Fehova tanúi

2004.03.05. 18:06
A Szabadidő 2004 vásár ideális választás a hétvégén, ha Ön kénytelen programot kitalálni tudatmódosító szerektől megzavart unokaöccsének vagy apró gyermekeinek. Ráadásul számtalan típusú tűz- és izomerővel hajtott fegyverből lehet lövöldözni, méltányos áron. Olvassa el beszámolónkat!
Tekintse meg képeinket!
Mikszáth Kálmán most segíts - suttogom a balomon álldogáló kitömött szopós őznek, aztán belesek a vadászház ablakán. A hosszú asztalnál öltönyös és vadászjelmezes férfiak ülnek kivörösödött arccal, az alkoholos befolyásoltság különböző stációiban, előttük boroskancsók. Elszakítom a tekintetem a látványtól és körbenézek. A házikó melletti cserjén egy kitömött madár - talán kakukk - vívja élethalálharcát egy két lábra állva támadó kitömött menyéttel. A műtavacska körül festői rendetlenségben felállított fák és bokrok között preparált emlősök és agrárfunkcionáriusok kószálnak. A műerdőnek annyira mellbevágóan erős az illata, hogy gigantikus Wunderbaumra gyanakszom. Tekintetem ismét a nádfedeles vadászházon pihen, azon belül a homlokzaton, ahová a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium feliratot szerelték az illetékesek.

A húgyhólyag lantosa

A műerdő nem egy műhegységben, hanem a Hungexpo egyik hatalmas pavilonjában illatozik. A FeHoVá-n vagyunk, ami nem egy pösze istenség, hanem fegyver-horgász-vadász kiállítás. Méghozzá lebilincselő, pedig még csak jó húsz métert tettünk meg a standokkal, középkorú, vadászruhás férfiakkal és késimádó, gizda kamaszfiúkkal teli térben. De nem kellett öt lépésnél több, hogy egy semmit sem ígérő pavilonnál belebotoljunk Ádám Jenőbe, aki az új kedvenc vadászíróm. Ugyanis titkos megérzéstől vezetve felütöttem Hajnalban című kötetét - ott hevert a pulton - és a következő volt az első mondat, amit elolvastam belőle: Ahogy kimentek a látóteremből menten oldalbapissantottam a les északi oldalát, kettőt-hármat finogtam is hozzá, jól van, na a szerenád is úgy az igazi, ha van hozzá zenei kíséret. A Mester igen bizalomgerjesztő külsejű figura, olyan, mintha Roman Polanski negyven éven át pincepörköltet evett volna, majd bajszot növeszt. Jenő közvetlen ember, azonnal megtudjuk, hogy már 12 vadászkönyvet írt. Címadásban verhetetlen, favoritjaim a Havasok magányos vadásza és az Egy vadásztársaság életéből. De sajnos ott kell hagynunk, hiszen még bele sem szagoltunk a kiállításba.

A főbejárat közelében a látogató azt is hihetné, hogy az emlőskitömők szpartakiádján jár. Méterenként botlunk az újabb üvegszemű muflonba, Lugosi Béla-különdíjunkat azonban a Szombathelyi Erdészeti Rt. kollektívája nyerte el, hiszen installációjuk középpontjába a rettenetes Lápi Ördög koponyáját helyezték. A fej lehetne akár szarvasé is, a jellegzetes sátánszarvak azonban elárulják, kinek a fejét tartósították itten.

A robbanó hímtag és a nindzsák

Meglepő kereskedői fogásnak tűnik a távolból, hogy az MFS Magyar Lőszergyártó Rt. pultoslánya egy minimalista eszközökkel megformált műpénisz mögül mosolyog a vásárlókra. Közelebbről arasznyi fa lőszernek bizonyul a dildó, de dévaj pillantásunkat látva egy ideges host megragadja a pajzán muníciót és elsüllyeszti a háttérben.

A nagy alapterületű csarnokban uralkodnak a késárusok, ami bíztató jövőt sejtet, ha a világot valaha lerohannák a nindzsák. A magyar férfilakosság professzionális választ tud majd adni a szúrófegyvermániás feketeruhásoknak, miközben az amcsik még a taktikai atomtöltet indításán vacillálnak, ami dobócsillag ellen amúgy is köztudottan eredménytelen védekezés.

Palossal tacskóra

Egy pajzsokkal dúsan dekorált fakkban eljátszom a gondolattal, hogy a szemtelen alsó szomszédot Carolus fantázianevű kétélű fantasy-karddal tanítsam móresre. 53 ezerért megtehetném. A méteres, kétélű, álközépkori pallos egyébként olyan nehéz, hogy a dévajnak szánt próbasuhantással majdnem kettéhasítom egy francia asszony szálkásszőrű tacskóját. A kiállítás rokonszenves vonása ugyanis, hogy be lehet hozni kutyát.

