Ágnes
-5 °C
2 °C

Korhű római fürdőt építenének Szombathelyen

2007.10.04. 16:15
Elkészült a megvalósíthatósági terve annak a projektnek, melyben a negyedik századi Savaria császári magánfürdőjének mását építenék föl. A város turisták özönében reménykedik, és kétmilliárdot fordítana a célra.

Az ókori római fürdőkhöz teljesen hasonló fürdőkomplexumot kíván felépíttetni 2010-ig Szombathely önkormányzata.

"A Savaria Császári Fürdő névre keresztelt turisztikai látványosság kétmilliárd forintba kerülne, amelynek finanszírozásához az önkormányzat az önerő előteremtésén túl külső vállalkozói tőkét is be szeretne vonni, illetve európai uniós forrásokra is pályázni fog" - mondta Szabó Gábor, a város stratégiai fejlesztésekért felelős alpolgármestere.

Hangsúlyozta: nem egy elfogadott projektről, kész tervekről van szó, csupán egy ötletről, amelynek kidolgozásaként a napokban készült el egy magvalósíthatósági tanulmány. A projekt azonban elmondása szerint szerepel a város elfogadott fejlesztési koncepciójában, a megvalósítás pályázható.

Elmondta azt is: a megvalósíthatósági tervet egy neves turisztikai tanácsadó cég készítette el, megírásába az önkormányzat megbízásából egy pécsi történész házaspárt is bevontak.

"Nem csupán római hangulatú fürdőt szeretnénk, hanem teljesen olyat, amilyen az ókorban lehetett, anyagában és berendezéseiben is igyekszünk korhűek maradni, természetesen a jelenlegi technikai színvonalat és szolgáltatásokat produkálva" - mondta.

A tervezetthez hasonló fürdőhelyek gyakoriak voltak az ókori Pannóniában. A hajdani Savariában a császári palota magánfürdőjeként a negyedik században működött az a fürdő, amelynek mását tervezi a város megépíttetni.

Az idegenforgalmi célú beruházás Szabó Gábor szerint két ütemben valósulna meg, számításaik szerint maga a római fürdő 700 millió forintba kerülne, a többit a második ütemben elkészülő családi élményfürdő rész megépítésére fordítanák.

Az alpolgármester elmondta azt is: az elkészült megvalósíthatósági tanulmány szerint a város rekreációs övezetében már megépült Tó-fürdő, a fedett uszoda és a tervezett Császári Fürdő kiegészítenék egymást, nem kell attól tartani, hogy elveszik egymás elől a vendégeket.

A városvezetés a beruházástól azt reméli, hogy Szombathely idegenforgalmi vonzereje 2010-re jelentősen megnő, és nemcsak a Savaria Karnevál napjaira érkezik százezer látogató a városba, hanem a megyeszékhely valóban a régió egyik turisztikai központjává válik, mondta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!