Gerzson
-3 °C
2 °C

Milyen filmekben szerepelt Gyurcsány Ferenc?

2005.11.14. 21:14
Tudni akarja, hogy kivel borul össze a miniszterelnök legközelebb a parlamentben? Kíváncsi arra, hogy miért beszél Gyurcsány Ferenc úgy, mintha az élet vasárnapi mise lenne? Vajon a kampány csúcsán base jumppal vagy stage divinggal kerül majd a kormányfő a színes hírekbe?
Ha a modern politika érdekli, azonnal hagyjon fel az elemzések olvasásával, hajítsa el a klasszikus munkákat, és felejtsen el mindenkit, aki régebben született, mint Rambo. A sikerorientált politikai PR az emberekhez szól, az emberek pedig nem tudják, ki az a Macchiavelli, Cicero vagy Bibó, ismerik viszont Indiana Jonest, Neót és Terminátort. Ha érteni szeretné Gyurcsány figuráját, tudja meg, milyen filmeket néztek a kormányfő tanácsadói.

Szombat esti láz: A kormányfő az első meglepetéseket nem sajátos gazdaságpolitikai alapvetéseivel okozta, hanem azzal, amikor kiszabadulva a hivatali taposómalomból, esténként vadul rakendrollozni kezdett. A lazán elegáns viselet, a hétköznapoktól tartott tudatos távolság John Travolta figuráját sejteti a háttérben. Gyurcsány a pultnál lazán diskurál, szemrevételezi a terepet, majd mit sem törődve a társadalmi korlátokkal, pörgetni kezdi a kinézett fiatal lányt, aki a kidolgozott mozgáskultúra hatására karjaiba alél.

A kis szemtanú: A világ durva hely, de a megfelelő pillanatban érezni kell, ha valaki segítségre szorul, legyen az aranyos kutya, vagy inkább kedves kisgyerek. A miniszterelnök ha arról van szó, úgy ment gyermeket, mint Harrison Ford. Sőt, a szükségben gondolkodás nélkül bontja le a nép-urbánus falat. Mivel azonban ő nem New York-i detektív és Magyarországon nincsenek amishok, egy elkóborolt ceglédi kislányt ment meg budai villájában.

Tűzszekerek: A sporttevékenység nem csak azt jelentheti, hogy az ember jól elfárad, és utána nincs kedve lerúgnia ellenfelei veséjét, hanem lehet az elvek és ideológiák átizzadt tréningnadrágba csomagolt megmérettetése is. Ahogy az olimpiára készülő futók történetében két világ csap össze, úgy veszi fel a kesztyűt a focipályán hülyéskedő Orbánnal a szigetet heroikusan körbefutó Gyurcsány.

Mátrix 2: A küzdelem bizonyos fokán az ember Rambo-fejpántot köt, vagy lila kockás ingeket kezd el viselni, esetleg kimért, papos stílusra vált. A tanácsadók úgy gondolták, Neo mintájára Gyurcsány Ferencnek is az utóbbi állna jól. Bár a miniszterelnök egyelőre nem visel abbéruhát, felszólalásai - a kiválasztotthoz hasonlóan - már a profetikus hangtartományban mozognak, mély összefüggésekkel és többrétegű spiritualitással operálnak. A megbékélő stílus ellenére azonban nem kétséges, hogy hősünk jól használja a yoko gerit, ha úgy hozná a sors.

Az őrület határán: Az igaz ember az öldöklő küzdelem közepette sem adja fel a gondolkodás, a tépelődés, az elmélkedés jogát, élje mindennapjait a második világháború sújtotta csendes-óceáni szigeten, vagy a magyar átok sújtotta parlamentben. Ha kell, akkor azonban azért odapörköl egy M-16-ossal vagy annak verbális megfelelőjével.

Végtelen szerelem: A korszerű politikus persze elsősorban ember, azaz eszik, iszik, de főleg szerelmes. Gyurcsány Ferenc parlamentbe is belobogó szerelme olyan heves, hogy azt nem ihlethette más, csak Zeffirelli. A lányos család, ahogy az a kertvárosi amerikaiaknál és az öreg kommunistáknál szokásos, hol laza és megengedő, hol viszont elutasító és merev, de a szerelem mindent legyőz. Brooke Shields szerepében Dobrev Klára.