IRC-s leszámolás és bosszú Debrecenben

2003.08.18. 18:16
A magyar net akaratlan Kevin Smith-ei olyan filmet rendeztek, amit direkt talán nem is lehet. Klasszikusan borzalmas kifejezéssel élve terjed az interneten egy videó, amin 5 zsenge korú csetelő egy debreceni parkolóban találkozóra hív, majd megüt, lefejel, megrugdos és megaláz egy zsenge korú, 50 kilós csetelőt, aki állítólag fél éve szólogat be nekik. A film egyik szereplőjének személyes adatai órák alatt nyilvánosságra kerültek, a névtelenséget kérő fiatalember családját az éjjel megfenyegették. Csakúgy, mint az áldozatot. Olvassa el valószerűtlen nyomozásunk történetét.
Jay és Silent Bob sírnának az irigységtől, ha tudnák, hogy amit ők fikciósan műveltek - megverni a való életben, aki beszólt az interneten - azt a Kálvinista Rómában igaziból megcsinálták. Azért merjük állítani, hogy igaziból, mert felhívtuk mindkét főszereplőt, akik megerősítették, hogy a film valódi.

Tekintse meg galériánkat!
A szánalmas.hu-ra feltett, sokat emlegetett videónaz egyszerű humor rajongói megtekinthetik egy öttagú csapat éjszakai találkozóját egy kákabélű, tizennyolc éves külsejű fiúval.

'Aki kibannol, az geci'

A szaggatott, szürreális párbeszédekből kibontakozó sztori szerint a késői randin egyedül megjelenő fiú lausbub nick alatt jó ideje idegesíti a túloldalon álló IRC-s társaságot trágár beszólásaival. A görög eposzok szitokpárbajait a műszaki egyetemista primkóhumorral ötvöző felvezetés után - anyázzá má bazmeg, legalább valami indokom legyen, aki kibannol, az geci, fejre ne üssé, csak vesére, törpe vagyok, bazmeg?, törpén is meg tudsz fejelni, bazmeg - az egy szem áldozatot többször megütik, kicsit megrugdossák a szereplők, akiknek az arca is jól látszik.

A verés után a jobb szeme alá nett kis monoklit növesztő lausbubot kényszerítik, hogy térdeljen le, úgy kérjen bocsánatot a társaságban lévő lánytól, akit állítólag sokszorosan lekurvázott online. Lausbub a Canossa-járás közben beismeri például, hogy "igen, fosi vagyok".

A lány - aki, ha jól értettük, korábban többször is kibannolta, vagyis kizárta a beszélgetésből lausbubot - a végén előlép, és hosszas beszédben oktatja ki az áldozatot a netes viselkedés szabályairól.

Van még egy közös filmjük

A szánalmas.hu vonatkozó fórumát figyelve találtunk még egy filmet, amelyen lausbub egy sörözőben, némileg kényszeredettnek tűnő mosollyal és jól látható monoklival az arcán barátkozik megverőivel. Ha mindent elhiszünk, és lineárisan gondolkodunk, ez az epizód a verés után készülhetett pár perccel, békülés közben. Emiatt több fórumozó megrendezett viccnek tartja az első számú videót.

Tekintse meg galériánkat!
Feljelentő nemzet

A videó azonnal - vagyis a szánalmasra való felrakása után már percekkel - heves vitát gerjesztett az interneten. Szomorú tény, hogy a látvány szinte rögtön rendőrségi feljelentésre gerjesztett több beírót.

Nemsokára feltették a netre az öt főszereplő egyikének személyes adatait is, lakcímmel, mobilszámmal. (Ő az, aki egyszer meg is fejeli a fiú arcát.)

Beszéltünk mindkét főszereplővel

Így értük el mi is az illetőt. Mármint nem fejelt le minket, hanem felhívtuk a neten talált számot. Interjúalanyunk kérte, hogy még a nickjét se írjuk le a cikkben, mert félti a családját, amelynek több tagját is megfenyegették telefonon, még hétfőre virradóra, órákkal a videó publikálása után. Még az ablakukat is megdobálták. Interjúalanyunkat az egyszerűség kedvéért így nevezzük X-nek.

X. magáról az ügyről annyit mondott el, hogy lausbub fél éve zaklatta társaságukat az IRC-n. A konfliktus rendezése végett több találkozót is megbeszéltek vele, de ő nem jött el, később viszont őket vádolta azzal, hogy el sem mentek a randevúra. Ezúttal ezért is vittek kamerát magukkal, hogy egy újabb ilyen esetet dokumentálni is tudjanak, ha kell.

Nem verekedési szándékkal mentünk - szögezte le X., aki ugyanakkor megerősítette, hogy a videó valódi és nem megrendezett vicc. A srác (lausbub - a szerk.) azt mondta, nem akar feljelentést - közölte kérdésünkre X.

X. ezután azt ígérte, perceken belül ismét jelentkezik, de nemcsak ő, hanem talán a megütött és fejelt fiú is, akivel éppen találkozója volt. A cikk élesítése előtt fél perccel egy vendéglátóipari egységből felhívott X., és átadta lausbubot, aki bemutatkozott, de nevét nem írjuk le, mert senkire sem szabadítanánk gyalázkodókat.

Lausbub némi meglepetésünkre nem egyszerűen megerősítette, hogy a dolgok úgy történtek, ahogy az a filmen látható, de kijelentette, hogy "megérdemeltem". A fiú szerint az éjszakai találkozónak "voltak előzményei", mert "anyáztam és lekurváztam őket". Ezért szerinte tévesen ítélheti meg a sztorit, aki csak a videót nézi meg.

Lausbub állítása szerint akár barátkozni is hajlkandó megverőivel.

Sokan üzenték neki, hogy szívesen lemennek segíteni Debrecenbe, megverni a támadóit, amit ő semmiképpen sem szeretne. Nemsokára feljön tanulni Budapestre, és inkább egyetemre szeretne járni, mint bíróságra - mondta az Indexnek.

"Egy hétköznapi szürke srác vagyok a monitor mögött".

A diákfiút állítása szerint többen megfenyegették IRC-n, hogy miért nem jelenti fel támadóit.

(Mivel a sztori szereplőivel kizárólag online és telefonon kommunikáltam, elvileg az egész lehetne valamilyen morbid médiahack, de szerintem ahhoz túl bonyolult a történet.)