Batiz anyjától Jézus Krisztusig

2005.04.06. 01:38
Mi lesz abból, ha Kótai Mihály bokszoló ifjúsági életmódmagazint indít? Mi történik, ha egy hedonista műfajt a feje tetejére állítanak? Hány keze van Király Lindának? Magazinfüggő riporterünk mindenre válaszol
Kótai Mihály bokszoló odaállt a Sziklasír elé, nagy levegőt vett és kimondta az Igét: Gyorsuló világunkban. A nagy kőlap elmozdult a helyéről és kimászott a fényre a magyar magazinpiac legújabb és legdurvább szereplője, az Inda ifjúsági életmódmagazin.

A sok közepes versenyző után végre igazi nehézsúlyú bajnok hever az asztalon. A címlapja nem árul el túl sokat: kis formátum, összevissza, randa dizájn, a nagy képen egy rakás Barbie-baba, gyanúsan gondolatébresztő címmel (Ez a te helyed?), a kis képeken Király Linda, Batiz András és L.L. Junior. Lapozzunk, Magyarországon ismeretlen okból nincsen életmódmagazin, talán majd most, bár akkor mit keres itt a kormány szolgálatába szegődött Szociálisan Érzékeny Gépember?

Agyoperált értékválság

inda A főszerkesztői krédó alapján azt kell gondolnunk, a kiadó PromoBázis Kft. emberei elrabolták Bajor Nagy Ernőt, az agyát kioperálták és beültették Szűcs Sándor főszerkesztő koponyájába. Az olyan világban élünk, amely-kezdetű nyitómondatban olyan töltényeket lő el egyszerre, mint hamar eldurranó szappanbuborék, egyszámos popcsillag, kisdobosok hat pontja, szocializmustól az EU-ig, hogy aztán az értékválságon, az instant életen, a szép, új világon át eljussunk az igazi krédókérdésig. Miszerint mit is akar az Inda. Az ifjúsági életmódmagazinok élveteg mezőnyében egészen meghökkentő dolgot: a CKM, a Cosmopoltan és a National Geographic stílusát ötvözve szemléletet formálni, értékrendet és világnézetet adni. Pedig Szűcs Sándor a fotó alapján inkább húszon mint harminc. Na jó, az olvasókat kedves barátaiként szólítja meg, mi pedig már láttunk karón hittantáboros ifivezetőt.

Batiz anyjától Jézus Krisztusig

A patetikus induláshoz képest az első oldalpáron - bazár rovat - a női magazinok stílusában szájfényt és hasonlókat ajánlgatnak az egyelőre értékrend és világnézet nélküli olvasóknak. No de utána! A gyanús jelek a Batiz András-interjúnál kezdődnek, amit a lap tartalmának háromnegyedét előállító Szűcs főszerkesztő jegyez. Nem az interjú nyitókérdése a gyanús: az egyszerűen a világ eddigi legjobb interjúkezdete. Mit szólsz ehhez a világhoz, amiben élünk? A furcsaság ott üti fel a fejét, amikor a Kétfejű Gyermekek Pápája olyat mond, hogy Édesanyámtól Jézus Krisztusig sok mindenki hatott rám mind a mai napig pozitív irányban. Próbálunk visszaemlékezni, hogy a plasztik bulvárember mutatkozott-e valaha szamárháton vagy megszaporította-e Kinizsi Ottó szilikonzacskóit, de Batiz ekkor az Ember Felettinek nevezi az úristent, nem sokkal később pedig - gyűrűk urás hatásokról tanúskodva - Annak, Aki mindent tud és mindent lát. De erre is rá lehet tenni egy megszentelt lapáttal. Én azt mondom, hogy döntse el Ő (felfelé mutat), hogy mit akar, és én majd azt csinálom. Elképzeljük, amint Ő lenéz a felhők közül és azt zengi: Bizony mondom néked, hozz létre ízléstelen tévéműsort, amelyikben mutass egymás után szörnyű betegségben szenvedő nyomorultakat, C-listás sztárokba épített nemiszerv-protézist meg haldokló csecsemőt. Aztán lapozunk.

A következő Király Linda-interjú megint csak a remek kérdésekkel szórakoztat: Te mindig ilyen közvetlen vagy? - Tehát mindig önmagadat adod? - Mi egy átlagember három legfontosabb értéke ebben az életben? - Ha most képzeletben megfoghatnád egy diáknak, de nem is egynek, hanem egyszerre sok ezernek a vállát, mit mondanál nekik? A válaszok sajnos nem azok, hogy Őszintén szólva csak csipesszel nyúlnék hozzád - Nem, a legtöbbször Schmuck Andort a depressziós korszakából - Bankbetét, önkormányzati lakás, Suzuki Swift - Nézzétek gyerekek milyen baszom nagy kezem van. Így hát megint lapozunk, a harmadik interjúig, ami L.L. Junior álrasztafári énekessel készült.

A pinától az imáig

inda Mindenki pörög a parketten, mindenki látja, hogy / L L-nek nincs párja még az egész éjszakában, mert / Nem szeretem azt a lányt, aki annyira gizda / hogy eteted-itatod amíg bírja / utána szex az nyista.

