Akik még irritálni is képtelenek

2004.10.29. 11:10
Mit gondoljunk azokról az emberekről, akik még egy fikázásra alapozott játékban is képtelenek negatív eredményt produkálni? Ha elfogadjuk azt a tételt, hogy a közszereplés lényege a közönség irritációs szintjének folyamatos fenntartása, akkor rosszat. Ha nem, akkor jót, semmit vagy olyant, amit még mi sem merünk leírni. Olvassa el exkluzív miniinterjúkat is tartalmazó tudományos elemzésünket a lista utolsó 14 helyezettjéről.
Igen, 14 olyan vitéz - azaz 2 vitéznő és 12 vitéz - akadt a 131 tagú mamutmezőnyben, akiknek a neve mellett a szavazás lezárulta után pillangó- és nem légyszeletke volt látható. Böngéssze végig a listát, és dühöngjön vagy örvendezzen, attól függően, hogy Ön milyen jegyet adott nekik. Ugye emlékeznek: a tenyérbemászó magyarokat egy mínusz öttől (überirritáló) plusz ötig (a legjobb fej) terjedő skálán osztályozhatták. A rossz oldalt egy légy, a jót egy lepke szimbolizálta.

118. Kéri László politológus 0,02

Elemzőink őszinte döbbenetére a mezőny egyetlen politológusát a nép nemhogy nem leckéztette meg, hanem egyenesen pillangót tűzött a gomblyukába. Igaz, hogy éppenhogycsak, mondhatni a statisztikai hibahatáron belül, hiszen Kéri László átlaga csak két századdal ugrott a nulla fölé, de el kell ismernünk, hogy a páros és kerekasztal-beszélgetések beszédhibás csillaga megdolgozott a +0,02-ért. Teljesítményének értékét növeli, hogy a jó átlagot nem rengeteg nullás osztályzatnak köszönheti: ahhoz képest, hogy azt hittük, Önök pont annyi politikai témájú adást néznek, mint kadett lovaspólót, az újságok elemző cikkeiből pedig legjobb esetben pelenkát hajtogatnak az inkontinenciától szenvedő házi degunak, Kériről a szavazók nagy többsége képes volt véleményt formálni. A nullák aránya csak 16 százalék volt, ami kifejezetten jó eredmény. Az összes szavazó közel 40 százaléka viszont vagy überirritálónak vagy meghaladhatatlanul aranyosnak találta. A politológus - aki jobban ódzkodik a határozott véleménynyilvánítástól, mint Áder János a melltartóban és bugyiban történő nyilvános énekléstől - kicsivel több olvasónkat idegesíti halálra, mint ahányan elalélnak tőle, de hétpróbás egyetemi tanárként megbecsülte a szolid plusz egyeseket, ketteseket és hármasokat is, így végül remekül szerepelt.

119. Gothár Péter filmrendező 0,09

Gothár Péter viszont egyértelműen annak köszönheti kiugró helyezését, hogy olvasóink nagy többségének már semmi sem jut róla az eszébe. Hiába a Megáll az idő vagy a Hagyjállógva Vászka, a közelmúlt Gothár-filmjei annyira lelombozták a még moziba járó populációt, hogy az összes rá adott szavazat 40 százaléka nullásra sikerült. Az a maroknyi ember, aki még gondol bármit is a legendásan arrogáns mesterről, egyenlő arányban rühelli és imádja.

120. Stahl Judit tévés, TV2 0,17

Bejön-e a magyarnak, ha valaki marhajelölő vassal égeti a homloka közepébe, hogy nini, de baromi aranyos vagyok is én, aztán megpróbál ennek megfelelően viselkedni? Úgy látszik igen. A hangsúlyozottan tündibündi konyhatündér mindenféle osztályzatból kapott, nagyjából egyenletes eloszlásban. Igaz, kicsivel több Index-olvasót bosszant fel, mint ahányat elandalít, de a főállású cuncimókus összesítésben mégis megszerzett egy kis darabot az egyik lepke szárnyából.

121. Uj Péter főszerkesztő, Index.hu 0,23

A nagyközönség kíméletlen ítéletet mondott főszerkesztőnk szándékosan és izzadságszagúan irritáló ruhadarabjai - úgymint halálmetálos csuklószorítók, rikító színű, de annál is erjedtebb tornacipők, pornográf mintájú pólók -, nevetséges fejszőrzete és álfiatalos nyelvhasználata fölött. Uj Péter ugyanis közel annyi (26 százalék) nullást kapott, mint plusz és mínusz ötöst együttvéve. Innen üzenjük neki: feloszlott a Ramones, aki valódi irritáló akar lenni, annak ebben a mezőnyben többet kell mutatnia.

