Kit utál a magyar?

2004.11.05. 11:50
A politikusok senkit sem érdekelnek, a tévésektől viszont gyomorgörcsöt kapunk, ráadásul minél kisebb tévében sztárkodnak, annál inkább. A nép azonban az énekesektől síkideg igazán. Olvassa el tudományos elemzésünket a szavazós játék eredményeiről!

Irritáló összes

Végeredmény:
A Nagy Irritáló Lista
Látomás:
Séta az irritálók kastélyában
Sztárinterjúk a győztesekkel:
"Manapság mindent lehet"
Szavazás:
I. / II. / III. / IV. / V. / VI. / VII.

Mazochisták a magyarok vagy csak rettentően kritikusak? - tette fel a kérdést az Index Statisztika- és Teória-szakcsoportja az 50 legirritálóbb magyar listájának elemzése végén. Összesítésünkből ugyanis kiderült, hogy miközben a magyarok a statisztikák szerint világviszonylatban is kiemelkedően sok időt töltenek a képernyő előtt, a legjobban mégis a tévés személyiségek irritálják őket. A Különösen Irritálók listáján ugyanis a showmanek, tévébemondók és tévésámánok alkotják a legnagyobb csoportot. A leggyűlöltebb húsz közé tíz tévést juttatott be a népakarat.

Mivel az irritáló tévések között feltűnően előkelő helyen szerepelnek az állítólag minimális nézettségű mikrotévék kvázisztárjai, Anettka, Gyurcsók József vagy Fásy Ádám, elemzőink hajlanak a következtetésre: nemzeti karakterünk alapja a könyörtelen kritika. Vagy egyszerűen csalnak a nézettségmérők, és a törpetévéket titokban milliók figyelik. No de kinek áll ez érdekében?

Zajszennyezés

Mivel magyarázható, hogy az idegenforgalmi prospektusok szerint nótakedvelő népünket nem kevésbé idegesítik az énekesek? Nem csak arról van szó, hogy olvasóink szavazatai alapján Kozsónál ingerlőbb alak nincs az országban. Ennek önmagában oka lehetne a szakkönyvekben amúgy is magas irritációs indexszel jelölt tincs vagy a művész emlékkönyvköltészete. Az azonban elgondolkoztató, hogy a Különösen Irritálók húszas listájáról heten a hangjukkal irritálják a közvéleményt, és teszik ezt műfajtól függetlenül, egyaránt pusztítva a popzene, a lakodalmas technó, a gagyi rap és a nóta terepén. A teljes, 131 fős Index-ranglista utolsója, Lékó Péter viszont köztudottan teljes csöndben tologatja a faparasztokat.

Jelenleg még a szociológusokból, antropológusokból és egy Kodály-módszerrel képzett oroszlánszelídítőből álló speciális csoport számára sem világos, hogy mulatós népünk önkínzásból hallgatja tömegesen ezeket az előadókat, vagy egyszerűen még kedvenceiket sem kímélik bírálatuktól.

Politika és fitness

Annyit szögezhetünk le biztosan, hogy a médiában tomboló hisztériát meghazudtolva, a magyarokat nem kavarja fel a politika. Egyetlen politikus tudta a Stohl Bucik, Anettkák és Balázs Palik húszas listájára verekedni magát: a honatyák kópéja, a miért van tizenegy luk a gázkamra zuhanyrózsáján? típusú viccek mestere, Zuschlag János.

Ha politikáról van szó, szavazóinkra egyáltalán nem jellemző a pártvezérek által forszírozott összezárás. Az olvasókat egyrészről idegesítik a baloldali és liberális politikusok, másrészről síkidegek attól, ahogy működésüket a jobboldali sajtó interpretálja.

Ötven irritálóból hat ugyanis balliberális politikus, és csak három tartozik a jobboldalhoz. A listára szavazott újságírók közt viszont ott van a jobboldali sajtó öt legirritálóbbja, Bencsik, Kerényi, Lovas, Pörzse és Philip. De csak két, vörös színekben elkötelezett sajtómunkást szavaztak be, Gyárfást és Jusztot. A szórás nevű statisztikai mutató alapján is legmegosztóbb személyiségnek bizonyult Orbán Viktornak és Gyurcsány Ferencnek esélyük sem volt bekerülni a TOP 50-be, hiszen bár mindkettejüket többen tartották irritálónak, mint nem, szép számmal akadtak rajongóik is.

Az Index központi szuperszámítógépének analízise szerint olvasóink egyetlen ügyben mondtak ki nemtől és pártállástól független, egyértelmű ítéletet: nem kérünk a herélt hangú és plasztikázott mellű fitnesz csillagokból. A Különösen Irritálók közé bejutott Schobert Norbert álwellneszsztár, aki light kólában pácolt bélszínes receptje mellett azzal bizonyította be, a fitnesz az izmokról, és nem az agyról szól, hogy egy interjújában elmondta, megróná feleségét, ha az felszedne magára néhány kilót a szülés után. Az ötvenes listára Önök beszavazták az érintettet, Rubint Rékát is, aki plasztikázott melleivel képviseli az egészséges életmódot.

Akit szeretünk: az okos és a vicces

Tisztelt Olvasók, ne kutassanak tovább találomra barátok és bizalmasok után. Pozitívattitűd-kutató Részlegünk elemzéséből kiderült, hogy Önök legjobban a vicces és/vagy okos emberekhez vonzódnak. Az irritálók listájának utolsó húsz tagja, listánk legkedveltebbjei ugyanis humorukkal, esetleg humorként eladott aktivitásukkal tettek szert hírnevükre, vagy intellektuális képességeik révén váltak ismertté.

Húszból heten sorolhatók az okosok közé, elsőként rögtön Lékó Péter, akinek intelligenciája annyira lenyűgözte Önöket, hogy nem néhány századdal előzte meg az utána következő legszimpatikusabbat, hanem több mint kétszer annyi +5-ös szavazat begyűjtésével került az első helyre.

A híres sakkozó mögött kullognak a bölcs arckifejezésű apafigurákként futtatott médiamunkások, Vágó István, Vitray Tamás vagy Kéri László, és az okosok közé tartozik a nem szellemi párviadalokból ismert, de a Mensa HungarIQa-tagságával reklámozott Michelle Wild pornószínésznő is.

A közszeretetnek örvendők közt ugyanekkora csoportot alkotnak a humoros alakok. A vicc olyan magnetikus hatással bír a magyar emberre, hogy képes volt Maksa Zoltán humoristát az ötödik legnépszerűbb ember posztjára tuszkolni. A hivatásos viccelők közül Önök Fábry Sándort és Hajós Andrást juttatták még a kedvencek közé, a vicc és az okoskodás határmezsgyéjéről pedig lapunk főszerkesztője, Uj Péter, továbbá hivatásos megmondóemberünk, Tóta W. Árpád került még a lista pozitív végére.