Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Amatőr magyar hegymászó az Everest csúcsán

2007.05.23. 13:21
Jelinkó Attila egy nemzetközi, befizetős expedícióval jutott fel a föld legmagasabb pontjára szerdán hajnalban. A hír valószínűleg megkavarja a hazai profi hegymászásról alkotott képet.

Megmászta a Mount Everestet az ország legkevésbé ismert hegymászója, Jelinkó Attila. Az amatőr hegymászó május 23-án, magyar idő szerint hajnali 3 órakor ért fel a föld legmagasabb pontjára, és jelenleg már lefelé tart.

A Magyar Everest Expedíció 2007 tagja kedden este indította a csúcstámadást az ausztrál John Paul Adlerrel, az expedíció vezetőjével. A hegymászók, akik palackos oxigénnel másztak, kilenc óra alatt értek fel a csúcsra, és néhány perc pihenés után elindultak lefelé.

Jelinkó a második magyar, aki az Everest tetején állt. Először Erőss Zsolt érte el a Nepál és Tibet közt fekvő csúcsot 2002 május 25-én, Jelinkóhoz hasonlóan a déli, Nepáli oldalról mászva meg a hegyet. Erőss azonban több évtizedes hegymászó tapasztalattal rendelkezik. Olyan, nemzetközileg is kiemelkedőnek számító teljesítményekről ismert, mint a 8125 méter magas Nanga Parbat egyedül, oxigénpalack nélkül végrehajtott megmászása. Jelinkó viszont műkedvelő, aki a mindennapokban a Volksbank értékesítési osztályának 29 éves vezetője.


Az expedíció tagjai (balról jobbra sorban): Tshiring, Rudi, Attila, Tim, Paul, Damien és Lhakpa Serpa (fotó: Steve Giesecke)

Kora miatt egyébként az Everestre feljutott, legfiatalabb magyarként emlegeti a sajtó, ami egy kétszemélyes mezőnyben azért nem olyan nagy kunszt.

Médiamászók

Mi az, hogy fizetős expedíció, és mit jelent, hogy oxigénpalackkal másznak?

Míg az elkötelezett hegymászók célja az, hogy a hegyeket új úton és/vagy saját erőből másszák meg, a fizetős expedíciók tagjainak célja a legbiztosabb csúcsra jutás, a legkisebb erőfeszítéssel.

A fizetős expedíciók előkészítő munkáit, a szervezést, az engedélyek kérését, a tervezést hivatásos hegymászók által működtetett cégek végzik. A tagoknak csak annyi a feladatuk, hogy testileg és lelkileg felkészüljenek, majd befizessenek 60-80 ezer dollárnyi összeget. Ezért nekik előre felállítják a táborokat a hegyen, így csak bele kell bújniuk a sátrakba, ha oda értek. A serpák viszik a tartalék oxigénpalackokat a mászók után. Előre kiépített kötélpályák, és tapasztalt hegyi vezetők segítik a biztonságukat. Egy ilyen túrán jutott fel a csúcsra Jelinkó Attila is.

Ezeket az eredményeket a hegymászó statisztikák egyébként már nem is jegyzik. Sikeres Everest mászásnak az önerőből végzett, oxigén nélkül végrehajtott eredményeket könyvelik el. Ilyennel próbálkozott idén Klein Dávid és Várkonyi László, 1996-ban és 2001-ben Erőss Zsolt, és Várkonyi László 1996-ban, 1999-ben, 2000-ben és 2002-ben.

Sokkal érdekesebb, hogy a minden évben erős médiajelenlétet produkáló Klein Dávid idén sem jutott fel az Everestre, május 20-án, 8600 méterről visszafordult. A közismert magyar mászó az északi, tibeti oldal felől mászott, de Jelinkóval ellentétben jóval nehezebb módon, oxigénpalack használata nélkül.

Klein Dávid először 2001-ben próbálkozott az Everesttel, a csúcsra vezető útvonalak egyik legnehezebbikén, amelyet eddig egyetlen expedíciónak sikerült megmásznia. A magyar csapat ekkor nem érte a 7000-es határt sem. Lavinaveszély miatt fordultak vissza.

2005-ben Klein, oxigénpalack használatával 8500 méterig mászott, akkor egy vihar miatt kellett feladnia. Ugyanebben az időszakban mégis többen feljutottak a csúcsra, előző nap a supermomnak becézett idős asszony, Monika Kalozi lobogtatta fenn a zászlóját.

Klein az Everest-mászás egyik legsikeresebb évében, 2006-ban is elindult. A magyar hegymászó 8450 méterig mászott, de állítása szerint az erős szél és a mély hó miatt vissza kellett fordulnia. Ugyanez az időpont, május 16-a sokak számára mégis a siker napja volt, egy Tormod Granheim nevű mászó pedig le is sízett a csúcsról.


Hegymászó sírhelyek útban Pangboche-ba
(fotó: Jelinkó Attila)

Idén Kleinnek megint nem volt szerencséje: " Nos, ezt a mai csúcstámadást feladjuk. 8600 méteren vagyunk. Azt hiszem, hogy tegnap nem volt elég időnk aludni és folyadékot inni, mert lassabbak vagyunk a vártnál, és túl későn érnénk a csúcsra. Elképzelhető, hogy holnap még Konyi próbálkozik egyedül egy csúcstámadással. Az én gyomrom már nem bírná, vannak ilyen savasodási problémáim. Nekem nem lesz már több kísérletem" - írta blogján.

Mások szerencséjükre kevésbé savasodtak, így aznap legalább tizenegyen érték el a csúcsot (a jelentések bizonytalansága miatt a hiteles adatok hetekkel később jelennek meg), és szélcsendről, tiszta időről számoltak be.

Klein társa Várkonyi László volt, aki 1996-ban 7800, 1999-ben 8650, 2000-ben 8400, 2002-ben 8750 méterig jutott oxigén használata nélkül. Ő május 22-én hagyta el a legfelső tábort, és jelenleg már az alaptáborban tartózkodik.