Krisnások, menjetek vissza Indiába!

2006.05.03. 21:07
A kazahsztáni krisnások telepét buldózerekkel akarta eltüntetni a helyi önkormányzat, mire a világ krisnásai összefogtak. Tudósítónk a budapesti tüntetésen igyekszik kideríteni, miért folyik a harc, és mit gondolnak erről a krisnások. Harekrisna.
Amikor a krisnások tiltakoznak, az pont úgy néz ki, mint amikor a krisnások örömünnepet tartanak, vagy vallásilag vonulnak, ételt osztanak, esetleg a Szigeten kampányolnak. A krisnások ugyanazt csinálják bármilyen helyzetben, azaz túláradó jókedvvel énekelnek, táncolnak, csengettyűznek, legyen szó akár arról, hogy testvéreik faluja éppen kazah buldózerek lánctalpai alatt nyög.

#alt#
Sivaráma Szvámi
A csengettyűzés helyszíne szerdán a budapesti Kazah követség, ahol ötven magyar krisnás dobok, hangszórók, csengettyűk és egy életnagyságú markoló segítségével tiltakozik a falurombolás ellen. Sajnos az épületbe nem léphetek be, így nem tudom, a küldöttség vidám harekrisnázás kíséretében adta-e át petícióját a nagykövetnek. Annyi biztos, hogy a vezető lelkész elégedett félmosollyal lép ki az utcára.

Buldózer vs. harekrisna

"Kedvesen fogadtak" - mondja Sivaráma Szvámi, miközben a hátam mögé néz, ahol, az út túloldalán, önfeledten énekelnek a hívek. Svámi szerint a nagykövet csak azokat a transzparenseket sérelmezte, amelyek a kazahsztáni vallásszabadságot vonták kétségbe. "Igen, pozitívak voltak, és hangsúlyozták, hogy Kazahsztán tiszteletben tartja a vallásszabadságot" - ért egyet Szent-Iványi Ilona, a Nemzetközi Szövetség a Vallásszabadságért képviselője. "Ez jogi ügy inkább - mondja -, a kazah ingatlanszabályozás ugyanis bonyolult, ott földhasználati jog van, nem tulajdonjog, és ez alapján akarják elvenni a földet a gyülekezettől."

"Tehát nem a vallással van probléma?" - kérdezem zavartan, mivel a főkrisnás körül keringő krisnás operatőrök és krisnás fotósok egyre szorosabb gyűrűt zárnak körénk, amikor megállunk.

#alt# "Sok volt szovjet tagállamban nehéz helyzetben vannak az új vallások, de Kazahsztánban nem ez a helyzet" - állítja Szent-Iványi Ilona. A jellegzetes attribútumokat leszámítva biztosítótársasági középvezetőnek tűnő Szvámi pedig hozzáteszi: egyházuk húsz éve működik Kazahsztánban, a rendszerváltás óta szabadon. Az ügy háttere, hogy a kazah krisnatudatúak mezőgazdasági művelésre jegyezték be az Alma Atához közeli, értékes területen fekvő földet. A hatóságok viszont állítják, ott valójában vallási tevékenység folyik.

"Ez mintha részben igaz is lenne" - jegyzem meg, miközben az út túloldalán, a fokozódó hangerőből ítélve, egy népszerű harekrisnába kezdenek bele a hívek. Szvámi bólogat és hozzáteszi, az elintézési mód jogi problémák esetén mégsem az, hogy buldózerrel rombolnak le házakat.

Egy krisnás közben vigyorogva fénymásolt lapot nyom a kezembe, amiből nyomban kiderül, hogy minden máshogy van: "A Krisna-hívők elleni akciók hátterében valójában az állam vallási kisebbségek elleni intoleranciája áll, tetézve a helyi önkormányzat taktikájával, amelynek révén meg akarják szerezni a vallási szervezet földterületét" - olvasom.

Exodus

#alt# Abban azonban mindenki egyetért, hogy április 25-én Kazahsztánban elindultak a buldózerek, de az összekapaszkodott krisnatudatúak visszaverték a támadást. A hatóság azzal vonult el, hogy hamarosan nagyobb erőkkel támadnak. Minden krisnatudatúra két rendőr jut majd, és minden házra egy külön buldózer.

"Az egyik hivatalnok pedig azt mondta a hívőknek, hogy menjenek vissza Indiába - mondja nevetve Szent-Iványi. - De miért Indiába? Ők kazahok, sosem jártak ott."

A tüntetők közt időközben egyre forróbb lesz a hangulat, a lányok táncolnak, a cintányérok csörömpölnek, néhányan pedig a demonstrációs célú markoló tetején lengetik zászlójukat.

Lapozgatható Index

"Úgy tudjátok, megoldódik a kazahsztáni krisnások ügye?" - szólítom meg a Vallásüldözés Kazahsztánban feliratú transzparenst tartó srácot, de kiderül, hogy spontán buzgalomról van szó. "Nem tudom, miről tárgyaltak. De te mit szólnál, ha csak úgy lerombolnák a házadat? Egy nagy család vagyunk, ezért tiltakozunk" - mondja a srác olyan mosollyal, mintha az előttük feltorlódott autók mindegyikét Krisna vezetné.

"Index? - kérdezi egy másik hívő - Az jó, szeretjük. Igen, én internetezem, mert műszaki munkát végzek, és nekünk lehet. A többieknek minek? Az csak kísértés, az internet tele van pucér nőkkel, fegyverekkel, étellel és itallal. Ez az Index melyik is? Amelyik a levélben jön? Vagy ez olyan újság, amit lapozgatni is lehet?"

"Hát igen, lehet."

"Akkor hariból."

"Szia."