Halálra verte Mucuska Havas Henrik szélkakasát

2006.01.04. 19:51
Önök megszavazták az Év izéit, azaz igazságos kattintásokkal rangsorolták az év legemlékezetesebb politikai, szórakoztató, technikai eseményét, és még egy csomó mindent, aminek semmi köze a fontos dolgokhoz, de évekig emlékezünk majd rá. Mi pedig speciális szoftverünk segítségével összesítettük a voksokat, hogy aztán ne csak arra kapjunk választ, mit tartanak fontosnak 2005-ből, hanem arra is, hogy kicsoda Ön, az ezeregerű olvasó.
Politikusokkal elnéző, az ember erejében hívő, nosztalgiára hajlamos, ugyanakkor bálványainak botlását kíméletlenül megtorló figura kontúrja rajzolódott ki képernyőnkön, miután betápláltuk központi kompjúterünkbe az Év izéi szavazás végeredményét. Preferenciaösszegző Szoftverünk az Önök leadott szavazatait visszafejtve barátságos, a sebességért és a könnyed vígjátékokért rajongó átlagolvasó képét analizálta elénk, akivel bármikor elmennénk sörözni, hogy néhány korsó után bevallhassa nekünk, a finom ételeknél talán csak az ipari metált és a brutális processzorokat szereti jobban.

Az ország konyhatündére elbukik

Kiderült, a politológusok által szajkózott átpolitizáltság legfeljebb politológus olvasóinkra igaz. Önök ugyanis az Év lopása kontesztben figyelmen kívül hagyták, hogy melyik párt honnan nyúlta le aktuális szlogenjét vagy hirdetését, sőt, az ötletlopásos versenyek állandó indulójára, Gesztire is csak visszakézből szavaztak. Stahl Juditra viszont olyan hévvel adták a büntetőpontokat, mintha nem az derült volna ki, hogy egy bemondónő pofátlanul lenyúlt egy külföldi főzőműsort, hanem az, hogy saját anyukájuk világ életében mirelit készételből gyártotta az Ön kedvenc fogását.

Az olvasók az Év tahója fordulóban is figyelmen kívül hagyták a politikát, például Gyurcsány Ferenc szaúdi focistákat leterroristázó okfejtését, mint ahogy nem tartották megengedhetetlennek azt sem, hogy Havas Henrik tahónak nevezte a vidéket. A Statisztikai Átlagolvasó inkább érzékeny, és a védtelen biciklistákat kiirtani szándékozó Boros-Bochkor duót választotta 2005 tahójának.

Ha viszont szerelemről van szó, Önök a sikamlós történetre kattintanak kuncogva, hiába teremtette meg tehát miniszterelnökünk a napirend előtti szerelmi vallomás műfaját. Az Év szerelmi vallomását Magyar Bálint tette, ráadásul egy román kémasszonynak, ami különösen fülledtté teszi az ügyet.

Nem azt mondjuk persze, hogy a Statisztikai átlagolvasó egere feltétlenül a szimpla bujaságra gerjedne, már ha szavazásról, és nem cikkolvasásról van szó. A meleg ügyeket firtató kérdéssorból ugyanis alig érdeklődtek az év számos coming outja és buzilistája iránt. Viszont - feltételezzük, rosszallásként - az inkvizítori dühvel buzizó Semjén Zsolt képviselőt tuszkolták fel a rózsaszínű trónra.

A krumplileves legyen krumplileves

Az Index szavazói ugyanis az egyenes beszédet kedvelik, ezért az év politikai szlogenjének az Orbán Viktor pálfordulásaira rámutató szélkakasozást választották, második helyre szorítva az ellenfél csapásmérő eszközét, a tényt rögzítő luxusbaloldalt.

A kiegyensúlyozottság jegyében az év köztársasági elnöke a pártfüggetlennek tűnő köztársasági elnök lett, közel háromszor annyi szavazatot szerezve, mint Horn Gyula. Szili Katalin államfőként egyébként olyan elképzelhetetlen volt Önök számára, hogy szavazásunkon még Mádl Ferenc is megelőzte, pedig ő már volt köztársasági elnök.

Tegyék a szívükre a kezüket, hiába rajonganak a száguldozós számítógépes játékokért, például a Need for Speedért, a gondolkodós Civilization és a barbár Quake ellenében. Önök mégis csak visszasírják a 3,60-as kenyeret, vagy ha azt nem, akkor legalább adják le megint kedvenc magyar sorozatukat, a Szomszédokat.

Persze lehet, hogy az olvasó csak viccelt, de a 20%-os áfának azért két és félszer annyira örült, mint a luxusadó felvetésének.

Nagypapa vs. leopárd

Statisztikai átlagolvasónk egyébként bonyolult személyiség. Egyrészről ugyanis rajong a könnyű műfajokért, így a Szőke kóla és a Csak szex című filmeket hozta ki kis különbséggel, az első és második helyre. Miközben az év legrosszabb filmjének a szintén könnyed és egyszerű Csudafilmet választotta. Komolyabb ügyekben viszont már feszítő ellentétek dolgoznak Önben, a Sorstalanság ugyanis a harmadik legjobb és a második legrosszabb film lett.

Lelkesen szavazták meg a Született feleségeket az év legjobb külföldi sorozatának, majd ahelyett, hogy leborultak volna egy kellemes MTV-sztár előtt, a zord Rammsteinnek adták az év legjobb koncertje címet.

Úgy tűnt, imádják a brutális műfajokat a számítógép házán belül is, így az év processzorának az Athlon 64 X2 4800+ nevezetű dolgot szavazták meg, mert Önöknek nem számít a pénz, ha szavazásról van szó. Viszont szeretnének Doomozni, miközben gépük közben csendesen renderel. A számok bűvöletében pedig a nagy teljesítményű grafikus kártyát, az nVidia Geforce 7800 GTX-et választották, ami ugyan hasonló paraméterekkel rendelkezik, mint a második helyezett Ati Radeon X1800XT, viszont magasabb szám szerepel a nevében.

Mindezen túl, vagy mindennek ellenére Önök az elmúlt évben is gyermeki hittel viseltettek az emberiség iránt. Érthető, hogy a népmesei felhangokat hordozó Puszta kézzel ölte meg a leopárdot a nagypapa című írást választották a legemlékezetesebb ember-állat összecsapásnak.