Fogyasszon skandálva!

2006.09.24. 13:00
Ingyen lazacszték a forradalom nagymamájától, tömd magad hot dog vagy tortilla két tucat rohamrendőr társaságában? A heves skandálásban megéhezik az ember, és egy pofa magyar sör is jól jöhet. A Kossuth tér környéki helyeket térképeztük fel, hogy a vidéki gazdáknak és a budai polgároknak is tudjunk megfelelő éttermet, kocsmát ajánlani.

Órák óta skandálja, hogy "Elkúrtad", és kiszáradt már a szája? A nagy zászlólengetésben megéhezett cseppet? Vagy állampolgári engedetlenégből ezentúl nem fizet adót, és most kisvállalkozása egész évi eváját elverné egyetlen este alatt? A tüntetőknek is kell enniük valamit, ezért feltérképeztük a Kossuth tér környéki vendéglátóhelyeket, hogy az elégedetlen szabolcsi gazdák és a Szent Korona-tant hirdető budai érsebészek is megtalálhassák a nekik megfelelő helyet, ráadásul a Parlamenttől se kelljen nagyon eltávolodniuk. Ki tudja, mikor indul be az Aranybulla elveire épülő alkotmányozó nemzetgyűlés vagy legalább egy újabb Hegedűs Loránd-emlékkoncert?

Ökoanarchista punkoknak és vidéki kisnyugdíjasoknak (Ingyen)

Kezdjük a legrosszabb hírrel: az alkohol nincs ingyen, se magyar tájborokat, se magyar malátából főzött magyar sört nem osztogatnak, a szervezők így akarják hangsúlyozni, hogy bár néha úgy tűnhet, azért ez nem egy fesztivál vagy szabadtéri amatőrszínház-találkozó. Van viszont ásványvíz, ráadásul a kényes gyomrú nyugdíjasok és a Gyurcsányban csalódott belsőpesti metroszexuálisok még bubimenteset is kaphatnak.

A szervezők, illetve a verőcei gazdák egész nap zsíros kenyérrel és hagymával várják a tüntetni vágyókat. Megkóstoltuk, a kenyér finom és fehér, a zsír viszont kicsit avas, és hiányzott egy kevés őrölt paprika, hogy az abált szalonnáról már ne is beszéljünk. A sor még este sem túl hosszú, és a hagymára várva legalább megtudhatjuk, hogy Gyurcsány hogyan is csempészett kilencszázmilliárdot Indonéziába.


Maxi Faloda

Esténként pedig berottyantják a gulyáságyút, és több száz adag magyaros ételt főznek a gazdák. Mi a gulyáslevest kóstoltuk, ami a pépessé főtt egész paradicsomok kivételével hasonlított egy gulyáslevesre. Csurka István biztos a judeobolsevista kozmopolitizmus aknamunkáját látná a furcsa receptben, de nekünk ízlett.

Az ingyen vacsorát keresők talán akkor járnak a legjobban, ha szembetalálkoznak a tömegben azokkal a lelkes nyugdíjasokkal, aki a tüntetők élelmezésében élik ki forradalmi lendületük, és ételhordókban cipelik a térre a hazait. Amikor ott jártunk, baranyai skinheadek éppen krumplilevest fogtak a tér sarkán, de ha mázlink van, biztos kifoghatunk egy tisztes jólétben éldegélő budai özvegyasszonyt, aki lazacsztékkel táplálná a forradalom tűzét.

Tandíjellenes egyetemistáknak és ekhósított kivállalkozóknak (300-1500 forint)

A legegyszerűbb, ha a Kossuth téren veszünk gyorsan valamit két "Elkúrtad" közt. A perec ára kétszáz és négyszáz közt váltakozik napszaktól, a tömeg létszámától és az árus nemzeti hevületétől függően, az üdítő háromszáztól indul, a sör négyszáz, de lehet alkudozni. Nekünk kettőötvenért meg egy zsíros kenyérért is sikerült már dobozos Borsodit vennünk.

Este érkezik a térre a Szigetről már ismert tömd magad hot dog, négyszázötvenért úgy megtömhetjük zöldséggel, mint Kóka János a multik zsebét adókedvezményekkel, mindezt az imperialista, hazánkat rabszolgasorban tartó Egyesült Államok lobogójával kitapétázott kocsiból kínálják.