122. Vitray Tamás, tévés, Magyar Televízió 0,4

A magyar a múltban élő nép: a világ televíziói hiába bizonyítják napról napra, hogy bár a műfaj sekélyes, azért létezik izgalmasabb látvány egy foszladozó szvetterben szunyókáló bácsinál, Vitray Tamás továbbra is népszerű képernyős személyiség. Ha nem megy ki az athéni olimpiára, ahol tevékenysége nagyjából kimerült abban, hogy mindkét kezével elmélyülten játszott egy képzeletbeli orgonaklaviatúrán, talán az élen is végez, de még így is hozta a plusz négytizedes átlagot. Telefonon megkerestük Vitrayt, aki egyenesen népítéletet lát a szavazás végeredményében. "Nagyon örülök neki, mert kikezdtek úgy politikailag, mint gazdaságilag, és a szavazás eredménye azt jelenti, hogy még maradt józan ítélőképesség az emberekben" - mondta el Vitray. Kedves Tamás! Ha látta volna az olvasói leveleket, nem lenne annyira biztos ebben!

123. Michelle Wild (Vad Katalin), pornószínésznő 0,54

Negyven év képernyős jelenlét azért nem ér föl néhány jól kivitelezett seggbedugással - bizonyította Michelle Wild, aki a listánkra felvett 29 nő közül a legjobb helyen végzett.

124. Tóta W. Árpád, főmunkatárs, Index.hu 0,57

Bukott provokátorként került ki a játékból Tóta kollégánk, aki hiába követel értelmi cenzust, hiába lövetne a tömegbe és hiába értekezik szívesen arról, milyen módszerekkel trancsírozhatunk fel leggyorsabban egy kedves kis énekesmadarat, képtelen volt befurakodni a nemzet tenyérbemászóinak élmezőnyébe. Annyira nem, hogy egészen a pozitív tartományig zuhant, ahol nagy örömünkre szendvics formációban rögzült Michelle Wild és Lothar Matthaus között. Az élénk vizuális fantáziával megáldott olvasók ide küldhetik a jelenetet megörökítő Photoshop-művészeti alkotásaikat.
125. Lothar Matthaus, szövetségi kapitány 0,58

Sportszakmai rejtély, hogy a szánalmas válogatottal és Tőkés László-állkapoccsal rendelkező tiszteletbeli magyar versenyző hogyan tudott a lepke közelében maradni. Ön persze azonnal rávágta, hogy azért, mert világhírű focista, de ebben az országban Lékó Pétert és a Magyar Televízió kommentátorait kivéve mindenki gyűlöli a német csapatot. És mégis.

126. Fábry Sándor, tévés 0,66

A lepkések mezőnyének legmegosztóbb tagja az önnön péniszébe és végbélnyílásába szerelmes, viszont kiugróan vicces Fábry Sándor. Olvasóinkat nem tántorította el a nagy dumájú tévésztár Orbán-rajongása és a rózsaszín sajtó ebből következő folyamatos leprázása sem, és szerény, de határozott pillangószelettel jutalmazta a szórakoztató monológokat.

127. Maksa Zoltán, humorista 0,78

Maksa Zoltán eredményének értelmezésére Egely Györgyöt kértük fel, de a plusz 0,78-os értéket a Budapest Televízió teljes máguscsapatával, a candidagombás asszonnyal és a meztelenül lantoló Benkő Dániellel kiegészülve sem tudták megmagyarázni. Az akció mellékes haszna az volt, hogy a Benkőt a sikereire felfigyelő Gyurcsány miniszterelnök gyorsigazolással leszerződtette kormánylantosnak, és láncra fűzve tartja a miniszterelnöki íróasztal lábához kötözve, a bőrszíjon acsarkodó Batiz András társaságában. Ez Gyurcsánynak jó, nekünk nem, mert még mindig nem értjük, mitől ennyire népszerű a bajszos viccmester.

128. Moldova György, író 0,83

A lista legkevésbé irritáló művésze a pozitív oldalról bizonyította azt, amit Császár Előd a túlvégről, nevezetesen hogy a publikumnak mégiscsak van memóriája, és megjegyzi a múltbéli érdemeket. Na jó, a publikum azért olyan, mintha az utóbbi évtizedeket marihuánamámorban töltötte volna: a rövid távú memória törlődött. Kit érdekelnek a Hócipőben megjelenő hiperkínos aforizmák és a bátor kiállás a vízlépcső mellett? A jelek szerint csak a szavazók 12 százalékát, míg majd kétszer ennyien csak a H. Kovácsra emlékeztek