A következő standnál ér életem eddigi legnagyobb reklámfilm-élménye: a plazmaképernyőn egy terepruhás redneck vadász erdei kalandjait láthatjuk peregni, gyors, klipszerű vágásokkal. Barátunk bokrok mögött lapul, majd előpattan és számszeríjával a legváltozatosabb erdei állatokba lő bele egy vastag nyílvesszőt. közvetlen közelről. Láthatunk oldalbalőve vergődő szarvast, vadpulykát, sőt a vérszomjas ember még egy bumfordi, jakszerű állatba - talán pézsmatulokba - is beleereszt egyet, ezúttal tűzfegyverrel. A lendületes bemutató után kiderül, hogy a spot a kémfilmekből ismerős infravörös hőérzékelő eszközt hirdeti. Ez egy szögletes, hosszúkás plasztikdoboz, ami piros diódákat villant fel, ha a látóterében a környezeténél melegebb tárgyat érzékel. A szórólap tanácsa, amit nem vadászok is hasznosíthatnak: MINDIG GYŐZŐDJÖN MEG ARRÓL, HOGY EMBER, VAGY ÁLLAT ÁLL-E ÖN ELŐTT!!!

Ölj rozmárt!

Tekintse meg képeinket!
Több vadászatszervező utazási iroda van jelen, dürgő siketfajdot például 980 dollárért lőhetünk Oroszországban utazással és szállással együtt, aki viszont nem olcsójános és egy igazán aranyos, kövér állatot akar szétlőni, annak a szintén orosz Csukotka vidékét ajánlanánk, ahol 5200 dollárért lemészárolhat egy rozmárt. Gyors fejszámolással megállapítjuk, hogy tervezett Draskovics Tibor-emléktúránk tartalmas eltöltése Kenyában fejenként 20-30 ezer dollárba is belekerülhet, hacsak le nem mondunk a zsiráfborjúról.

Ez itt a kiállítás újgazdag negyede, zsongítóan pörögnek a BMW-kulcsok az adóelkerülésben meggémberedett ujjakon, errefelé már szó sincs szánalmas kitömött rókákról és borzokról: az igényes közönséget preparált oroszlán, járvorszarvas, gnú, sőt majom szórakoztatja. A gyereket mindenképpen hozzuk el erre a környékre, de sátánista unokaöcsénk is elfoglalhatja magát a hófehér szőrű, ijesztő pillantású hegyi kecskével.

A Mitsubishi leleményes installációja versenyezni próbál az FVM műerdejével. Az egyik terepjáró pickup tetején az európai és afrikai kultúra kézfogását szimbolizálja a kitömött, kopott fejű csimpánz, kezében fabanánnal, lábánál a dúsan leomló műanyag borostyánindákkal. A másik pickup fölé műszikla magasodik, rajta ugrásra kész bulimiás fekete párduc tartósított teste látható.

Varangy és fétis

A bizarr, varangyfetisiszta luxus imádói akörül a stand körül csoportosulnak, ahol eredeti ausztrál krokodilvadász-kalapokat lehet kapni. Az Index tippje az óriás ökörbéka bőréből készült kalap 136 ezerért, illetve a krokodilbőr modell férfias állatfogászok számára, amelyet - az eladó közlése szerint - növendék krokodil fogaival díszítettek, és 435 ezerbe kerül.

Itt villáminterjút kell készítenem - mondom magamban a használt military cuccokat kínáló stand előtt. Odalépek a nénihez.

Index: Miért hívják a boltot 22-es csapdája - háborúellenes katonai túlélő bolt - hidegháborús kutatóintézet és kiállítóteremnek?
Néni: Hát nem olyan, hogy fegyverek, bombák... Mi szolidak vagyunk.
Index: Köszönöm szépen.

Visszakanyarodunk a fegyverek közé. A Keserű fegyvergyár standján csodálatos harci eszközt veszünk észre, amiről kiderül, hogy fejlesztés alatt álló új modell. Egy AK-47-est imitáló, sorozatlövő légpuskáról van szó, a csövére szuronyként felszerelt trafikbéli Rambo-tőrrel. Ha Ön régóta bosszút akar állni az erkélyszomszéd kanáriján, várjon pár hónapot és szerelkezzen fel ilyennel.

Legális drog, feszengő vadsertés

A pszichedelikus hatású installáció-halmaztól csak úgy bírjuk elszakítani magunkat, hogy az FVM alkoholbázisával szemközti büfében lehajtunk egy palack 100% Legal DRUG címkéjű energiaitalt. Így nem marasztal az a talányos diaporáma sem, ami azt mutatja be játékos formában, hogy a milyen bizarr eredményekhez vezetett a kárpótlási folyamat. A balszerencsés vaddisznót a nyakas kárpótolt egy 0,5*2 méteres, magas drótkerítéssel körülkerített nadrágszíjparcellába zárta be.