Ha inkább leülnék, hogy kényelmesen, polgári módon fogyasszunk, de nem akarunk messze menni, hogy polgári módon tiltakozhassunk, akkor a Nádor utca és a Kossuth Lajos tér sarkán van a Maxi Faloda, hatszázból kijön egy fasírt-főzelék-kóla kombó, nyolcszázból rántott húsra és krumplipürére is telik, ha éppen van. Aki még ennél is egzotikusabbra vágyik, és esetleg megnézné, mi lett Ázsiával, amióta eljöttünk onnan, annak ott van a Momotaro (Széchenyi utca 10.): távol-keleti ízek 1500 forint alatt.


Momotaro

A Maxi Faloda mellett van egyébként a tűntetők törzshelye, a Pinocchio, háromhetven egy korsó sör, délelőtt még üvegpohárban, este viszont már csak műanyag kiszerelésben. Innen még pont látjuk a sarki Kiss pub elé felszerelt tévékészülékeket, amiken persze a Hír Tv megy rendületlenül, de a pubot inkább nem ajánlanánk, mert olyan kicsi, hogy egy tisztességes magyar ember tisztességes magyar sörhassal el sem fér a bárpult és a nyerőgépek között, az utcára kirakott asztalokhoz pedig csak ritkán tévednek a forradalomba és a folyamatos csapolásba belefáradt pincérlányok. A Pinocchio azért kellemesebb, mert a tulaj állítólag más vendéglátó egységeiből átcsoportosította a pincérlányokat. Megerősített szolgálat van, na.

Ha ennél csendesebb helyre vágyunk, ott van a metrómegálló mellett a Parlament Café, ingyen wifi, megfizethető kávé és egy rakás külföldi újságíró. A mennyezetre a Parlament kupolatermének tetőszerkezetét másolták, ezért kifejezetten alkalmas lehet miniszterelnöki beiktatási beszédek begyakorlásához. Mit lehet tudni.

Budai polgároknak és vidéki önkormányzati képviselőknek (1500-5000 forint)

A környék egyik legjobb helye a Pizza Marzano (Vécsey u. 5), ahol körülbelül 3000 forintért ebédelhetünk, vacsorázhatunk. A pizza hírhedetten kicsi, de híresen finom, a tésztáról inkább csak az előbbit mondhatjuk el biztosan. A felszolgálók szerint az utóbbi napokban inkább csak isznak a vendégek, így biztos nem kell majd sokat várnunk az ételre. Mi a nápolyi töltött pizza valamelyik verzióját javasoljuk.

Amikor pár napja ott jártunk, egy tiszta szemű és erős testalkatú tüntető éppen fizetés nélkül távozott, minden bizonnyal a forradalmi helyzetre való tekintettel, de ezt a módszert nem ajánljuk, mivel azóta a környéken lebzsel néhány tucat rendőrosztag. Egyébként is, a felszolgálók szerint a nem fizető vendég is visszatért később, és nagy bűnbánatában még zsíros borravalót is adott.


Nádor borétterem

Ha viszont kifejezetten a forradalmi hangulatra utazunk, akkor legyen az Iguana (Zoltán utca 16), amely már a Szabadság téri rendőrkordon mögött van, ezért körülbelül két tucat rohamosztagos közt cikázva közelíthetjük meg, ráadásul még meg is motoznak minket. Odabent azonban már mexikói hangulat, chili, fajitas meg burrito, a desszertnél már erősen az ötezer forint környékén járunk, cserébe viszont meglepően kedves a kiszolgálás. A folyamatosan duruzsoló latin dallamok a legbékésebb tüntetőből is kihozhatják a Budaházy Györgyöt.

Pártelnököknek, szívsebészeknek és gazdag kulákoknak (5000 forint felett)

A Zoltán utcai Nádor borétterem akkor keveredett bele a zavargásokba, amikor egy osztagnyi rendőr a Brian élete házkutatás-jelenetét újrajátszva behatolt a pincehelyiségbe, állítólag fegyvereket kerestek, de csak meglepett német turistákat találtak. Az étterem személyzete szerint az utóbbi napokban legfeljebb a vécére kéredzkedtek be a tüntetők, ami nem meglepő, hiszen négy-ötezer forintot is kérhetnek egy főételért, bár a székely káposzta csak 1700, a nyúlvadas zsemlegombóccal pedig csak 2300.

Érdemes végigkóstolni a borlapot is, hiszen Szeremley Huba, Malatinszky Csaba és a Nyakas Pincészet legjobb évjáratait kínálják, és hát a teli tüdőből skandáláshoz mi illene jobban egy pohár 2003-as Noblesse Chardonnay-nál?