Bajuszember és a tizenöt szép lány

2003.08.26. 13:30
Kalandok a vörös színpadi függöny bűvkörében. A lengén öltözött diáklányok első fehérvári szépségversenyének eseményei, ahol a fehér blúzos vigyázónénik és aktív szén-dioxid termelő érdeklődők heves támadásait macis gumicukor-fogyasztással visszaverve végül megtudtuk: az idei évadban a teljesen átlátszó nagyestélyi és a mosógéputalvány-ajándékozás lesz divatos, az Első Fehérvár Szépe pedig Horváh Linda, aki kommunikációt hallgat és vonzza a média világa.
Riporter #1: - Szerinted nem ciki nagy zacskó felbontott gumicukor-macival a kézben reprezentálni az online médiát a Megmérettetésen?

Riporter#2: - Szerintem adjál egy pirosat, és lépjél be az ajtón.

Hőség és tömeg

Piros már nem volt, csak zöld és sárga, de azért beléptünk. A székesfehérvári Vörösmarty Színház zsúfolásig megtelt, elviselhetetlen volt a hőség. Átvágtunk a rózsaszín és narancssárga színek megdöbbentő keverékével kifestett, lounge-osan diszkrét megvilágítású hallon, és egy impozáns karzattal felszerelt színházterembe jutottunk. Már javában tartott a megnyitó. A színpadon a város polgármestere beszélt, mögötte a még zárt, de redőiben már a megnyílás feszültségét visszatartó vörös függöny, mely elválasztotta egymástól az izgatott nézők seregét és a Lányokat.

Mindenki egy potenciális királynő

Kattintson a képekhez
A város első embere fess tartással állt a dramaturgiailag veszélyes interzónában és épp arról beszélt, hogy aki nem győz ezen a versenyen, az attól még lehet királynő az élet más területein, amikor megtámadott bennünket egy nyakban habos fehér blúzt és elnagymamásodott testrészeket viselő vigyázónéni.

"Álljon arrébb fiatalember, hát nem igaz, más is szeretne látni!" - csattant a tarkómon a pszichedélikusan kétértelmű felszólítás. Gyors ellentámadást fontolgattam, de végül megadóan teret engedtem az idős hölgynek, aki ettől persze vérszemet kapott, és titkos jelzésekkel azonnal tudatta a többi fehér blúzossal, hogy gyenge és elesett áldozatra bukkant.

Megannyi fiatal Zoltán Erika

Kattintson még
Időközben a színpadon Warvasovszky Tihamér polgármester befejezte a kontextusba helyezést, megtudtuk, hogy "idén kerül első ízben korona a Koronázó Város legszebb lányának fejére hagyományteremtő céllal", majd hirtelen suhanással megnyílt a vörös függöny. Mögötte furcsa, szoborszerűen megfagyott, de dinamikát sugárzó testtartásban álltak a Lányok, számozott Fehérvár Szépe pólóban és koptatott farmerben, mind a tizenöten. A hangszórókból hirtelen megszólalt Michael Jackson, és a Lányok, mint megannyi fiatal Zoltán Erika, gimnasztikai elemekkel tűzdelt szinkrontáncra perdültek. Amikor a sokat gyakorolt mozdulatok feltűnően kezdtek individualista elemekben bővelkedni, Jacko jó érzékkel elhallgatott, hogy színre léphessen az est konferansza, Bajuszember.

A Lányok kecsesek és gazellamozgásúak

B.E. egyenként reflektorfénybe hívta az időközben háttérbe húzódott Lányokat (nagyjából ebben a pillanatban csúnyán néztem egy fehér blúzosra, és ő viszont), akik modellszerűen pózoltak és sétáltak a színen. Megálltak középen, és jobboldalon és baloldalon is, akárcsak Axl Rose az emlékezetes budapesti Guns 'n Roses koncerten, csak a lányok kecsesek voltak és gazellamozgásúak, Axl pedig részeg, és - emlékszem - azt mondta: "It's fucking cold here", aztán pedig elénekelte a "Tavaszi szél vizet áraszt" című magyar népdalt érthetetlen rockernyelven.