129. Hajós András, tévés 1,11

Fiatal, feltörekvő tévés személyiségnek mi más célja lehet, mint a lehető leghevesebb irritálás? A mikroszkópikus nézettségi adatairól ismert Hajós tehát csúnyán arcra esett, hiszen Önök alig adtak mínuszokat neki. Meg is kerestük az érintettet, aki előadta, hogy a hatékony irritálás alapfeltétele, hogy az irritáló személy el tudja juttatni üzenetét az irritálandó tudati horizontjáig, majd a kommunikációelméleti burkot lehámozva még hozzátette: "félő, hogy még mindig fasz sem ismer". Ezért a tenyérbemászó álszerénységért legközelebb tényleg büntessék versenyzőnket, hiszen csak 8 százaléknyi nullát kapott. A dolog misztikus, hiszen Hajóst tévében nem láthatták többen, mint a junior lengőtekevébé felvételről leadott döntőjét. "A legirritálóbb magyar szavazás kapcsán mindössze kétszer szartam össze magam. Egyrészt amikor úgy tűnt, hogy kimaradok belőle, mert már annyira nem számítok, másodszor, amikor mégis bekerültem" - nyalt tovább az Indexnek Hajós András, aki persze csak adja a laza jófejet, hiszen kifejezett felszólításunkra sem merte elárulni az ő személyes irritációs listáját. Aki ilyen erőteljesen hajt arra, hogy meghívják más tévésókba, ennél sokkal durvábbat érdemelt volna.

Hajós András válasza cikkünkre
Különben is nyaljon nektek a Howard Sperm!

Ti gonosz emberek vagytok, akik mindenben csak a negatív oldalt látják, ezzel is csökkentve a magyarság létszámát, de a közvélemény bosszút fog állni rajtatok, mert egyre népszerűbbek lesztek és gazdagok, és nem adok nektek 34 évet és a medencétekben koktélt szürcsölgetve fogtok sírni, hogy de jó lenne újra punknak lenni, de addigra késő lesz, mert a nemzettest addigra már hátat fordít nektek.

Üdv
Ha:jós

130. Vágó István, tévés 1,54

Heteken át úgy tűnt, a Nemzet Kvízmesterétől senki sem veheti el a Legtehetségtelenebb Irritáló címet, hiszen a lista legeslegalján dokkolt. A jelenséget csak az magyarázhatja, hogy a Vágó által hevesen tagadott földönkívüliek egyetlen kapcsolókattintással törölték a magyarság kollektív memóriájából a Favágók együttest. Telefonon megkerestük az ezüstérmest, aki megtisztelőnek tartja, hogy pillangókat adományozott neki az ország, bár amikor megtudta, hogy Lékó Péter lett a legnépszerűbb, megjegyezte, hogy nem ártana megtanulnia rendesen sakkozni. "Ahhoz képest, hogy engem tartanak a leggonoszabb játékvezetőnek, nem is olyan rossz eredmény ez" - tette még hozzá Vágó, kiérdemelve álszerénységi érdemrendünk bronz fokozatát.

131. Lékó Péter, sakkozó 3,34

A nép csak egyfajta embert szeret jobban annál, aki egy monitort bámulva okoskodik a tévében: az olyant, aki teljesen értelmezhetetlen dolgokat művel sok faparaszttal, és közben nem szól egy szót sem. Talán a legmodernebb kor túlzott zajterhelése okozhatja, hogy a 131-es irritáló mezőny kiugróan legnépszerűbb tagja az egyetlen ember a keretből, aki jellegzetes, kenyérkereső tevékenységét teljes kussban végzi. Önök bebizonyították, hogy ha valaki hallgat, mint az egyszeri kecsege, aki egy ágyban találta magát Marsi Anikóval és a teljes Merlini-családdal, az viselhet évekig pinabajszot, drukkolhat a Bayern Münchennek, kikaphat a világbajnoki döntőben, de töretlenül népszerű marad.

Hát ennyi volt a szégyenlista, maradjanak velünk, következő irritáló különkiadásunkban azokkal a szerencsétlenekkel foglakozunk, akik megélhetésüket arra fikcióra alapozzák, hogy ők feltűnően irritálók, ám Önök bebizonyították, hogy nem.

A végére pedig egy megismételt szolgálati közlemény. A szavazós játék nem tűnt el, mi több, nem is a kommunisták/ufók/Wallis-tulajdonosok/perrel fenyegető hírességek/Zsidó Világtanács elnökségi tagjai kényszerítettek minket a kiradírozására, hanem egyszerűen véget ért a dolog szavazós része, ezért nem futtattuk tovább a címlapon. A tömegnyomás előtt meghajolva most ide másoljuk a linkjét, lehet olvasgatni, lapozgatni, szavazni viszont értelemszerűen nem. A játék a kultúra rovat nyitóoldalának jobb felső sarkából is elérhető. A Az eredményeket november elején közöljük, részletes elemzés kíséretében, de addig is jó sokat fogunk szivárogtatni, úgyhogy a cserkészekhez hasonlóan legyenek rajta a résen.