Ungár Klára nyitja meg a melegfesztivált

2006.05.31. 16:49
Idén a melegek, leszbikusok, biszexuálisok és transzneműek fesztiválját Ungár Klára SZDSZ-es politikus nyitja meg június 22-én. A másságát a politikusok közül egyedüliként öt éve először megvalló politikus idén nem jutott be a parlamentbe.

A június 22-25. között zajló fesztivál két fő színhelye a Művész mozi és a Buddha Inside lesz. A filmvetítéseken és a meleg együttélésről szóló kerekasztalbeszélgetéseken kívül csütörtökön például két órás utcabál is lesz a belvárosban - írja a pride.hu. A Centrál kávéházban az Irodalmi Cetrifuga meleg tematikus estjét tartják, melyet Gordon Agáta és Bódis Kriszta vezet.

Futóverseny és leszbikus pornó

Nem szeretik a magyarok a melegeket
A magyar válaszadók többsége, körülbelül hatvan százaléka a bűn, a betegség vagy a társadalmi deviancia kategóriájába sorolta a homoszexualitást, alig több mint 10 százalékuk gondolta azt, hogy az azonos nemű partner választása alapvető joga az embereknek - áll a Medián legfrisebb közvélemény-kutatásában.
A szakértők szerint Magyarországon nem élhetnek számos olyan joggal a homoszexuálisok, mint a heteroszexuálisok. A legfontosabb kérdések, így az élettársi kapcsolat, a házasságkötés szabályozása, valamint az örökbefogadás, még mindig rendezetlenek.
Az európai példákat elemezve kiderül, hogy nem feltétlenül egy ország kormányának politikai színezete vagy a vallásosság mértéke a döntő a homoszexuálisok megítélésében, sokkal inkább az életszínvonal. A szociológus szerint azokban az államokban, ahol jobban élnek az emberek, toleránsabb a társadalom.

Pénteken a DAMKÖR szervezésében beszélgetnek arról, ki miért nem szereti a homoszexuálisokat, vagy ki miért gondolja azt, hogy nem szeretni kell őket, hanem csak elfogadni. Majd este 7-től a Margitszigeten rendezik meg "Sportban Nincs Más" címmel az első toleranciafutást.

Hogyan készítsünk leszbikus pornót? címmel a Szivárvány Misszió Alapítvány felkérésére Manuela Kay leszbikus újságíró kommentálja az évek során összegyűjtött filmjeiből készült válogatást. Manuela Kay készítette 12 évvel ezelőtt az első és eddig egyetlen német leszbikus pornófilmet. A pénteket a Men's Night Party és a Ladies' Pride 2006 elnevezésű buli zárja a Buddha Inside-ban.

Pride és HIV

A már hagyományos meleg felvonulás szombat délután 16 órakor indul a Felvonulási térről. Az idei menet útvonala eltér az elmúlt évekétől. A menet végig Pesten marad és az Astoriánál nem kanyarodik el, hanem megy tovább a Múzeum körúton a Közraktár utcánál található Buddha Inside-ig. Ide várják azokat a prájdolókat is, akik a médianyilvánosság miatt nem csatlakoztak a menethez, mivel a felvonulást záró két órás műsor idejére a médiát kizárják a helyszínről.

Vasárnap piknikezni várják a leszbikusokat a Labrisz Egyesülettől és emberi jogi mini képzést is tartanak a női egyesület tagjai. Délután olyan szülőket várnak beszélgetésre a Művész moziba, akiknek gyermekei melegek vagy leszbikusak. Téma az azonos nemű párok házassága és párkapcsolata. Késő délután mutatkozik be a Háttér Társaság HIV-vonala és rendez beszélgetést ennek kapcsán a hazai HIV/AIDS helyzetről, a megelőzésről, HIV-pozitívok életnehézségeiről, esélyeiről.