon Blanc-t.

Etyek Egy idő után már nem zavar a tömeg, a kirakodóvásár, sőt azon sem akadok fenn, hogy a színpadon játszó népi együttes tagjai még a fellépés alatt sem válnak meg gyűrött számlatömbjüktől, inkább a virágmintás, hímzett mellény zsebébe tömik, vagy egyszerűen a nadrág szárába dugják.

A völgyben megülő hideg ellenére még nyár van, tőlem nem messze, a főtér egyik félreeső sarkában pár gyerek éppen negróval töm egy ősmagyar szürke marhát, kicsivel arrébb pártitkár külsejű vállalkozók éppen azt vitatják, hogy az etyeki Orbánok vajon milyen rokonságban állnak a közeli Felcsútról elszármazó Orbánokkal, egy fiatal nő Trabantkerék méretű kecskesajttal küszködik, egy pincetúráról visszatérő nyugdíjas szakosztály pedig mindeközben megpróbál átbotorkálni a színen.

Elmosolyodom, és gyorsan veszek még egy pohár finom Chardonnay-t.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?