Amatőr magyar hegymászó az Everest csúcsán

2007.05.23. 13:21
Jelinkó Attila egy nemzetközi, befizetős expedícióval jutott fel a föld legmagasabb pontjára szerdán hajnalban. A hír valószínűleg megkavarja a hazai profi hegymászásról alkotott képet.

Megmászta a Mount Everestet az ország legkevésbé ismert hegymászója, Jelinkó Attila. Az amatőr hegymászó május 23-án, magyar idő szerint hajnali 3 órakor ért fel a föld legmagasabb pontjára, és jelenleg már lefelé tart.

A Magyar Everest Expedíció 2007 tagja kedden este indította a csúcstámadást az ausztrál John Paul Adlerrel, az expedíció vezetőjével. A hegymászók, akik palackos oxigénnel másztak, kilenc óra alatt értek fel a csúcsra, és néhány perc pihenés után elindultak lefelé.

Jelinkó a második magyar, aki az Everest tetején állt. Először Erőss Zsolt érte el a Nepál és Tibet közt fekvő csúcsot 2002 május 25-én, Jelinkóhoz hasonlóan a déli, Nepáli oldalról mászva meg a hegyet. Erőss azonban több évtizedes hegymászó tapasztalattal rendelkezik. Olyan, nemzetközileg is kiemelkedőnek számító teljesítményekről ismert, mint a 8125 méter magas Nanga Parbat egyedül, oxigénpalack nélkül végrehajtott megmászása. Jelinkó viszont műkedvelő, aki a mindennapokban a Volksbank értékesítési osztályának 29 éves vezetője.


Az expedíció tagjai (balról jobbra sorban): Tshiring, Rudi, Attila, Tim, Paul, Damien és Lhakpa Serpa (fotó: Steve Giesecke)

Kora miatt egyébként az Everestre feljutott, legfiatalabb magyarként emlegeti a sajtó, ami egy kétszemélyes mezőnyben azért nem olyan nagy kunszt.

Médiamászók

Mi az, hogy fizetős expedíció, és mit jelent, hogy oxigénpalackkal másznak?

Míg az elkötelezett hegymászók célja az, hogy a hegyeket új úton és/vagy saját erőből másszák meg, a fizetős expedíciók tagjainak célja a legbiztosabb csúcsra jutás, a legkisebb erőfeszítéssel.

A fizetős expedíciók előkészítő munkáit, a szervezést, az engedélyek kérését, a tervezést hivatásos hegymászók által működtetett cégek végzik. A tagoknak csak annyi a feladatuk, hogy testileg és lelkileg felkészüljenek, majd befizessenek 60-80 ezer dollárnyi összeget. Ezért nekik előre felállítják a táborokat a hegyen, így csak bele kell bújniuk a sátrakba, ha oda értek. A serpák viszik a tartalék oxigénpalackokat a mászók után. Előre kiépített kötélpályák, és tapasztalt hegyi vezetők segítik a biztonságukat. Egy ilyen túrán jutott fel a csúcsra Jelinkó Attila is.

Ezeket az eredményeket a hegymászó statisztikák egyébként már nem is jegyzik. Sikeres Everest mászásnak az önerőből végzett, oxigén nélkül végrehajtott eredményeket könyvelik el. Ilyennel próbálkozott idén Klein Dávid és Várkonyi László, 1996-ban és 2001-ben Erőss Zsolt, és Várkonyi László 1996-ban, 1999-ben, 2000-ben és 2002-ben.

Sokkal érdekesebb, hogy a minden évben erős médiajelenlétet produkáló Klein Dávid idén sem jutott fel az Everestre, május 20-án, 8600 méterről visszafordult. A közismert magyar mászó az északi, tibeti oldal felől mászott, de Jelinkóval ellentétben jóval nehezebb módon, oxigénpalack használata nélkül.

Klein Dávid először 2001-ben próbálkozott az Everesttel, a csúcsra vezető útvonalak egyik legnehezebbikén, amelyet eddig egyetlen expedíciónak sikerült megmásznia. A magyar csapat ekkor nem érte a 7000-es határt sem. Lavinaveszély miatt fordultak vissza.

2005-ben Klein, oxigénpalack használatával 8500 méterig mászott, akkor egy vihar miatt kellett feladnia. Ugyanebben az időszakban mégis többen feljutottak a csúcsra, előző nap a supermomnak becézett idős asszony, Monika Kalozi lobogtatta fenn a zászlóját.

Klein az Everest-mászás egyik legsikeresebb évében, 2006-ban is elindult. A magyar hegymászó 8450 méterig mászott, de állítása szerint az erős szél és a mély hó miatt vissza kellett fordulnia. Ugyanez az időpont, május 16-a sokak számára mégis a siker napja volt, egy Tormod Granheim nevű mászó pedig le is sízett a csúcsról.


Hegymászó sírhelyek útban Pangboche-ba
(fotó: Jelinkó Attila)

Idén Kleinnek megint nem volt szerencséje: " Nos, ezt a mai csúcstámadást feladjuk. 8600 méteren vagyunk. Azt hiszem, hogy tegnap nem volt elég időnk aludni és folyadékot inni, mert lassabbak vagyunk a vártnál, és túl későn érnénk a csúcsra. Elképzelhető, hogy holnap még Konyi próbálkozik egyedül egy csúcstámadással. Az én gyomrom már nem bírná, vannak ilyen savasodási problémáim. Nekem nem lesz már több kísérletem" - írta blogján.

Mások szerencséjükre kevésbé savasodtak, így aznap legalább tizenegyen érték el a csúcsot (a jelentések bizonytalansága miatt a hiteles adatok hetekkel később jelennek meg), és szélcsendről, tiszta időről számoltak be.

Klein társa Várkonyi László volt, aki 1996-ban 7800, 1999-ben 8650, 2000-ben 8400, 2002-ben 8750 méterig jutott oxigén használata nélkül. Ő május 22-én hagyta el a legfelső tábort, és jelenleg már az alaptáborban tartózkodik.