A fegyverek szerelmesei pont úgy néznek ki, mint bárki más, bár az átlagosnál több közöttük az átlagosnál alacsonyabb, viszont nagy értékű indítókulcsot pörgető fogyasztó - állapítjuk meg és tovább lépünk A FeHoVá-val egy időben sporthajó, motorbicikli és sportszervásárt is tartanak ugyanis. A két szomszédos pavilon között meglepődve vesszük észre a Nyúlszájú Alien kőszobrát. A kis testi hibás, jellegezetes nagy szemű Idegen feje egy Henry Moore ihlette lyukas sárkánytojás tetejéből nő ki. Kicsiny korunk óta járunk ide vásárba, de sosem szúrtuk ki.

Progmatosok íjjal és nyíllal

Egy kisebb épületben 400 forintért 5-öt lőhetünk íjjal. Ezt a mulatságot különösen azon hölgy olvasóinknak ajánlom, akik látványosan meg szeretnék leckéztetni a nekik udvarló, hímsoviniszta férfit. Az íjat láthatóan elég nehéz felhúzni, a könyökünket pedig közben hülye szögben felfelé kell tartani. Az átlagos izomzatú férfi teste ettől a pozitúrától görcsösen rángatózni kezd, különösen azért, mert egy földre helyezett róka-képre kell célozni. Boldog, aljas tíz percet töltünk azzal, hogy lesből figyeljük, egy kis szemüveges és egy nagy dromedár progmatos hogyan ég le két, láthatólag frissen fölszedett csaj előtt. A nagyobbik keze annyira citerázott, hogy kis híján átlőtte az instruktor lábát.

Hasonlóan jó pasialázó a sportszerkiállítás Shimano standján kipróbálható mountainbikeverseny-szimulátor. Az áldozat egy valódi bringára pattan, majd átlagosan húsz bámészkodó figyeli a képernyőn és az életben, amint szegény palimadár izzadva próbál feljutni a sáros, derékszögű virtuális emelkedőn.

Pedofília és tetvesség a sportban

A sportkiállítás egyébként olyan, mint egy gigantikus sportáruház, ahol a mountain bike és az extrém sportok dominálnak. Ne hagyják ki a pavilon kisszínpadát, ahol többek között egy kilencévesekből álló tánccsoport pedofil ihletésű brékszámát nézhetik végig. Ugyanitt tehetünk szert a Johan Béla Országos Epidemológiai Központ "A fejtetvesség" című brosúrájára. Egyetértőleg bólintottunk arra, hogy a sportvásárban kapott helyett az aurafényképész is.

Privát légpárnák

A Boatshow nevű vízijármű kiállítás látogatásunk idején főleg az öltönyösöket és a gyerekes apákat vonzotta. Itt mérhetetlen mennyiségű luxus motorcsónakot és nagyobb hajót, és a vártnál kevesebb jetskit láthatunk. Nagy László riporter hat alvóhelyes, mindennel felszerelt álomyachtját 65 és 80 millió forint közötti összegért csúsztathattuk volna a nejlonszatyorba, felszereltségtől függően. Nagy kedvencünk a Hov Pod fantázianevű, három személyes légpárnás jármű, mindössze 5 millióért, amivel 65-tel száguldozhatnánk a Nagykörúton, ha lenne rajta fék.

Motorizált rovar robbanómotorral

A motorbicikli-vásárban egyetlen markáns trendet szúrtunk ki: nagy lendülettel nyomulnak a hiperolcsó kínai robogógyártók, a nagy japán, francia és olasz gyárakhoz hasonló, de fele annyiba kerülő termékskálával. Az egész kiállításra jellemző, hogy kevés az igazán újító darab, kivéve a Suzuki Stridert, ami egy gyilkos géprovar elemeiből összerakott, savas ihletésű fantáziamotor.

A Szabadidő 2004 vásár ideális választás a hétvégén, ha Ön kénytelen programot kitalálni tudatmódosító szerektől megzavart unokaöccsének vagy apró gyermekeinek. Ráadásul számtalan típusú tűz- és izomerővel hajtott fegyverből lehet lövöldözni, méltányos áron.

Úristen, már négy órája itt bolyongunk - kiáltott fel Nagy riporter egy kitömött kanalas rémre révedve. A szeptember első érintésétől haldokolni kezdett a nyár - jutottak eszünkbe Ádám Jenő szavai, mire gyorsan hazamentünk, anélkül, hogy egyetlen lövést is leadtunk volna.