Aliz
6 °C
14 °C

Elvitte a rendőrség a KFC ellen tiltakozó csirkéket

2006.07.18. 16:07
Lényegében el sem kezdődött a csirkék kínzása elleni tüntetés a Király utcai KFC gyorsétterem előtt, a helyszínre érkező aktivistákat a már ott várakozó rendőrök azonnal kocsiba tuszkolták és elszállították, ugyanis az állatvédők nem jelentették be a demonstrációt.

Rekordrövidségű tüntetést tartott kedden a PETA állatvédő szervezet Budapesten, a Körút és a Király utca sarkán lévő Kentucky Fried Chicken előtt, sőt tulajdonképpen még el sem kezdték rendesen az előre beharangozott performance-t, mire a rendőrség már el is vitte őket.


Fotók: Huszti István

A meghívó azt ígérte, hogy "forróvérű csirkék" fognak tiltakozni a "KFC kegyetlen tartástechnológiája ellen", hogy felhívják a figyelmet a nagyüzemi csirketartás és a vágóhidak kegyetlenségeire, mindez a gyakorlatban úgy nézett volna ki, hogy egy egy szál sárga bikinit viselő, női PETA-aktivistát ketrecbe zárnak a KFC előtt. Az ötlet egyébként azt bizonyítja, hogy az állatvédő szervezetek is kezdik felismerni az aranyszabályt, miszerint "sex sells", azért arra kiváncsiak lennénk, hogy mit szólnak ehhez a nőjogi aktivisták.

A kampány tavaly októberben indult Lauren Anderson, 2002-es Miss Július bikinis tiltakozásával, hol máshol, mint Alaszkában, azóta rendszeresen bukkannak fel sárga fürdőruhás nők a gyorséttermeknél, "A KFC kínozza a csirkéket"-táblákkal. A PETA szerint ugyanis a KFC-lánc beszállítói embertelenül bánnak azzal a 850 millió csirkével, amit évente leölnek a cég számára: eltörik a madarak szárnyát és lábát, elvágják a torkukat és leforrázzák őket, miközben az állatok gyakran még eszméletüknél vannak. A KFC pedig nem tesz semmit a kegyetlenkedések megakadályozása érdekében, állítják.


A PETA KFC-ellenes kampányát egyre több híresség támogatja, köztük a Béke Nobel-díjas dalai láma, Sir Paul McCartney, Pamela Anderson, Martin Freeman vagy Justin Hawkins, a Darkness énekese. Legújabban Pink és Ravi Shankar szitárművész állt ki a csirkék jogaiért.

A budapesti akción az ilyen alkalmakra jellemzően többszöröse volt az újságírók, fotósok száma, mint a demonstrálóké, persze ez nem csoda, hiszen a PETA célja nyilván nem más, mint bekerülni a hírekbe, ami látványosan sikerült is, köszönhetően annak, hogy a demonstrációt nem jelentették be, ezért már várt rájuk öt rendőr, akik azonnal autóba tuszkolták a két női és egy férfi aktivistát (csak az egyik nő volt fürdőruhában), a ketrecet rendesen fel sem tudták állítani. A rendőri intézkedés közben, melynek zajlására hivatkozva nem engedték az újságírókat beszélni velük, azt kiabálták angolul, hogy "Boycott KFC!"


A magyar nép egyébként egyelőre nem túlságosan fogékony a hasonló demonstrációkra, a járókelők legfeljebb pár másodpercre álltak meg bámészkodni, az étteremben, ahova tudósítónk az intézkedés zajlása közben bement a reakciókat megfigyelni, tulajdonképpen nem voltak reakciók, csak némi furcsálkodás. "Mit csinálnak?" "Nem tudom, ideadod a krumplit?", pedig közben a kirakatüveg túloldalán éppen rendőrök bilincseltek meg egy bikinis csajt.

Schőn Péter, a Budapesti-Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek elmondta: a rendőrök a VII. kerületi rendőrkapitányságra szállították az aktivistákat, és a gyülekezési jog megsértése miatt szabálysértési eljárás indul ellenük.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?