Kuka Saga az Állatkertben

2003.08.23. 16:23
Tormod, a hulladékégető sárkány, Knut, a szegény viking fogyasztó és a Fogyasztás Szelleme a főszereplője az Állatkert Kuka Saga című kiállításának, melyen a Hulladék Munkaszövetség próbálná bevezetni a gyerekeket a szelektív hulladékgyűjtésbe, ha szüleik engednék.
- Mi ez?
- Itt nincs semmi? - kérdezik a kisgyerekek szüleiktől az Állatkert Norvégházában augusztus közepe óta.

- Le is van zárva, úgyhogy mehetünk is! - válaszolja egy találékony anyuka azonnal a földszinten, ahol egy jelképes korlátocska tartja távol az ijedősebb gyerekektől Tormodot, a hétfejű hulladékégető sárkányt.

Az emeleten már felvilágosultabb válaszokat is gyűjtöttem.

Na, gyere!

- A szemetet szortírozni kellene, de az nálunk még nem divat - mondja egy realista anyuka, majd kitereli csemetéit az erkélyre, ahonnan kitűnő rálátás nyílik a fókák üres medencéjét nagy nyomású vízsugárral tisztító emberre.

- Ez itt arra szolgál, hogy a gyerekek megtanulják, hogyan kell külön gyűjteni a szemetet. Na, gyere! - intézi el a dolgot egy lényegre törő apuka, és a család ott is hagyja a Hulladék Munkaszövetség és az Állatkert vikingjei Kuka Saga című, elvileg interaktív kiállítását.

Nem kell mindent megfogadni

Az alatt az egy óra alatt, amíg a kiállítást feltérképeztem, egyetlen kissrác próbált interakcióba bonyolódni a kiállítással. Nem tudott ellenállni a "Taposs laposra!" felirat alatt elhelyezkedő szeméttaposónak. Apja azonban megmondta neki, nem kell mindent megfogadni, ő már egyébként is nagyfiú és beszorulna a lába.

De járjuk végig módszeresen a kiállítást.

Szemét a helyzet

A földszinten, közvetlenül a bejárat mellett felhalmozott fel nem használt anyagok mellett azonnal egy dilemmával szembesül a kis látogató: "Melyiket választanád? Az üveg 40-60x felhasználható." "Ugye milyen zavaró?" - kérdezi egy másik táblácska a földön heverő másfél tucatnyi műanyag ásványvizes palacka utalva.

A soha le nem bomló műanyag palackok rémtettei azonban nyomban elhomályosulnak. A jobbra nyíló kis szobában ugyanis ott áll Knut, a rabláncra fűzött viking fogyasztó, akinek egyik keze Tormod, a hulladékégető sárkány farkához van láncolva, másik pedig egyenesen a Fogyasztás szelleméhez, aki egy fekete szemeteszsák, töklámpás arcberendezéssel.

Szóval "szemét a helyzet", mint a sarokban elhelyezett másfél köbméteres szemétttároló oldalán a felirat hirdeti is.

Elárulom, hol találhatók a megfejtések

Ilyen filozofikus bevezető után kellene az emeleten ismeretterjesztő jelleggel palackot taposni, rudakon sörösdobozt, Pet-palackot és tobozt tologatni.

(A vállalkozóbb kedvű szülőknek elárulom, ha nem tudnák a válaszokat, a mosdócsap alatti doboz oldalán megtalálják, így felkészülten vághatnak a családi kalandba.)

A kiállítás hatékonyságában kételkedve távozóban az útbaeső szemétkukák mélyére tekintettem, és meglepve tapasztaltam, hogy működik az állatkerti szelektív szemétgyűjtési akció. Lehet, hogy azért van, mert van hová dobni a bűnös műanyagpalackokat?