Elvitte a rendőrség a KFC ellen tiltakozó csirkéket

2006.07.18. 16:07
Lényegében el sem kezdődött a csirkék kínzása elleni tüntetés a Király utcai KFC gyorsétterem előtt, a helyszínre érkező aktivistákat a már ott várakozó rendőrök azonnal kocsiba tuszkolták és elszállították, ugyanis az állatvédők nem jelentették be a demonstrációt.

Rekordrövidségű tüntetést tartott kedden a PETA állatvédő szervezet Budapesten, a Körút és a Király utca sarkán lévő Kentucky Fried Chicken előtt, sőt tulajdonképpen még el sem kezdték rendesen az előre beharangozott performance-t, mire a rendőrség már el is vitte őket.


Fotók: Huszti István

A meghívó azt ígérte, hogy "forróvérű csirkék" fognak tiltakozni a "KFC kegyetlen tartástechnológiája ellen", hogy felhívják a figyelmet a nagyüzemi csirketartás és a vágóhidak kegyetlenségeire, mindez a gyakorlatban úgy nézett volna ki, hogy egy egy szál sárga bikinit viselő, női PETA-aktivistát ketrecbe zárnak a KFC előtt. Az ötlet egyébként azt bizonyítja, hogy az állatvédő szervezetek is kezdik felismerni az aranyszabályt, miszerint "sex sells", azért arra kiváncsiak lennénk, hogy mit szólnak ehhez a nőjogi aktivisták.

A kampány tavaly októberben indult Lauren Anderson, 2002-es Miss Július bikinis tiltakozásával, hol máshol, mint Alaszkában, azóta rendszeresen bukkannak fel sárga fürdőruhás nők a gyorséttermeknél, "A KFC kínozza a csirkéket"-táblákkal. A PETA szerint ugyanis a KFC-lánc beszállítói embertelenül bánnak azzal a 850 millió csirkével, amit évente leölnek a cég számára: eltörik a madarak szárnyát és lábát, elvágják a torkukat és leforrázzák őket, miközben az állatok gyakran még eszméletüknél vannak. A KFC pedig nem tesz semmit a kegyetlenkedések megakadályozása érdekében, állítják.


A PETA KFC-ellenes kampányát egyre több híresség támogatja, köztük a Béke Nobel-díjas dalai láma, Sir Paul McCartney, Pamela Anderson, Martin Freeman vagy Justin Hawkins, a Darkness énekese. Legújabban Pink és Ravi Shankar szitárművész állt ki a csirkék jogaiért.

A budapesti akción az ilyen alkalmakra jellemzően többszöröse volt az újságírók, fotósok száma, mint a demonstrálóké, persze ez nem csoda, hiszen a PETA célja nyilván nem más, mint bekerülni a hírekbe, ami látványosan sikerült is, köszönhetően annak, hogy a demonstrációt nem jelentették be, ezért már várt rájuk öt rendőr, akik azonnal autóba tuszkolták a két női és egy férfi aktivistát (csak az egyik nő volt fürdőruhában), a ketrecet rendesen fel sem tudták állítani. A rendőri intézkedés közben, melynek zajlására hivatkozva nem engedték az újságírókat beszélni velük, azt kiabálták angolul, hogy "Boycott KFC!"


A magyar nép egyébként egyelőre nem túlságosan fogékony a hasonló demonstrációkra, a járókelők legfeljebb pár másodpercre álltak meg bámészkodni, az étteremben, ahova tudósítónk az intézkedés zajlása közben bement a reakciókat megfigyelni, tulajdonképpen nem voltak reakciók, csak némi furcsálkodás. "Mit csinálnak?" "Nem tudom, ideadod a krumplit?", pedig közben a kirakatüveg túloldalán éppen rendőrök bilincseltek meg egy bikinis csajt.

Schőn Péter, a Budapesti-Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek elmondta: a rendőrök a VII. kerületi rendőrkapitányságra szállították az aktivistákat, és a gyülekezési jog megsértése miatt szabálysértési eljárás indul ellenük.