Már meg sem lepődünk, hogy a dalszövegeiben a berúgás-táncolás-pinázás szentháromságát valló mókamester jelentős részben Istenről beszél, aki elindította a pályán, ezért zenéjének elsődleges témája. A panteisták szerint az Úr mindenben ott lakozik, így nyilván a Ballantines-os palackban meg a nagyajkak között is. LL. azt a titkát is megosztja a fiatalokkal, hogy minden fellépés előtt imádkozik a táncosaival.

Szóval egyre inkább úgy tűnik, életmódmagazinnak álcázott térítő kiadvánnyal van dolgunk. Az álcázás nem mindig kínos benne, a térítés viszont törvényszerűen az. Az előbbi kategóriába tartozik a cikk az értelmes élet kutatása és a fingás kapcsolatáról, Magyarföld egykori dinoszauruszairól és a címlapsztori az anorexiáról, háttéranyagokkal, kompetens megszólalókkal és egy teszttel. Ez a hármas blokk azonban csak altatásra való. A következő cikk már alaposan belezendít, amennyiben a sátánizmusról értekezve csont nélkül állítja, hogy a beatzenét, a szexuális szabadosságot és a drogokat a sátánhívők találták ki és terjesztették el fondorlatos módon. A tételmondat: A mai kort még mindig a csillagok háborúja határozza meg, a felkelő hajnalcsillag és az álhullott fényhozó harca.

Amennyire első olvasásra meg tudtam ítélni, az Inda nem egy konkrét egyház titkos fegyvere. A jószándék meg csak úgy csurog a lapjai közül.

Természetellenes élettársak

inda A magazin következő blokkjában különös, félig publicisztikai félig vallomásos anyagok sorakoznak. Erre a szakaszra - akárcsak a lap egészére - a dagályos-profétikus, lelkészes hangütés a jellemző. A Félelem kultúrájában kedvencünk, Szűcs főszerkesztő természetellenesnek nevezi a homoszexualitást, sőt még az élettársi kapcsolatot is, az Úr nagyobb dicsőségére. Aztán persze megadja a kulcsot, amennyiben a félelmeinket csak egy másfajta félelem győzheti le: az istenfélelem. Ez a fiatal testbe költözött kádárkori újságíró-kísértet magát Keresztelő Jánosnak képzelve olyanokat mond, hogy Jó lenne megtanulni félni a Törvényadót és a törvényeket, és elhinni, hogy nem ciki a tisztelet és az engedelmesség - mert ezekre nagy szükség lenne a torz félelmektől és a tisztelet hiányától szenvedő világunkban! Még nem szerveződnek a félkatonai Inda-kommandók, de a szerkesztőségen belül láthatóan lenne rá igény.

A Vallásosság ma című cikk annyiban érdekes, hogy markánsan kirajzolja az Inda-világkép két oszlopát, a fogyasztóitársadalom-, és médiaellenességet. Egy életmódmagazintól sajátos filozófia, de abban az országban, ahol a korszerű politikus undorral nyilatkozik a politikusokról, egyáltalán nem meglepő.

Meghitt dorbézolók

A hektoliternyi lelki fröccs után váratlan lazulás jön - az Így buliztok ti című szórakozóhely-guide. A zárdából kiszökött szerző olyan romlatlan szemmel csodálkozik rá a bűnös budapestiek szokásaira, hogy a cikk ellenállhatatlanul mulatságossá válik. Szombat esténként sok fiatalnál láttuk, hogy a Red Bullt a Jägermeisterrel keverik, vagy vodkát whiskyvel. Szinte minden ottlévő társaság iszik alkoholt.. Ha szegény szerző tudná, hogy mindezek után nem ritkán veszélyes könnyűdrogot kevernek dohánnyal, majd papírhüvelyben elszívják, hogy aztán egymás nemi szervét a szájukba vegyék, hogy csak egy átlagos forgatókönyvet vázoljunk fel!

inda A Süss fel Napról a következőt érdemes tudni, ha Ön még nem járt volna arra: Általában 16-26 év közöttiek járnak ide, főleg hétvégén, amikor is a folyamatos és hangos koncertek miatt a meghitt beszélgetések nemigen jöhetnek létre, azonban a párkeresés, új barátságok kötése gyakori. A cikk szerzője, Sólyom Barbara tudná a világon a legjobb tudósítást írni a Keleti pályaudvar férfivécéjéből. Talán a következő Indában.

Az Inda az utóbbi évek legígéretesebb induló sajtóterméke. A felsoroltakon kívül még rengeteg kincset talál benne a bátor olvasó. Kiemelnénk a Mai szeretethimnuszt (A szeretet nem örül a doppingszerrel elért világcsúcsnak sem.), a cunami sorsszerűségéről szóló írást, amiben a meghatározó világvallások képviselői között fényképpel nyilatkozik Abafi Cézár, a Magyar Boszorkányszövetség vezetője., a Jövő kezdete-filmkritikát, amiben egyszer csak felüti a fejét Jézus, illetve Szentgyörgyi László elmélkedéseit az életről.

Egy Szentgyörgyi-gondolattal búcsúzunk ettől a kiadványtól, ami bevezető áron mindössze 295 forintért hosszú órákon át tartó élvezetet okoz a kifinomult magazinfüggőnek:

Nem tudom, ki hogy van vele, de én már számtalanszor szerettem volna megállítani az időt.