Esélyt latogaltva

B.E. minden Lányt illően bemutatott, elmondta a technikai paramétereket (súly, magasság), kitért arra, hogy a jelöltek mivel foglalatoskodnak, amikor épp nem szépségkirálynők szeretnének lenni, (egységesen: iskolába járás, zenehallgatás, sport, tánc minden mennyiségben, természetjárás), majd mindenkit levezényelt a színről, hogy kezdetét vehesse a Műsor, mely hastánccal, és egy Kozsót is magában foglaló Ámokfutók live act-el kecsegtetette a nézőket, akik rengeteg szén-dioxidot termeltek. Nagyjából ekkor történt, hogy valaki elővigyázatlanul hangosan kimondta a "sör" szót. Kisvártatva újabb csomag macis gumicukor és néhány jeges cserépkorsó társaságában ültünk a város egyik legárnyasabb kerthelyiségében, és az esélyeket latolgattuk.

Riporter#1: - Szerintem a Salma Hayekbe olytott fiatal Andie McDowell lesz a győztes, esetleg a Reese Witherspoon wannabe szöszi joghallgató.

Riporter#2: - Csinálsz nekem tippet?

Riporter#3: - Megint elfogyott a piros.

Mire visszaértünk, a műsor már véget ért, a Lányok nagyestélyiben álltak a színpadon. Rég láttam Lányt nagyestélyiben, ami valószínűleg azért van, mert a Kultiplexben nem trendi viselet az ilyesmi, pedig minden bizonnyal tovább lendítene a szórakozóhely forgalmán egy jól időzített nagyestélyi-hajp. A Lányok ugyanis a tradicionálisan elegáns ruhadarab idei kiadásában gyakorlatilag meztelenek voltak, átlátszóbb már csak akkor lehetett volna az anyag, ha üvegzsebből készül, alatta falatnyi kvázi-bugyi, vagy még az sem, szóval épp jókor tértünk vissza a terembe, közelgett az eredményhirdetés.

Bajuszember és a többiek

Fehérvár szépe
Kattintson ide is
Bajuszember extatikus állapotban volt. Pattogósan sorolta a támogató cégek és vállalkozások neveit, a nehéz levegőben repkedtek az ötvenezer forintos mosógép utalványok és az egész évi vízfogyasztás-állások. Néhányan modellélet-kipróbálással egybekötött barcelonai utazást nyertek a szervező modellügynökség jóvoltából, mások előfizetést a megyei nyomtatott sajtótermékre. A feszültség tetőpontján néhány henchman asztalnyi habostortát tolt a színpadra egészen spontán módon, majd B.E. némi fölösleges további feszkókeltés után kimondta a győztes Lány nevét. Rip#1 helyesen tippelt. Fehérvár Szépe Horváth Linda, a Kodolányi János Főiskola kommunikáció szakos hallgatója lett, aki hasonlít Salma Hayekre és Andie McDowellre is, in one.

Amint megtudtuk az eredményt, a versenyt követő fogadás helyszínére siettünk, bölcs előrelátással, mielőtt a sokadalom lehetetlenné tette volna a biztonságos evakuációt. A rendezvény Értelmi Szerzője a színház épületének alagsorába vezetett bennünket, ahol újabb, a fentieknél valamivel fiatalabb fehér blúzosok léptek elénk és határozott mozdulattal pezsgőspoharat nyomtak a kezünkbe.

A királynő és a média világa

A Lányok hamarosan csatlakoztak a többnyire politikusokból és helyi közéleti nagyságokból álló vidám társasághoz, és mint megannyi cserfes kismadár, megrohanták a gyümisalis tálakat. Rip#2 az ekkorra már elviselhetetlenné vált hőségben ájuldozva még megtudta Lindától, hogy vonzza a média világa, anyukájától pedig hallgatódzás útján azt, hogy a győztes már tizedszerre méretteti meg magát szépségversenyeken, így most különösen nagy az öröm. Linda egyébként - aki egy nagy értékű luxusutazást is nyert a korona mellé, láthatóan profin mozog a szépség világában, ellenállhatatlanul bájos mosollyal kérte meg a fotósokat például, hogy falattal a szájában ne fényképezzék.

Később a forróság elől a város egyik kellemesen hűvös belső udvarába menekültünk, ahol az események hatása alatt Rip#3 - aki szerint a rendezvényt a városi tévé is közvetítette - kifejtette szakmai állásfoglalását szépségverseny-ügyben. Eszerint a szépségversenyek hírértéke nagyrészt abból adódik, hogy több tucat lengén öltözött lány közül az egyiket megválasztják szépnek, de azért még a többiek is a színpadon maradnak, és közben végig lengén vannak öltözve. Az udvarban egyébként egy Mikusz nevű, feltűnően sovány dídzsé játszott kellemes triphoppot, az összesereglett fehérvári fiatalok legnagyobb örömére. Lassan vége a nyárnak.